Kam na výlet na Slovensku cez (predlžený) víkend v čase krízy? 9 tipov od slovenských travel blogerov

od jozo

Ako tak sedím na gauči a rozmýšľam, kam sa pôjdeme potúlať najbližší víkend, hovorím si v duchu, že so super tipmi na netradičné miesta mi predsa určite budú vedieť pomôcť ďalší slovenskí travel blogeri. Beriem do ruky telefón a niekoľkým z nich hneď aj píšem 🙂 A presne tak vznikol tak pre vás tento článok s 9-timi netradičnými tipmi a miestami na výlet po Slovensku v čase krízy. A kam sa vydáte vy počas najbližšieho predĺženého víkendu?

Tomášovský výhľad…

Tip od Andrei Zahurancovej

…Tomašovský výhľad a ešte raz – Tomášovský výhľad. Napadá ma mnoho lokalít, no ak si mám vybrať jednu z tohto nášho nekonečne krásneho Slovenska, jednoznačne toto. Som zo Spišskej Novej Vsi a celé detstvo som strávila v Slovenskom raji na chate. Tomašák je z celého národného parku pre mňa víťaz. Je to pre mňa magickým a majestátnym miestom. Skalný útvat, ktorý sa týči na kopci Ľudmanka ponúka výhľady na Vysoké Tatry a keď človek sklopí zrak, tak na Hornád a do doliny Bieleho potoka.

Mám ho pár minút za rodným mestom a i keď som tam bola nespočetne veľakrát, každá ďalšia návšteva je výnimočná. Za každého počasia iná atmosféra, každý západ slnka v inej farbe. A ten pohľad na naše najvyššie hory nikdy neomrzí. Dajte si, ak budete mať cestu na Spiš – z Čingova je to od auta len tri a pol kilometra. Bude sa vám páčiť. 🙂

Drevené kostolíky pri Svidníku

Tip od Martina z www.travelistan.sk (Instagram: @travelistan.sk

Keby drevené kostolíky pri Svidníku videli niekde v Japonsku, už sú tam milióny turistov. Ale my tento svetový unikát tak troche zanedbávame. Jasné, Tatry sú krásne, hrady máme svetové, ale stále nevieme objaviť niektoré perly, ktoré nám závidí celý svet. Vedeli ste, že v pohraničí medzi Slovenskom a Poľskom je vyše 80 drevených kostolíkov? Tušil som, že sú, ale nie toľko! Pred dvomi rokmi som vyslovene objavil Ameriku počas mojich ciest po Slovensku! Doteraz som žasol nad dreveným kostolíkom v nórskom Lome, ale ten sa môže schovať. 🙂

Zdroj foto: Wikipedia

Celosvetovú hodnotu majú najmä drevené kostoly Karpatského oblúka, ktoré boli v roku 2008 zapísané do UNESCO: rímskokatolícke kostoly v Hervartove a Tvrdošíne, evanjelické artikulárne kostoly v Kežmarku, Leštinách a Hronseku, kostoly východného obradu v Bodružali, Ladomírovej a Ruskej Bystrej a popri tom ďalšie nádhery v malebnom prostredí.

A viete, čo ma ešte fascinuje? Že keď prídeš ku kostolu a je zavretý, je tam napísané: ,,Ak chcete kľúče od kostola, choďte za pani Helenkou do domu číslo 22.“ Chápete? Na jednej strane stále hľadíme málo známe miesta a pritom ich máme vyslovene pod nosom. Slovensko má veľmi veľa skvostov, ktoré sú mimo našej pozornosti. Vedeli ste, že Košice majú najstarší mestský erb v Európe? Starší ako Paríž, Londýn alebo Rím? Ale o tom možno nabudúce.

Hrad Revište v Žarnovici

Tip od Milana z www.bezmapy.com (Instagram: @milan_bezmapy)

Vždy ma úplne dostávalo, koľko máme na Slovensku hradov a zrúcanín. Keď som kamarátke Jessice z Ameriky spomínal, že je u nás úplne bežné na každej zákrute z D1-tky vidieť hrad, neverila mi. Možno tušila, že som trošku preháňal 🙂 V rámci mojich ciest po Slovensku som navštívil aj menej známy hrad Revište v Žarnovici, ktorý patrí pod región Gron a opäť som sa utvrdil v tom, že cestovanie po Slovensku stojí za všetky drobné. A teraz je na to doba vhodnejšia, než kedykoľvek predtým, Asi si dám niekedy extra trip iba po hradoch a zrúcaninách na Slovensku a vezmem aj Jessicu.

Hrad Revište sa nachádza na stredoslovenskej banskej oblasti s ložiskami drahých kovov. V minulosti tadeto videlo viacero dôležitých cestných spojení a práve hrad bol miestom, z ktorého sa dohliadalo na prístupové cesty k bohatým banským mestám. Do areálu hradu Revište možno vstúpiť hradnou bránou, cez ktorú sa dostanete na malé nádvorie, odkiaľ je veľmi pekný výhľad na horný hrad s južným palácom a baštou. Tá slúžila na obranu. Z hlavnej veže možno pozorovať výhľad na údolie Hrona a Štiavnické vrchy. Na internete som našiel aj celkom zaujímavú legendu, ktorá sa viaže k hradu. Miestny fešák z hradu Revište sa dozvedel o žene, ktorá je vraj rovnako nádherná ako on. V prezlečení za sluhu sa za ňou vydal a, samozrejme, rýchlo ju našiel. Volala sa Želmíra. Hneď sa do seba zamilovali a spolu odsťahovali na hrad. Teraz príde tá zaujímavá časť, jeho brat chcel ich nevinnú lásku zničiť a tak všetci zomreli. Celkom dobrý scenár na mexickú telenovelu z Revišťa, nie?

Telgártska slučka

Tip od Radoslava Hoppeja z www.hoppeyr.com (Instagram: @nie_je_tura_bez_stura)

Vďaka svojmu blogu Nie je túra bez Štúra som spoznal za posledné mesiace a roky veľa krásnych a unikátnych miest či pamiatok v našej krajine. Preto je pre mňa celkom náročné vybrať nejaký konkrétny tip… Ale ak mám vybrať, tak vyberiem pre vás ako tip región Horehronie, ktorý si podľa mňa zaslúži viac pozornosti, pretože ponúka nejedno zaujímavé miesto. Príroda je tam doslova čarovná a len tak sa poprechádzať lesmi stojí naozaj za to. Určite nevynechajte Telgárt. Táto obec je známa Telgártskou slučkou, ktorá je tvorená dvomi krásnymi viaduktami a rovnako aj jedným z najznámejších a celosvetových technických unikátov, Telgártskym tunelom. Prvým mostom je Chmarošský viadukt, ktorý je historicky prvou členenou oblúkovou konštrukciou zo železobetónu v Československu.

Druhým mostom spomínanej trasy je Telgártsky viadukt, ktorého zaujímavosťou je aj to, že železničná trať za týmto mostom križuje sama seba s výškovým rozdielom 31 metrov. Telgárt je východiskovým miestom viacerých trás na Kráľovu hoľu, no tiež cez sedlo Besník do susedných pohorí. Vybrať sa môžete aj smerom na Červenú skalu alebo smerom k Dobšinskej ľadovej jaskyni, po ceste nájdete miesto, kde vyviera prameň rieky Hron. Najbližšie týždne a mesiace z nás budú pravdepodobne hlavne turisti vo vlastnej krajine, tak dovolenkujme na Slovensku, spoznajme svoju krajinu – veď máme byť na čo právom hrdí.

Čilistov pri Bratislave

Tip od Veroniky z www.shemakesmetravel.com (Instagram: @veronika.rosputinska)

Slovensko je plné krásnych miest, odporučiť iba jedno je preto veľká výzva. Dlho som uvažovala, ktoré vyberiem, a nakoniec som sa rozhodla možno trochu prekvapivo. Už viac ako desať rokov žijem v Bratislave, no blízke okolie začínam spoznávať až teraz, keď nás pandémia „uväznila“ vo vlastných regiónoch. Zisťujem, že je tu množstvo zaujímavých miest a že všetci, ktorí si myslia, že pri Bratislave nie je kam uniknúť davom a betónu, sa veľmi mýlia. V posledných dňoch sme zvykli popoludní, po práci, vyraziť na výlet tak do pol hodinky autom od mesta. Veľmi sa nám páčila najmä časť Šamorína, Čilistov, ktorá leží na brehoch vodného diela Gabčíkovo a pri troche fantázie vám dáva pocit malej prímorskej dedinky.

Môžete sa tam poprechádzať pri vode a keďže okolo Gabčíkova vedie aj hrádza, pokojne si na výlet pribaľte aj korčule či bicykle. Dokonca sa tam na bicykli môžete pohodlne po cyklo chodníku dosať priamo z Bratislavy. Skvelou možnosťou je tiež plavba do Čilistova loďou, keďže sa tam nachádza aj malý prístav a takýto výlet z hlavného mesta si viete kúpiť. Plavba tam trvá okolo hodiny a späť sa budete plaviť o pol hodinu dlhšie. Ak práve vo svete nezúri koronavírus, v Čilistove je otvorený aj nádherný verejný park Kormorán s atrakciami pre deti či súkromným rybníkom, ktorý isto ulahodí všetkým rybárom. My už plánujeme, akým dopravným prostriedkom sa tam vyberieme najbližšie. Ak sa o tomto mieste chcete dozvedieť viac, pozrieť si viac fotiek a zistiť, ako sa tam dá dostať, môžete si prečítať aj tento článok.

Rozhľadňa na vrchu Špicák

Tip od Dana z www.cestujzamenej.sk (Instagram: @cestujzamenej)

Cestovanie po Slovensku patrí momentálne medzi obľúbené aktivity mnohých z nás. Slovensko je naozaj nádherná krajina, ktorá ponúka nespočetné množstvo zaujímavých miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Ja mám najradšej okolie Žiliny. Rajecká dolina, Súľov, Terchová, Turiec… To sú všetko miesta kam sa s Majkou vraciame neustále. A nedávno som si obľúbil jedno miesto, ktoré všetci veľmi dobre poznáte z dopravného servisu – Strečno. A čím je také zujímavé? Okrem pravidelnej zápchy pod Strečnom a hradu ponúka ešte jeden unikát. Rozhľadňu na vrchu Špicák.

Napriek tomu, že táto rozľadňa je vysoká len necelých 9 metrov, vďaka svojej dokonalej polohe v nadmorskej výške 620 metrov ponúka skvelý výhľad na okolie. Cesta k nej vám bude trvať necelú hodinu hore kopcom. Z rozhľadne je naozaj krásny výhľad na rieku Váh, Žilinskú kotlinu, hrebeň Malej Fatry, časť Kysuckej vrchoviny a Strážovské vrchy. Raritou a takým slovenským unikátom je určite výhľad na 4 okolité hrady – Strečno, Starý hrad, Budatínsky hrad a Lietavský hrad. A to sa bežne len tak nevidí. K rozhľadni sa dostanete naozaj jednoducho a už cestou nahor sa vám naskytnú veľmi pekné výhľady na okolie. Takže určite stojí za to, naplánovať si výlet práve sem. A ak sa o rozhľadni chcete dozvedieť viac, môžete si prečítať aj náš článok o Rozhľadni na Špicáku s informáciami, ako sa tam dostať.

Drážovský kostolík pri Nitre

Tip od Kariny a Martina z www.whywetravel.sk (Instagram: @whywetravel_sk)

Slovensko je nádherné, nech už sa nachádzate kdekoľvek. Všetkým odporúčame výlety do prírody do blízkeho okolia. Doma ste sa už počas karantény nasedeli dosť, či nie? Vezmite rodinu alebo priateľov a choďte sa vyšantiť do lesa. Jarné vykúkajúce slnko vám dodá množstvo energie. Nielenže sa po prechádzke a bláznení budete cítiť fit, ale strávite čas s blízkymi aj niekde inde ako medzi štyrmi stenami. Ak by sme boli aktuálne na Slovensku my, zrejme by našou obľúbenou aktivitou bolo skladanie rúšok kvôli ochutnávke prvej jarnej zmrzliny alebo by sme chodili niekde po horách v Tatrách – ak by som presvedčil Karinku 🙂

Zdroj foto: Michal Hruska, Wikipedia

Ak ste zo západného Slovenska, odporúčame vám návštevu Drážovského kostolíka pri Nitre, východniarom odporúčame preskúmať rokliny Slovenského raja a ľudom zo srdca Slovenska odporúčame návštevu Chmarošského Viaduktu, kam sa po návrate z Indonézie chystáme aj my 🙂 Ak plánujete výlet s deťmi, skúste celodenný výlet vláčikom Čiernohronskou železnicou a preskúmajte Lesnícky skanzen Vydrovo. Budete spokojní nielen vy, ale aj vaše ratolesti. Pre papkáčov odporúčame návštevu Salaša Zbojská v malebnom prostredí hôr Muránskej planiny.

Vinianske jazero

Tip od Lukáša a.k.a. @vychodnar_vo_svece

Myslím si, že fráza Na východe nič nie je už zapadla prachom a postupne sa aj zvyšok Slovenska dozvedá že tu u nás naozaj niečo je. Keď sa povie východné Slovensko, veľkej väčšine z vás prídu na um Vysoké Tatry, Slovenský raj, Spišský hrad, či Zemplínska Šírava. Všetko veľmi známe pojmy. Môj dnešný tip pre vás ale bude menej známe miesto, ktoré mám ja osobne veľmi rád a nebudem klamať, keď poviem, že aj väčšina ľudí z môjho okolia tam počas voľnej nedele veľmi rada zabehne. Predstavujem vám mladšieho brata Zemplínskej Šíravy – Vinianske jazero.  Jazero s rozlohou približne 8 hektárov veľmi príjemne zapadá do miestnych Vihorlatských vrchov a od najbližšej obce Vinné je vzdialené dva kilometre (10 km od Michaloviec). K jazeru vedie nie len asfaltová cesta, ktorá nakoniec obchádza celé jazero, ale aj mnoho turistických chodníkov či už zo spomínanej obce alebo okolitých rekreačných stredísk Zemplínskej Šíravy.

Okolie najmä počas letnej sezóny ponúka okrem z roka na rok modernejších chát, penziónov a wellness hotelov aj priestor pre autokemping a stanovanie. A to všetko len pár metrov od veľmi príjemnej trávnatej pláže a menších reštaurácii, ktoré ponúkajú všetko, čo ste si zabudli pribaliť na cestu. Osobne veľmi odporúčam chutné plnené langoše a zmrzlinu v jednom zo spomínaných podnikov. Mňam!  Aj napriek tomu, že do leta a chytania bronzu na spomínanej pláži je ešte ďaleko, Vinianské jazero ponúka vynikajúci víkendový program pre tých, ktorí počas týchto dní potrebujú vybehnúť z mesta, prevetrať svoj bicykel alebo kočík, zahriať trochu svoje lýtka, len tak posedieť v prírode na lavičke, či deke a nadýchať sa čerstvého vzduchu.

Zoberte na prechádzku psíka z útulku

Tip od Hanky z www.cestujemespolu.com (Instagram: @cestujemespolu)

Naši kamoši travel blogeri dali vyššie brutálne tipy na zaujímavé miesta, takže výlety na najbližšie víkendy máme naplánované 🙂 Ak sa vám však nechce cestovať ani po Slovensku, no máte radi prechádzky, máme pre vás iný tip – zoberte na prechádzku psíka z útulku. Tie sú v čase krízy veľmi preťažené, oddialenie príspevkov z 2% môže byť pre niektoré útulky likvidačné, no tie milé štvornohé stvorenia stále potrebujú behať po našej krásnej slovenskej prírode.

My raz za pár mesiacov vybehneme do bratislavskej Slobody zvierat a po pár hodinách prechádzky sa vždy tešíme, aký krásny čas v prírode sme dopriali nie len sebe, ale aj tým chlpáčom. A verte nám, že vaše ratolesti (alebo synovcovia, netere, vnukovia či vnučky) budú mať ešte väčšiu radosť ako tie psíky 🙂

Prečítaj si tiež