Ako sa dostať lacno z Kambodže do Thajska (po zemi)

od jozo

Ak by Kambodža nemala Siam Reap a jeho Angkor Wat, nemala by pravdepodobne toľko turistov, koľko má, čo je len dobré pre rozvoj tejto krajiny. Zo Siam Reapu je ďalšia typická destinácia pre turistov Bangkok v Thajsku, odkiaľ je nespočetné množstvo autobusových a vlakových spojení ďalej po krajine či leteckých spojení s južnou a juhovýchodnou Áziou. Zo Siam Reapu sa dá dostať do Bangkoku za 10 dolárov a 10 hodín. Ako?

Výhoda Kambodže a lokálneho turizmu tkvie v tom, že nemusíte ani päty vytiahnuť z ho(s)tel a všetko zariadite rýchlo. Turistických agentov je v každom väčšom meste (Phnom Penh, Siam Reap) neúrekom, pre porovnanie cien stačí navštíviť 3 – 4 rôzne a máte približne prehľad o cenách. Zo Siam Reapu po návšteve Angkor Watu máte hneď niekoľko možností, ako sa dostať do Bangkoku – letecky (príliš drahé, cca 150 ÷ 200 eur), taxíkom, minivanom či autobusom. Cenovo najrozumnejší je samozrejme autobus, avšak aj tu je niekoľko možností na výber. Väčšina cestovných „kancelárií“ v Siam Reape vám bude ponúkať cestu autobusom za 28 dolárov, ktorá trvá 6 ÷ 8 hodín – vyzdvihnú vás pred hotelom, prejdete pešo hranice (batožinu nechávate v autobuse) a za hranicami nasadnete do toho istého autobusu a „frčíte“ do Bangkoku. Tento drahší autobus má niekoľko výhod – vyzdvihnú vás priamo v mieste, kde bývate, nemusíte nosiť batožinu cez hranicu, nemusíte meniť autobusy za hranicou a najmä autobus ide priamo bez ďalších zastávok.

Cenovou alternatívou, aj keď možno mierne menej komfortnejšou a o 2 ÷ 3 hodiny dlhšou, je využitie kombinácie – veľkým autobusom na hranicu, peší prechod s batožinou cez hranice a potom minivanom za hranicami do Bangkoku. Celá táto kombinácia stojí 10 dolárov na hlavu, predajú vám ju bez problémov ako jeden lístok, takže sa o nič nemusíte starať. Taktiež vás vyzdvihnú pred vašim hotelom, prvé tri hodiny cesty strávite vo veľkom klimatizovanom autobuse s dostatočným priestorom na nohy a smerujete na hranice. Tam dostanete na tričko nálepku (aby vás na druhej strane vedel správny agent nasadiť do správneho minivanu), musíte si vziať batožinu a prejsť hranice. Za hranicami chvíľu počkáte, odvezú vás k minivanu, počkáte na svoj minivan a smerujete do Bangkoku, ďalšie cca 4 hodiny – celkovo táto menej komfortnejšia (ale lacnejšia) alternatíva trvá spolu 10 hodín od momentu, ako vytiahnete päty z vášho ubytovania v Siam Reape. Ak vám nevadí prenášanie batožiny na hraniciach (nám nevadilo, išli sme tvrdo po cene :), je 10 dolárov za celodennú cestu zo Siam Reapu do Bangkoku najrozumnejšia cena, ktorú sme objavili.

Celý proces (v oboch prípadoch – či už za 28 dolárov alebo 10 dolárov) môže spomaliť thajská hranica. Na kambodžskej strane ste vybavení vcelku rýchlo (5 ÷ 15 minút), o thajskej časti sme sa toho načítali… my sme čakali približne 20 minút, avšak cestovali sme mimo hlavnej sezóny. V hlavnej sezóne sa typické čakacie časy predlžujú na 2 ÷ 4 hodiny a časť z toho čakáte na priamom slnku. Takže si minimálne zoberte dostatočné množstvo vody 🙂

Angkor Wat máme za sebou, vitajte v Bangkoku!

Prečítaj si tiež