Varšava: čo všetko vidieť, zažiť a navštíviť za 48 hodín

od jozo

Už dlhšie som si hovoril, že Krakov alebo Varšava určite musia stáť za návštevu. Zhodou okolností som mal služobnú cestu v roku 2019 práve do Varšavy, len som netušil, či vôbec budem mať čas na prehliadku a čo všetko sa dá v hlavnom meste Poľska stihnúť. Varšava je pomerne veľké a rozľahlé mesto, avšak všetko podstatné je v neveľkej vzdialenosti. Nie na pešo, ale cenovo dostupným Uberom alebo Taxify 🙂

Ako sa dostať do Varšavy? Letecky alebo nočným vlakom

Z Bratislavy je spojenie pomerne jednoduché – priama linka Wizz Air lieta priamo z bratislavského letiska (k dispozícii je aj alternatíva aj z budapeštianskeho), k tomu sa pridáva poľský LOT lieta priamym letom z Viedne. A potom existuje množstvo leteckých kombinácií nízkonákladovými linkami, záleží len od toho, ako dlho ste ochotný stráviť na ceste. Kolega v práci inak dorazil nočným vlakom, ktorý si pochvaľoval. Zobudil sa dobre vyspatý na hlavnej stanici uprostred Varšavy. Tým priamo ušetríte aj nejaké za ubytovanie na prvú noc. Ja som doletel na letisko Chopina (IATA kód WAW), do centra je to 15-20 minút jazdy Uberom, za ktorý reálne zaplatíte 4-5 €. Vo Varšave som strávil iba 48 hodín, tak som si na všetky presuny vybral práve Uber. Nikdy som neplatil príplatok (tzv. surcharge) a to som sa pohyboval v najrôznejších časoch, ráno aj večer, v špičke aj mimo nej. Cena za presun medzi pamiatkami netrvá viac ako 10-15 minút a nikdy som nezaplatil viac ako 2-3 € za jednu cestu. Ak cestujete minimálne dvaja, nemá asi ani zmysel riešiť mestskú dopravu 🙂 Ak sa do Varšavy chystáte, určite si pozriete aké sú aktuálne ceny v Poľsku.

Ubytovanie vo Varšave – rozhodne cez Airbnb

Ubytko som zvolil menší apartmán neďaleko centra, kúsok od známej ulice Nowy Sviat. Airbnb ponúka stovky lacných ubytovaní v cene od 15 eur za izbu na noc. Neďaleko som mal sochu Kopernika, vedľa ktorého je hneď (reálne na vzdialenosť, na ktorú dohodíte kameňom) kostol Sv. Kríža.

Odtiaľ som sa vydal do Starého mesta, ktoré by v istom zmysle pripomenulo to bratislavské – príjemná prechádzka mimo dopravnej špičky. Krásne zrekonštruované pamiatky a lokálne domy dávajú veľmi autentický obraz o tom, ako sa kedysi žilo v staršej Varšave. Osobne sa mi páčila prechádzka po okolitých hradbách, záleží však asi od toho, koľko turistov sa práve vyhrnie z autobusov.

Must see vo Varšave? Palác kultúry a vedy

Klikám do mobilu a do 15 minút vystupujem pri Paláci kultúry a vedy. Impozantná stavba (najvyššia v Poľsku s výškou 237 m), ku ktorej sa vraciam aj v noci, kedy na mňa pôsobí ešte majestátnejším dojmom. Niekoľko blokov opodiaľ vzniká nové biznisové centrum Varšavy, kam sa presúvajú do mrakodrapov najznámejšie firmy ako Samsung, Deloitte a ďalšie.

Paradoxne vedľa moderných výškových budov stojí pozostatok múru varšavského geta s pamätnou tabuľou. Pre mňa osobne veľmi zaujímavé a silné miesto (posledné roky som prečítal niekoľko kníh o poľských koncentračných táboroch, tak možno aj preto). Veľká škoda však, že mestskí architekti dovolili vystavať v tesnej blízkosti toľko moderny.

Varšava povstala z popola

Nedá mi to a smerujem do múzea židovského povstania, ktorý je oddelený od ruchu biznisu. Svojim spôsobom veľmi smutné miesto, ktoré však dáva reálny obraz o dvoch veciach. Za prvé, koľko hrôzy sa iba pred 60-timi rokmi odohralo na tomto mieste. Na druhej strane je však pozitívne, že za rovnaké obdobie dokázala Varšava povstať z popola, doslova. V múzeu premietajú v rámci vstupného (20 PLN na dospelú osobu, dnešným kurzom cca 4 €) aj krátky unikátny 3D film.

Preletíte sa v ňom ponad vojnou zničenú Varšavu počas druhej svetovej vojny. Práve preto je pre mňa neuveriteľné, že sa „mesto ruín“, ako samotné múzeum svoje mesto nazýva, dokázalo premeniť na moderné hlavné mesto plné príležitostí. Vedeli ste inak, že historické centrum Varšavy je zapísané v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO?

Subway, KFC, McDonald’s, Carrefour Expres a množstvo ďalších lokálnych mini-obchodníkov (napr. Žabka) nájdete na každom rohu. Príjemne som bol prekvapený, že na rozdiel od nášho hlavného mesta sa koncept menších obchodíkov ujal a ulice sú tu nimi posiate. Všade akceptujú kreditné karty, za 48 hodín som s poľskými zlotými nedošiel ani raz do kontaktu – nebolo treba 🙂

Čo určite vidieť ešte vo Varšave?

Počas dňa sa venujem práci, takže menej času zostáva na mesto samotné. Večer si však nenechávam ujsť príležitosť prejsť sa „pulzujúcej ulici“ Nowy Swiat. Prečo úvodzovky? Keď som tu bol počas pracovných dní, večer bola ulica rušná ako bežné ulice veľkomiest. Je však známe, že cez víkendy sa toto miesto mení na pulzujúce centrum stretnutí a zábavy.

Ak by ste do Varšavy prišiel čo len na jeden deň (pričom dva-tri vám budú na toto mesto bohato postačovať), určite odporúčame navštíviť ešte:

10 faktov, ktoré ste o Varšave určite netušili

Osobne milujem „fun facts“ o všetkých mestách, kam smerujú moje kroky. Takže na záver nesmú chýbať netradičné fakty o Varšave:

  1. Varšava je nie len politickým, ale aj ekonomickým centrom Poľska – 15% celého príjmu krajiny sa tvorí práve tu. Zároveň je tu menej ako 3% nezamestnanosť, jedna z najnižších na svete.
  2. Varšava je 7. najväčším hlavným mestom v rámci európskej únie.
  3. Maria Skłodowska-Curie pochádza práve z Varšavy – získala prvú Nobelovu cenu za fyziku.
  4. Varšava sa označuje aj ako Phoenix City (mesto vtáka Fénixa) – po druhej svetovej vojne bolo zničených 85% mesta. Mesto sa niekedy ešte označuje aj ako Paríž severu.
  5. Varšava je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov za najväčšiu prehliadku hybridných automobilov.
  6. V meste sa nachádza spolu 88 parkov, pričom až 14% plochy mesta je tvorených lesom.
  7. Varšavu niektorí označujú aj ako hlavné mesto cukríkov.
  8. Mesto je plné byrokracie – pozostáva z 18-tich samostatných distriktov, pričom každý distrikt má svoju „vládu“.
  9. Symbolom mesta je morská panna a nájdete ju na najrôznejších miestach po meste, vrátane mestských múrov.
  10. Najznámejším Varšavčanom je Fryderyk Chopin. Napriek tomu, že posledné roky svojho života prežil v Paríži, prial si, aby jeho srdce bolo pochované vo Varšave.

Pár ďalších fotopohľadov na Varšavu

Prečítaj si tiež