Koľko stojí dvojtýždňová dovolenka s karavanom v Chorvátsku?

od jozo

Hneď úvodom – dovolenka s karavanom často nie je lacnejšia ako bežná dovolenka. Je to iný štýl dovolenky, ktorý keď si zakúsite, nebudete sa ho chcieť vzdať alebo si ho budete chcieť minimálne čoskoro zopakovať. Nedávno sme sa vrátili z 14-dňovej (13 nocí) dovolenky karavanom (#karavankarol) v Chorvátsku. A keďže sa nás viacero ľudí pýta, koľko takýto špás stojí, prinášame prehľad nákladov. Počas dvoch týždňov sme zapisovali všetko – mýto, tankovanie, stravovanie, poistenie…

Rozpis nákladov na dvojtýždňový výlet karavanom v Chorvátsku

Zo Slovenska sme vyrazili smer Rakúsko a cez Slovinsko najkratšou cestou na ostrov Krk na severe Chorvátska. Mnoho ľudí radšej volí cestu cez Maďarsko, keďže sa cez na juhozápade dá dostať do Chorvátska priamo a ušetrií si tak krátky presun Slovinskom (spoplatnený diaľničnou známkou). My však volíme aj za mierne vyššiu cestu komfort rakúskych diaľníc, najmä kvôli drobcovi, keďže si cestou aspoň dobre pospí.

Tri noci sme strávili v Campingu Omišajl (hneď prvá odbočka vpravo na ostrove Krk), 9 nocí v campingu Rožac v Trogire a jednu noc cestou späť v Biograde na Moru v campingu Bošaca kúsoček od maríny. Voľba campingových miest môže výraznejšie ovplyvniť celkový budget, hlavne ceny uprostred sezóny miestami stúpajú aj na dvojnásobok. Drobné upozornenie – kempovať v Chorvátsku karavanom mimo na to určených miest nie je legálne a v pobrežných oblastiach býva takáto aktivita často pokutovaná.

Takýto perfektný bezplatný stellplatz nájdete v Slovinsku v dedinke Zrkovci cca 20 km za rakúsko-slovinskými hranicami. Nachádza sa pri lokálnom športovisku, reštaurácií a je tu totálny kľud (presná adresa)

Tu je rozpis našich nákladov počas dvojtýždňovej dovolenky s karavanom v Chorvátsku:

  • 390 eur – jedlo, pitie, nákup potravín, reštaurácie
  • 19 eur – diaľničná známka v Rakúsku (2x 9,50 eur)
  • 30 eur – diaľničná známka v Slovinsku (2x 15 eur)
  • 32 eur – mýto v Chorvátsku
  • 265 eur – tankovanie
  • 13 eur – poistenie pre Krištofa (my dospeláci máme obaja celoročné poistenie)
  • 16 eur – naplnenie 10 kg fľaše plynu
  • 5 eur – drobná drogéria
  • 276 eur – camping

Spolu sme tak tak za 2 týždne perfektného relaxu zaplatili 1046 eur. K tomu však ešte treba započítať cenu za prenájom karavanu. Cena za väčší karavan (napr. s alkovňou) sa pohybuje od 90 eur za deň v mimosezónnom období (1.10. – 31.5.) až po 130 až 150 eur za deň v hlavnej sezóne (jún až september). V tejto cene už býva zväčša plne vybavený karavan vrátane kempingového vybavenia, neobmedzeného množstva kilometrov, havarijnej poistky, plnej fľaše plynu, chémie do WC, elektrických káblov a ďalších potrebných drobností). Ďalšie drobné upozornenie – niektorí prenajímatelia si tieto veci účtujú samostatne, takže sa pozorne popýtajte, čo všetko si treba doplatiť.

Camp Bošana zastal niekde v 90-tych rokoch, ale to je na ňom úplne perfektné – budete tu s pár domácimi (je tu dokopy tak 10 miest, z toho 8 trvalých)… ale do maríny a historického centra Biogradu na Moru je to 5 minút pešo a priamo pred kempom je pláž aj detské ihrisko.

Dá sa kempovať s karavanom aj lacnejšie?

Jasné, to sa dá vždy 🙂 My sme si vcelku za tieto dva týždne dopriali na jedle, radi sme navštívili domáce reštaurácie a vždy sme mali plne zásobenú chladničku. Po príchode domov sme zistili, že sme z nej ešte pár dní fungovali 🙂 Takže ak si potraviny nakúpite vopred, viete za jedlo a pitie ušetriť pohodlne aj 200 eur.

Na tankovaní toho veľa ušetriť nevieme, priemernú spotrebu máme 12-14l podľa toho, či ideme viac po diaľnici alebo po lokálnych cestách. Najmä pri ceste do Trogiru sme zvolili magistrálu popri pobreží – je to síce o takmer 2 hodiny dlhšie ako cesta po diaľnici, ak sa však neponáhľate, tak tie výhľady stoja určite za to. A ešte niečo aj ušetríte na chorvátskom mýte 🙂 Ak by sme zakempovali na celý trip priamo na Krku a nepresúvali by sme sa do Trogiru, ušetrili by sme na tankovaní odhadom cca 70-90 eur. Ale Trogir a hlavne camp Rožac rozhodne stoja za to.

Priemerná cena za noc v kempe za 2 dospelých + drobec + karavan, s elektrinou, vodou a všetkými službami bola priemerne 21 eur na noc. To je samozrejme mimosezónna cenovka. My však veľmi preferujeme posledné roky cestovanie mimo hlavných sezón, čo prináša nie len finančnú úsporu, ale často aj menšie davy a väčší pokoj na miestach, ktoré plánujete navštíviť.

Prečítaj si tiež