Motovýprava Magadan: Sme za Sibírom a pred Cestou kostí treba spraviť poriadky

od jozo

Štyria Slováci sa vydali na bláznivú životnú cestu – chcú prejsť 9 časových pásem, 20 000 km, z Bratislavy do Magadanu na motorkách, bez sprievodného vozidla. Podarí sa im to? Sledujte ich cestu online…

Dnes už majú za sebou viac ako polovicu cesty. Na motorkách prešli 10 000 km, nazbierali nespočetné množstvo zážitkov, prešli nekonečnými rovinami a počet defektov už snáď aj prestali počítať. Spoznávajú domácu pohostinnosť, no radosť z jazdy na asfalte sa pomaly, ale iste končí. Čaká ich Cesta kostí – najťažšia časť ich tripu. Motorku treba odľahčiť, zobrať iba to najnutnejšie.

Píše Patrik Cvengroš.

Prešli sme celú Sibír a aktuálne sa nachádzame na skutočne ďalekom východe. Konkrétne v meste Skovorodino, ktoré leží na križovatke ciest smer Vladivostok a našim cieľom – Magadan. V tomto meste máme naplánovaný servis motoriek. Presnejšie výmenu pneumatík z cestných na off-roadové, keďže asfaltových ciest už bude pomenej. Tá najťažšia časť nášho tripu sa práve začína…

Tak isto musíme ale aj odložiť veľkú časť batožiny. V ťažšom teréne je to s manévrovatelnosťou motoriek nevyspytateľné a ak by sme boli nabalení, hrozilo by väčšie riziko pádu či úrazu. Náš cieľ – zbaviť sa zadných tašiek. Večer teda triedime našu výbavu, čo vziať a čo necháme na hoteli, aby sme to pri spiatočnej ceste mohli opäť vyzdvihnúť.

Cieľ je pred nami – Magadan, už iba „niečo“ cez 3000 km.

Notebook balím opäť rovnakým spôsobom do tašky. Avšak musel som sa už zamyslieť nad zálohovaním dát. Máme so sebou poriadne odolný notebook, avšak multimédií už máme toľko (akčné kamery, mobily, fotoaparáty…), že je čas ich efektívne zazálohovať. Keďže je to naša životná cesta a splnený sen, sú tieto dáta pre nás o to cennejšie. Zamýšľam sa teda nad spôsobom, ako to spraviť čo najefektívnejšie…

Skúsil som nasledovné riešenie – od začiatku fotky a videá z kamier a fotoaparátov nahrávam do notebooku a zálohujem ich aj na dva externé pevné disky typu HDD. Ak by sa niečo stalo, mal som všetko poistené. Jeden HDD bol u mňa a dva HDD so zálohou u kolegu na motorke. Takže ak by nám náhodou aj ukradli tašku, máme zálohu. Ak by nás „vyrabovali“ všetkých, máme problém 🙂 S internetovým pripojením je to na takto ďalekej ceste obtiažne, takže zálohovať stovky gigabajtov do cloudu tak trocha neprichádza do úvahy. Videl som veľa rôznych cestopisov, kde cestovatelia buď prišli o batožinu alebo proste im zariadenie ukradli či ho rozbili. Preto zálohovaniu som kládol obzvlášť veľký význam. A keďže náš notebook má kapacitu 128 GB, tak som pre náš trip vybral až 3 ks 1 TB diskov. Výber padol na ADATA a ich odolné disky radu HD70.

 

Keďže musíme odľahčiť batožiny, HDD so zálohami som nechal v mojej taške a ďalší HDD v kolegovej taške – oba nakoniec nechávame v úschove v Skorovodine. Všetky dáta som ale ešte nahral aj na tretí externý HDD disk a ten zobral so sebou. Pamäťové karty kamier a fotoaparátu sú premazané a notebook prečistený – zatiaľ sme neprišli o jediný záber a vďaka extrémne rýchlemu SSD disku na notebooku je aj práca s pamäťovými kartami hračkou. Výhoda SSD-čka v porovnaní s „klasikou“ na cestách je jasná – s notebookom pracujem na najrôznejších miestach, má to ďaleko od komfortu pracovného stola. Pri diskoch typu HDD by vzniklo veľké riziko, že sa magnetické kotúče vo vnútri disku zničia pri nečakanom náraze zapisovacieho mechanizmu. SSD technológia tento problém hravo rieši a zároveň ponúka neporovnateľne vyšší výkon, čo oceníte najmä v prípade, že potrebujete zrazu spracovať desiatky GB dát, rovnako ako to robíme my na ceste pravidelne.

V absolútnej divočine sa už budeme spoliehať čisto na náš Lenovo ThinkPad X270 – všetky nové dáta budú iba na ňom. Po prvých dvoch týždňoch na cestách a viac ako 10 000 prejdených km však nemám ani trocha obavy, že by sa niečo notebooku mohlo stať. Prečo som si tak istý? Minule som sa na notebooku skutočne postavil (celou svojou váhou) a doteraz je to náš jediný pracovný nástroj, vďaka ktorému vám prinášame obsah z ďalekej divočiny.

Možno to znie až príliš paranoidne zálohovať v skutočnosti až na tri externé disky, ale nezabudnite, ak nechcete prísť o svoje multimediálne zážitky – zálohovať, zálohovať, zálohovať. My sme tak spravili a s našou X270-kou sa vydávame na zaťažkávajúcu skúšku – Cestu kostí.

Prečítajte si aj…

Prečítaj si tiež