10 najčastejších zdravotných problémov na cestách – ako sa brániť?

od jozo

Vedeli ste, že až 21 % rodín má pri cestovaní problémy s nevoľnosťou (kinetózou)? Že vôňa jedla a nápojov môže prilákať rôzny hmyz, s ktorým ste sa doteraz nestretli? Spísali sme 10 najčastejších zdravotných problémov, s ktorými sa typicky Slováci stretávajú na cestách. A pribalili sme aj 10 rád, ako sa brániť.

1. Hnačka alebo faraónova pomsta 🙂

Poznáte to – radi by ste ochutnali exotickejšie jedlo, avšak exotickejšie baktérie obsiahnuté najmä v lokálnej vode nespravia vašim črevám dobre. A baktérie z vody na vás striehnu všade – v šalátoch umývaných pod tečúcou vodou, v drinkoch s ľaďom, v šťavách z citrusovníkov, ktorých šupky boli touto vodou umyté. Môže to byť ľahká prehánka, v horšom prípade silné žalúdočné kŕče, v najhoršom prípade návšteva nemocnice. Pomôže čierne uhlie alebo typická smecta – tieto látky viažu na seba škodliviny v čreve, odporúčame doplniť aj probiotiká na obnovu črevnej mikroflóry. Keďže vás hnačka poriadne odvodní, nezabudnite späť telo hydratovať – v každej lokálnej lekárni nájdete prípravky z kategórie ORS (Oral Rehydration Solution), nám sa osvedčili šumivé tablety.

2. Poštípanie hmyzom, svrbenie a opuchy

Najrôznejším hmyzom sa nevyhnete asi na žiadnej dovolenke, všetci asi rovnako nenavidíme komáre 🙂 Tie sú najaktívnejšie pri úsvite a pri západeslnka. Napriek vhodne zvolenému oblečeniu používajte repelenty na kožu (alebo na oblečenie). Najúčinnejšie sú prípravky s obsahom dietyltuloamidu a pikaridínu. Ak sa napriek všetkej snahe objavia štípance, pocit svrbenia a opuchy z poštípania hmyzom, vyskúšajte Dapis gél so 100% prírodne účinnými látkami, ranu mierne zachladí, zníži bolesť a odstráni pocit svrbenia.

3. Náhla bolesť hrdla

Jedna z najčastejších „chorôb“, ktorá sa vám môže pritrafiť ani neviete ako – najčastejšie z presunov medzi extrémnymi vonkajšími teplotami a klimatizovanými priestormi. Teplotný rozdiel tu môže byť aj viac ako 20°C a to telu nie úplne prospieva. Na trhu je veľké množstvo pastiliek, roztokov či sprejov, majú ich v každej lekárni. My so sebou nosíme Jox – nie úplne chuťovo najpríjemnejší, ale pocitivo najúčinnejší 🙂

4. Nevoľnosť pri cestovaní

Či už cestujete lietadlom, autobusom, loďou, každý z týchto prostriedkov, najmä pri dlhších presunoch môže spôsobiť nevoľnosť. Nevoľnosť pri cestovaní sa označuje ako kinetóza a je zapríčinená narušením systému rovnováhy v dutine vnútorného ucha, pričom dochádza k dráždeniu blúdivého nervu, čo následne vyvoláva pocit závrate, celkovej slabosti a bledosti. Rýchlou a efektívnou pomocou je Cocculine, voľnopredajný liek práve proti nevoľnosti pri cestovaní. Stačí si dať 2 tabletky večer pred cestou a 2 tesne pred cestou a možno asi aj samotnú cestu užijete 🙂

5. Alergie, alergie, alergie

Dnes má prejavy alergie takmer každý. Aj keď zmena prostredia zvykne pôsobiť práve pocitom úľavy od alergií, opak môže byť tiež pravdou. Nezabudnite na antihistaminiká, ktoré dokážu prejavy alergií rozumne stlmiť. Konkrétny liek si však nechajte poradiť svojim lekárom. My máme vždy v cestovnej lekárničke kvapky do očí a sprej do nosa.

7. Drobné rezné razy

Človek je tvor, ktorý rád objavuje. A keďže na dovolenkách sme niektorí radi aktívni, drobným rezným ranám sa asi vyhnúť nedá. Klasické náplaste máme doma všetci, odporúčame k tomu pribaliť aj drobný dezinfekčný prostriedok, my sme si zvykli na roztok s jódom Betadine – po aplikovaní nevyzerá vábne (zanecháva oranžovo-hnedú pokožku), ale štýl musí ísť bokom 🙂

8. Bolesti hlavy a všetkého ostatného

Zmena počasia, tlaku, nespokojnosť s hotelovými službami, horúci piesok, studená voda… a bolesť je na svete. Lieky s obsahom paracetamolu a ibuprofénu zoženiete v každej lekárni na celom svete. Výhodou paracetamolu je okrem analgetického účinku (stíšenie bolesti) aj antipyretický účinok – pomáha tlmiť aj zápalový proces, takže 2 v 1.

9. Zapálené oči

Hovorí sa, že najhoršia je bolesť zubov, očí a uší. A najcitlivejšie na cestách sú práve oči – prievan, voda v bazéne, iné ovzdušie a mnoho ďalšieho. Keď sa vám na dovolenke zapália oči, nečakajte a vyhľadajte lekársku pomoc. Prvou pomocou z vašej vlastnej lekárničky môže byť dezinfekčný prípravok do oka, napr. ophthalmo-septonex – dá sa kúpiť vo forme kvapiek aj masti. Dávať si masť do oka je na prvý pokus pomerne nepríjemné, avšak úľava, keď si dáte dezinfekčnú masť do oka na noc, je nezameniteľná.

10. Veľa slnka môže tiež škodiť

Na každej pláži nájdete niekoho, o kom už na obed viete, že večer a druhý deň bude pre neho veľmi náročný 🙂 Slnko na dovolenke rozhodne nepodceňujte. Vyšší faktor neznamená, že sa menej opálite. Naopak, ochránite svoju pokožku. A ak sa už spálite, bežný krém nepomôže, siahnite po kalciovej masti alebo spreji s obsahom panthenolu.

Šťastnú cestu!

Prečítaj si tiež