Kedy je najlepšie obdobie na návštevu Srí Lanky?

od jozo

Ayubowan vám všem, kteří jste se rozhodli začíst se do našeho článku o Srí lance. Jmenuji se Hanka a na tomto ostrově, dříve zvaném Ceylon, tedy dnešní Srí lance, žiji již přes 4 roky a po celou tuto dobu se spolu s mým manželem věnujeme péči o ty, jež tuto úžasnou zemi navštěvují. Nejdůležitější otázka zní – kdy je nejlépe navštívit Srí Lanku?

Píše Hanka z www.srilankabyhanka.cz

O Srí lance si můžete kdekoliv na internetu najít spoustu informací. Jak cestovat, co jíst, jak se očkovat a mnoho dalšího. Ale jedna otázka se stále opakuje a nikde na ni není jasná odpověď, a to, kdy je vhodné Srí lanku naštívit. Prozradím vám odpoveď. Na Srí lanku můžete přijet kdykoliv, je tady ale jedno velké ALE! Je třeba dbát na dobu, kdy přijedete a dle toho si sestavit svoji dovolenou. I když se na různých internetových strankách uvádí, že na Srí lance jsou monzuny – období dešťů, není to až zase tak pravda 🙂 Toto údajné období monzunů probíha trošku jinak, než jste zvyklí třeba z Thajska či jiných asijských zemí.

Srí Lanku je prakticky celoročná destinácia, monzúnové dažde nie sú tie nekonečné lejaky, ktoré si predstavujete.

Nejčastější obdobi, kdy turisté z Evropy Srí lanku navštěvují, je samozdřejmě přes naši zimu, tedy období od listopadu (november) do konce dubna (apríl) a pak údajně už probíhají ,ty deště 🙂 Pravdou však je, že v místech, kam většina návštěvníků míří (na poznávačku) – tedy např. Anuradhapura, Sigiriya, Kandy, Nuwara Eliya a oblast hor, je podnebí víceméně stejné po celý rok. Takže vyrazit za historií a do vyšších poloh ostrova můžete kdykoliv. Důležité však je vybrat správny konec.

V období od novembra do apríla je ideálne sa vybrať do juhozápadnej časti ostrova.

Pamatujte si tedy, že pokud přijíždíte na Srí lanku v období listopad (november) až duben (apríl), směřujte konec vaší dovolené na jižní anebo jihozápadní pobřeží, kde zrovna v tuto dobu probíhá sezona. Moře je čisté, vlny jsou tak akorát na koupaní, ale i surfování a plažové bary, restaurace a obchudky jsou otevřené.

Jakmile se přelomí čas května (máj), pláže se zmenší, moře začne být divoké a většina podniků zavírá, ale žádné takové monzuny, že by pršelo měsíc až dva v kuse se nekonají… Spíše naopak, v tuto dobu začínají horka a to taková, že se bez klimatizace nedá žít, jinak se vaříte ve vlastní šťávě 🙂 A co se tedy začně dít? Většina podnikatelů, místních, ale i turistů se přesouvá na druhou stranu ostrova, na východní pobřeží a začíná sezona právě tam. Takže, když skončí sezóna na jihozápade, je třeba se přesunou na severovýchod.

V období od mája do októbra je ideálne sa vybrať do severovýchodnej časti ostrova.

Pro návštěvníky v období listopad (november) až duben (apríl) jsou vhodné lokality jako Hikkaduwa, Unawatuna, Negombo či Tangalle a v druhé části roku, tedy květen (máj) až řijen (október) se zase vyplatí si zajet do Arugam Bay, Passikudah, Kalkudah či Trincomalee.
Srí lanku si tedy, jak vidíte, můžete vychutnat kdykoliv, bez jakkýchkoliv časových limitů.

Článok vznikol v spolupráci s Hankou z www.srilankabyhanka.cz, ktorú môžete sledovať aj na Facebooku.

Pohľad Joža a Hanky z #cestujemespolu

My sme navštívili Srí Lanku naposledy v januári 2018 a musíme potvrdiť, že autorka článku má úplnú pravdu, juhozápad a stred krajiny bol v tom čase ideálnym miestom. Ak plánujete ísť na Srí Lanku, možno vás bude zaujímať:

Prečítaj si tiež