Ako si automaticky zálohovať fotky z mobilu

od jozo

V článku Moje prvé NAS – čo je to? Kde ho kúpim? Sprievodca prvým nastavením som písal o tom, ako sme vyriešili náš problém so zálohou desaťtisícok fotografií a videí (rádovo niekoľko TB, tzn. tisíce gigabajtov) s tým, že už som nikdy nechcel zažiť ten neporiadok z USB kľúčmi a externými diskami. Ak NAS ešte nemáte, ale chcete si už raz a navždy spraviť poriadok vo svojich multimédiách, určite si článok prečítajte. Na záver článku som zároveň načrtol tému, ktorej sa chcem venovať dnes – ako si automaticky zálohovať fotky z mobilu. A pozor, toto si viete nastaviť úplne každý a ak už máte doma NAS, nebude vás to stáť ani cent.

Automatické zálohovanie fotiek z mobilu – začíname

Jedným z dôvodov, prečo sme si doma zakúpili NAS bolo, že nám dochádzala kapacita v mobiloch a notebookoch. Hanka mala 128 GB iPhone so 14-tisíc fotkami a videami, ja mám Xiaomi Mi 11 s Androidom a síce fotím omnoho menej ako Hanka, ale na notebooku s 512 GB SSD diskom mám kopu pracovných vecí. Takže sme mali problém asi ako všetci ostatní, ako z tohto konečne spraviť poriadok 🙂 Nechcelo sa nám fotky a videá manuálne premazávať, najmä po narodení drobca sme mali množstvo videí, ku ktorým sa raz určite chceme vrátiť. Takže sme chceli mať zálohu, ideálne pravidelnú a ešte ideálnejšie automatizovanú.

Čo sa mi ale určite nechcelo robiť, je oba naše telefóny manuálne s káblom pripájať k počítaču, čakať dlhé hodiny na skopírovanie a potom toto všetko zálohovať na externý disk a prípade celý tento proces ešte opakovať, ideálne možno každý mesiac? Hľadal som nejaké automatizované riešenie, s ktorým by sa nám obom fotky z telefónov (z Hankinho iPhonu aj môjho Androidu) automaticky zálohovali a aj keby nám mobil niekomu ukradli, mali by sme kedykoľvek a odkiaľkoľvek k dispozícii zálohu.

Mobilná appka Synology Photos

Stiahol som si do mobilu appku Synology Photos, jej inštalácia je otázkou 2-3 minút. Pripojil som sa k nášmu domácemu NAS-ku, vybral si adresár, ďalej možnosť „Back up all photos“ (zálohovať všetky existujúce médiá zo zariadenia) a zaškrtol „Wi-Fi only“ (nahrávať iba pri pripojení na Wi-Fi, čo je dôležité, aby mi aplikácia nemíňala mobilné dáta z paušálu). A výsledok? Vždy keď som prišiel domov a môj telefón sa pripojil k domácej Wi-Fi, Synology Photos mi automaticky zazálohoval všetky moje fotky (aj videá) z telefónu na NAS, ktoré máme položené pod TV v televíznom stolíku. Nič som nemusel pripájať káblom…

Prvá záloha trvala celú noc, čo mi ale nevadilo, všetky ostatné zálohy sú už iba inkrementálne – tzn. keď počas dňa spravíte s mobilom nové fotky, aplikácia zazálohuje už iba všetko nové, čo ste vytvorili. Trvá to typicky pár minút. Rovnako to má nastavené aj Hanka na svojom iPhone, každý máme na NAS-ku vytvorený vlastný adresár, kde máme tisíce a tisíce svojich fotiek z mobilu, ktoré sa nám automaticky zálohujú. Takže ak by sa mi aj dnes pokazil telefón alebo by mi ho niekto ukradol, mám všetko na domácom NAS-ku skopírované.

Webová appka Synology Photos priamo vo vašom NAS

Synology Photos ale toho dokáže pomerne viac a stojí za to sa na tieto funkcionality pozrieť bližšie. V mobile máte appku, ale na svojom NAS, ktoré máte doma a pristupujete k nemu cez webový prehliadač, sa vám zrazu otvorí úplne nový svet tohto all-in-one photo management nástroja:

  • Prezeranie náhľadov podľa adresárov alebo časovej osi
  • Automatické zoskupovanie fotiek podľa GPS údajov alebo osôb, ktoré sú na fotke
  • Vytvorenie unikátnych linkov na zdieľanie fotogalérií z výletov z priateľmi (môžete ich chrániť heslom alebo nastaviť čas exspirácie)
  • Súkromný priestor vs zdieľaný priestor
  • Filtrovanie fotiek podľa dátumu, času či technických parametrov fotiek (typ fotoaparátu, objektívu, expozície)
  • Automatická záloha fotiek z iOS aj Androidov
  • Zdieľanie obrazovky zo Synology NAS cez AirPlay alebo Chromecast

Veľmi fajn prehľad toho, čo Synology Photos na NAS-ku dokáže, si môžete pozrieť v tomto videu:

Ako si roztriediť fotky – názvoslovie, ktoré používam

Každý z nás pracuje s fotkami inak – niekto si ich triedi podľa dátumov, niekto podľa miest, ktoré navštívil, niekto delí fotky a videá do rôznych adresárov, niekto v tom má úplný chaos 🙂 Pár tipov odo mňa, ako pracujem s názvoslovím adresárov:

  • Všetky zálohy mám v hlavnom adresári „zaloha“
  • Tu mám rozdelený obsah podľa kategórie – „foto“, „video“, „work“ a ďalšie
  • V jednotlivých adresároch mám potom všetok obsah radený podľa dátumu s tým, že nomenklatúru adresárov používam [ROK]-[MESIAC]-[DEŇ] [názov adresára podľa témy], napr. „2021-08-15 Chata na Liptove“
  • Do názvu adresára si ešte zvyknem dopísať aj pomocné slová, aby sa mi lepšie vyhľadávalo v adresároch, napr. „polárna žiara“, „pozorovanie veľrýb“ a pod.

Vďaka tomuto mám prehľad v adresároch (ale nehovorím vôbec, že je toto nejaký najpremakanejší spôsob) aj bez akéhokoľvek nástroja, ktorý sa na takomto obsahu dá postaviť. A potom príde do hry Synology Photos a ponúkne napríklad náhľad thumbnailov už v hlavnom adresári, náhľad podľa adresárov aj časovej osi a jednoduché prepínanie medzi náhľadmi bez nutnosti vnárania sa do adresárov:

Zoskupenie fotiek podľa miest

Super je, že keď si nepamätám (moja pamäť je relatívne slabá), ako som nazval fotky napr. v roku 2017, keď sme boli na Azoroch, ale viem, že sme boli práve tam, rýchlo viem nájsť tieto fotky zoskupené práve podľa GPS údajov. Keď sme boli napr. v Chorvátsku na tripe karavanom, viem si pozrieť fotky zoskupené podľa jednotlivých ostrovov či miest. Stačí si na náhľad kliknúť a otvorí sa celý vyfiltrovaný album.

Zdieľanie – na pár klikov

No a na záver pre mňa vec, ktorá bude asi mega užitočná pre každého – predstavte si, že ste sa práve vrátili z tripu a chcete nazdieľať fotky rodine a známym. Nemusíte ich uploadovať do žiadnej externej služby (WeTransfer, Dropbox, Úschovňa a pod). Viete ich prezdieľať priamo zo svojho NAS (alebo aj priamo z mobilnej appky) komukoľvek chcete – každý album môže mať samostatný link, nemusíte zdieľať album (viete spraviť výber), môžete zapnúť ochranu heslom či dokonca nechať zapnuté zdieľanie iba určitý čas! S týmito všetkými možnosťami máte istotu, že sa k vašim fotkám nikto iný nedostane a nemusíte ich zároveň nahrávať do žiadnej inej externej služby.

Výsledok? Všetky fotky za posledných 10+ rokov mám zazálohované na jednom mieste. Fotky z oboch telefónov sa nám automaticky zálohujú každý deň do NAS-ka. Obaja máme k multimédiám prístup, odkiaľkoľvek na svete. Z mobilu máme prístup do kompletnej galérie fotiek, vieme si ich pozerať na časovej osi, podľa adresárov, podľa GPS… Vieme výbery fotiek zdieľať s kamošmi a priateľmi a zároveň ich nemusíme nahrávať na žiadne externé služby. Za mňa parádička 🙂

Prečítaj si tiež