Island v zime – tu nájdete najaktuálnejší prehľad stavu ciest

od jozo

Island sa v zime mení na krajinu nevyspytateľného počasia. Zažili sme to na vlastnej koži – keď sa z noci na ráno úplne suché cesty premenili na polmetrové snehové záveje a netušili sme, na koľko dní zostaneme zaseknutí na severe Islandu. Ak máte prenajaté auto, určite sledujte najaktuálnejší prehľad stavu ciest, ktorý nájdete na stránke safetravel.is/conditions a to nie len v zime, ale v ktoromkoľvek ročnom období.

V hornom menu kliknite na Road conditions – mapka Islandu sa premení na satelitný náhľad s aktuálnym stavom ciest – zelenou označené cesty sú plne suché a zjazdné. Oranžové cesty sú z našich skúseností pohodlne zjazdné, treba však znížiť rýchlosť a byť opatrní, môžu sa objavovať snehové a ľadové jazyky. Slabomodro označené cesty sú už veľmi zradné, neodporúčame ísť na nich rýchlejšie ako 60-80 km/h (aj to iba s pohonom všetkých štyroch kolies a tzv. spiked tyres, viac info v tomto našom článku) no a na tmavomodré a čierne cesty sme si my netrúfli. Červenou farbou sú potom vyznačené uzavreté cesty, na ktoré sa fyzicky ani nedostanete – v zime je to najmä oblasť stredu Islandu, ale dočasne môžu byť uzavreté aj hlavné cesty.

Známa Ring Road je väčšinou najudržiavanejšia cesta, pretože prepája všetky známe mestečká a samotný život na Islande. Na juhozápade a v južných oblastiach Islandu sú väčšinou cesty v zime dobre zjadné, treba si dať pozor pri prechode na severozápade, severe, severovýchode a východe, kde sú dlhé spojovacie cesty (niekedy desiatky kilometrov bez civilizácie) a tým pádom aj ich údržba môže chvíľu trvať.

Ak by ste chceli vedieť, ako aktuálna cesta vyzerá na živo, môžete si pozrieť niektorú z desiatok webových kamier na stránke vegasja.vegagerdin.is.

Prečítaj si tiež