ŠKODA Scala – rodinné auto nielen na rodinné výlety

od jozo

Nedávno sme dostali chuť na výlet po Taliansku. Takýto roadtrip sme mali v hlave už dlhšie. No náš plán nebolo navštíviť primárne veľké mestá, kam sa dá ľahko doletieť z Bratislavy či Viedne (ako Rím či Florencia). Naopak, našim cieľom bolo vydať sa tak trocha improvizovane po východnom pobreží, niekde na úrovni Vezuvu to zvrtnúť na západ k Amalfitánskemu pobrežiu a cez Toskánsko sa vrátiť naspäť domov. Dvojtýždňový roadtrip plný slobody – voľba bola jasná, ideme autom.

Fajn auto na výlety ale aj bežné fungovanie pre mladú rodinu s veľkým kufrom

ŠKODA Scala je taký menší „kombík“ – väčší ako Fábia, menší ako Octavia v kombi verzii. Nám sa Scala osvedčila najmä svojou praktickosťou – je to univerzálne auto na každodenné dochádzanie do práce, ale aj na víkendové či dlhšie výlety (čo sme si sami overili). Pekne veľký kufor, komfort vo vnútri, motor akurát, spotreba rozumná. Vzadu sú dve miesta na ISOFIX, vpredu môže byť sedadlo spolujazdca taktiež vybavené ISOFIX-om – parádička, takže máme vlastne auto pre troj- ale aj štvorčlennú rodinu.

Od kedy prišiel na svet Krištof, zmenili sa mi priority – výkon motora som nahradil veľkosťou kufra 🙂 Scala ponúka objem na batožinu 467 litrov v základe a 1410 litrov po sklopení zadných sedadiel. Kufor má medzipohladu – my sme tu na našom talianskom roadtripe mali odložené všetky trvácne potraviny. Všetku batožinu na dvojtýždňovú cestu sme do kufra dostali bez problémov, pohyblivé veci sme uchytili sieťovým programom, prípadne využili praktické háčiky v kufri. Bonus, na ktorý som prišiel až po návrate – predné sedadlo je plne sklopné, takže tu odnesiete aj rozloženú skriňu z IKEI zo zavretým kufrom! Mnohým sa toto bude zdať ako blbosť, nedávno sme sa ale sťahovali a na predné sklopné sedadlo odvtedy nedám dopustiť.

PS: pri sklopených zadných sedadlách viete do Scaly položiť 2x horský bicykel bez demontáže kolies.

Koľko stojí 14-dňový all-inclusive roadtrip autom po Taliansku? Prekvapivo málo, prečítajte si viac tu.

Nasadáme, vyrážame!

Sadnete, odložíte telefón do priehradky s bezdrôtovým nabíjaním (dnes už podporuje väčšina telefónov strednej vyššej triedy), pripojíte cez SmartLink k entertainment systému auta a pustíte si svoju obľúbenú rodinnú pesničku. Ak máte ratolesť pripútanú na zadnej autosedačke, tak si nepustíte svoju obľúbenú pesničku, ale jeho alebo jej 🙂

70 kW motor s objemom jedného litra je na toto auto plne dostačujúci (aj pri plnom aute), pre náročnejších je na výber 1.5 TSI s výkonom 110 kW. Motor od 81 kW je k dispozícii na výber aj s automatickou prevodovkou. Ak by som chcel ušetriť, išiel by som do najmenšej kubatúry s manuálom, ale čím som starší, tým viac oceňujem komfort. Nepotrebujem sa nahánať, ale si radšej užívam jazdu a okolie a hlavne v mestskej premávke (kde jazdím 90%+ času), mi príde automat ako praktická voľba.

Keď sme pri komforte, objavil som v Scale niekoľko prvkov, ktoré mi spríjemnili moje (a naše) každodenné fungovanie:

  • Elektricky ovládateľné dvere kufra – rodičia mi dajú za pravdu, lebo mať dieťa na rukách, nákup v zuboch a pritom otvárať kufor, to je niekedy nadľudský výkon 🙂
  • Stolček pre odloženie fľašky či vecí na kreslenie za sedadlom šoféra a spolujazdca dotvára pocit komfortu pre vaše ratolesti
  • Miest na odkladanie čohokoľvek nie je v aute nikdy dosť, najmä keď ste mladá rodina, ktorá rada cestuje – držiak na fľašu do dverách, chladiaca prehriadka, Jumbo box pod lakťovou opierkou (pre rodiča nenahraditeľný prvok – sem proste nahádžete všetko, čo aktuálne nepotrebujete ale potrebujete mať po ruke počas cesty), priehradka na reflexnú vestu…

S kolesami z ľahkých zlatin (najmä tými 18-palcovými) vyzerá Scala dosť atraktívne. Farbu si môže zvoliť každý sám, my sme testovali decentnú striebornú metalízu, ktorá nepúta na seba pozornosť. Ak by som si konfiguroval auto pre seba, nakonfiguroval by som si asi modrú (Energy) alebo by som išiel do verzie Monte Carlo, tam je už ale cenovka zbytočne vysoká. Celkovo sa mi páčia čisté línie a skôr minimalistickejší dizajn exteriéru Scaly.

Bezpečnosť

Keď už zbalíte rodinu na cestu autom, chcete sa cítiť bezpečne – veď ako šofér ste za svojich najmilších aj zodpovedný. Bi-LED svetlomety vám budú bezpečne osvetľovať cestu bez ohľadu na podmienky, 9 airbagov je pocit istoty v tom najhoršom prípade a funkcia tiesňového volania sa automaticky aktivuje po nehode a auto nadviaže telefonické a dátové spojenie so servisným strediskom a automaticky prenesie údaje. Veríme, že túto funkcionalitu nikdy nevyskúšame v praxi. Lane assist & front assist sledujú premávku pred vami a starajú sa, aby ste neúmyselne nevybočili z pruhov.

Bezpečnosť – zamyslenie

Nedávno som narazil na jednu veľmi zaujímavú prípadovú štúdiu, ktorá hovorila o sile marketingu v automobilovom priemysle. Tak som si spravil taký menší test vo svojom okolí a zostal som dosť prekvapený, ako pravdivá bola táto štúdia. O čo išlo? Keď sa povie bezpečnosť v automobilovom svete, ktorá značka vám napadne ako prvá? Odpoveď bola takmer vždy Volvo.

Švédsky inžinier Nils Bohlin vynašiel bezpečnostný pás a pracoval vtedy pre Volvo. Najskôr bezpečnostné pásy odmietali nielen automobilky, ale aj ľudia. Dnes je absolútnym štandardom vo všetkých autách. Volvo vtedy pochopilo, že postaví svoju marketingovú silu práve na slove „bezpečnosť“ a dnes to je už vyše 60 rokov, čo táto značka trpezlivo tlačí celý svoj marketing okolo bezpečnosti.

Čo je na tom ale prekvapivé, je práve tá sila marketingu. Ja mám rad fakty a dáta, tak som si otvoril stránky Euro NCAP (nezávislé konzorcium, ktoré vykonáva nárazové skúšky automobilov a testovaným autám vydáva Euro NCAP hodnotenie bezpečnosti v podobe udelenia hviezdičiek za bezpečnosť a percentuálne hodnotenie v jednotlivých hodnotených zložkách). Pozrel som na dáta k ŠKODE Scala a dve rôzne modely Volva (jeden menší mestský cross-over/SUV, druhé rodinné kombi vyššej strednej triedy):

Euro NCAPBezpečnosť dospelýchBezpečnosť detíBezpečnosť chodcovBezpečnostní asistenti
ŠKODA Scala*****97%87%81%76%
Volvo XC40*****97%87%71%76%
Volvo V60*****96%84%74%76%

Nehľadám tu žiadne sprisahania ani nič podobné, len mám rád rozhodnutia, ktoré sú založené na dátach. A čo z týchto dát vyššie vyplýva? Moja interpretácia týchto dát je, že bezpečné rodinné auto môžete mať v úplne inej cenovke (nižšej) ako to, čo vám tvrdia marketingoví ľudia.

Rodinné auto dostupné za stále dobrú cenu

Ceny nových áut vystrelili za posledné 2 roky do nebies, tak nás vcelku príjemne prekvapilo, že ŠKODA Scala sa dá v základnej verzii objednať už v cene 16 700 € (oficiálny cenník tu). Samozrejme s nejakou rozumnou výbavou sa dostanete ľahko na 18-19 tisíc €. Čo je za rodinné auto, ktoré poslúži na každodenné dochádzanie do práce, ale aj na cestu na dlhšiu dovolenku, na dnešné pomery dobrá cena. Nie sú to ceny, na ktoré sme boli zvyknutí (medzi 10-15 tisíc €), ale treba byť realista – takéto ceny sú minulosťou.

Fotogaléria z nášho roadtripu po Taliansku

Prečítaj si tiež