Máte radi teplo? 13 TOP slovenských travel blogerov radí, kam sa vydať v zime

od jozo

Sú ľudia, ktorí sa nevedia nabažiť snehu a zimných športov. Sú však aj takí, ktorí už dlhé mesiace rozmýšľajú, kam sa vydajú v našich zimných mesiacoch za teplom… šortky, tielko, flip-flopy, prechádzky po pláži. Možno ste už aj zbalení, ale trápi vás iná otázka – kam sa ale vydať? Oslovili sme najznámejších slovenských travel blogerov a 13 z nich vám poradí, kam by sa vybrali oni!

Travelistan odporúča Andamanské ostrovy

Zatvor na chvíľu oči a predstav si krásnu bielu pláž s tyrkysovým morom. Keď sa pozrieš okolo seba, uvidíš nielen palmy, ale aj absolútne prázdnu pláž, kam sa len pozrieš.  Teraz si si možno predstavil, že toto môže byť len sen. Ale nie je. Pozri sa na mapu Indie, konkrétne do Bengálskeho zálivu a uvidíš tam také maličké ostrovy, ktoré sa volajú Andamanské ostrovy. Že si o týchto ostrovoch ešte nepočul? A kto počul o Maldivách, Seychelách či Zanzibare pred 20 rokmi? Tiež nikto a dnes na tieto ostrovy chodí takmer každý. A vieš si predstaviť, že podobné ostrovy nájdeš v Indii? Možno sa ironicky usmeješ, že v tak špinavej krajine menom India to nemôže byť ani pravda. Andamanské ostrovy boli donedávna absolútne uzavreté pred okolitým svetom. Vlastne ešte doteraz väčšina z 300 ostrovov je hermeticky zakrytá pred okom cestovateľa. Dôvod? Je to nielen kvôli tomu, že blízko prechádza námorná hranica medzi Indiou a Barmou, ale že miestne etniká si ako jedna z mála ponechalo svoju pôvodnú kultúru. Indická vláda stráži tieto ostrovy s domorodým obyvateľstvom veľmi dôsledne a ten, kto by sa chcel dostať na zakázaný ostrov, tomu hrozí dlhoročné väzenie. Napriek tomu India povolila návštevu pár súostroví a tie patria medzi svetové unikáty. Mnoho ľudí sa ma pýta, kam majú vycestovať. Na jednej strane by chceli niečo krásne a na druhej niečo, kde budú takmer sami. Ale keď im poradím, aby išli povedzme sem, tak len počujem. ,,India? Nie je to nebezpečné?“ Presne takto ľudia odpovedali na hore spomenuté ostrovy, kam dnes každý chodí. Asi najkrajším ostrovom je Havelock, kam sa dostaneš loďou za necelých 60 minút z Port Blair. Už keď prichádzaš, uvidíš ten „nechutný“ tyrkys, ktorý ťahá oči. Keď sa ponoríš hlbšie do ostrova a necháš za chrbtom miestnu dedinku, zaručujem Ti, že budeš na miestnych plážach sám. Samozrejme, že tento stav nebude trvať dlho a svet objaví túto krásu za pár rokov.

cestujsdetmi odporúčajú plavbu po Indonézii s deťmi

Jedným z našich TOP zážitkov z ciest je pre nás jednoznačne plavba po Indonézskych ostrovoch, popri Národnom parku Komodo. Máme radi chvíle strávené s domácimi, kedy sa dlho rozprávame a môžeme sa priučiť niečo tradičné, napríklad ako uvariť ich jedlá, spievať miestne piesne, hrať kartové hry… popri tom si cestovať kade tade do neznáma. S deťmi sme tu prežili úžasné chvíle s miestnymi, ktorí nám ukázali naozaj nádherné miesta. Opustený palmový ostrov, mohli sme si vyskúšať skákanie do vodopádu na ostrove Mojo, spoločne sme prvý krát videli na vlastné oči varany komodské, prechádzali stepou, rybárčili sme, šnorchlovali a plavili sa v obrovských vlnách. Spali sme na žinenkách priamo na palube lode a za pár dní prežili počas plavby toľko zážitkov, ako bežne za 3 týždne na cestách. Úžasný pocit, kedy presne nevieš kde sa ráno zobudíš a kde budeš večer zaspávať, z lode pozoruješ úžasnú prírodu a dymiace vulkány všade naokolo… neopísateľný zážitok, ktorý odporúčame prežiť každému.

Street Food Hunters odporúča Omán

Omán patrí medzi krajiny, ktoré treba určite raz za život vidieť. Je zahalená tajomstvom Arábie a nosí nálepku najbezpečnejšej arabskej krajiny na svete. To nie je zlé, nie? Kým u nás v Európe zúri zima, v okolí Salalahu na západe krajiny si užijete takmer tridsiatky s perfektným oceánom na kúpanie. Omán však nemusí byť len miesto, ktoré zaujme svojimi plážami, ale nájdete tu všetko, čo k dobrodružstvu patrí. Môžete objavovať starobylé pevnosti roztrúsené po krajine, kráčať Kadidlovou cestou po zabudnutých mestách, ochutnávať málo známu ománsku kuchyňu, jazdiť na ťave či džípoch v púšti Wahiba alebo sa oddávať spoznávaniu malých, zaprášených dediniek plných tradičnej architektúry. Požičanie auta tu nie je žiaden problém a cestuje sa tu jednoducho. Omán milujeme pre jeho pokoj, bazárové uličky s vôňou kadidla, rybie trhoviská, rozprávkové mešity a milióny neskutočných datlí. Keď sa napokon po okruhu touto krajinou zastavíte v Muskate, sadnete si na promenádu v Mutrahu, tak pri skvelom ovocnom džúse zistíte, že tu chcete zostať dlhšie. Môžete?

Life Is Better In Bikinis odporúča Srí Lanku

Na Srí Lanke som bola už 2× a to vždy počas zimy na prelome január/február. Rada objavujem nové, ešte nepoznané miesta, no Srí Lanka je jedna z tých destinácií, kam by som šla kľudne zas a znova. Mojou najobľúbenejšou oblasťou je pobrežie od Galle až po Mataru, kde sa miešajú krásne pláže, palmy, super ľudia a skvelé jedlo. To všetko za rozumné ceny. Ak oceán a pláž nepotrebujete ku šťastiu, odporúčam Vám vyraziť do horskej dedinky zvanej Ella a zdolať jeden z okolitých kopcov vrámci turistiky. No a do tretice by som Vás poslala do národného parku Yala, kde ak budeme mať to šťastie ako ja, uvidíte na vlastné oči okrem slonov, buvolov, divokých prasiatok a krokodílov aj leoparda. Srí Lanka je láska na prvý pohľad alebo aj na prvé ochutnanie ich výborného čaju! Túto destináciu odporúčam všetkými desiatimi v prípade, že chcete zažiť troška exotiky, vidieť diametrálne odlišnú kultúru, no zároveň nezruinovať Vašu peňaženku.

Ivana Grešlíková odporúča Thajsko

Ak si chcete užiť teplo a tradičnú kultúru exotickej krajiny, vyberte sa do severného Thajska a skombinujte to s ostrovmi. Nielen kvôli ideálnym teplotám, ale hlavne kvôli tradičným festivalom. Festivalový ošiaľ začína v októbri na ostrove Phuket, kde sa koná Vegetariánsky fest. Zabudnite však na jedlo. Ide o show, kde si muži prepichujú telo ostrými predmetmi, lezie sa po rebríku s ostňami, prechádza po žeravom uhlí. Jemnejšie povahy si to užijú v Thajsku viac v novembri, počas festivalu Loy Krathong. Tisícky miestnych i turistov púšťajú po prúde riek košíky z banánových listov, kvetov, so sviečkou uprostred. O niekoľko dní na to sa oslavuje Yi Peng, kedy sa do tmavej večernej oblohy vypúšťajú lampióny z ryžového papiera. V meste Chiang Mai sa dá dokonca zúčastniť verejnej ceremónie, kedy sa v jednom momente na nebi objaví aj okolo 10 000 svetielok naráz. Dôležitá poznámka: Loy Krathong a Yi Peng sa oslavujú na severe a v centrálnej časti. Juh krajiny je viac moslimský, tam sa tieto tradície neoslavujú.  Viac zaujímavostí o festivaloch a kompletné info o Thajsku nájdete v e-booku Thajsko bez cestovky od Ivany Grešlíkovej.

cestujemespolu odporúčajú Maroko

Do exotiky netreba cestovať nekonečne dlhými letmi. Na severozápade afrického kontinentu leží Maroko, ktoré je nie len cenovo dostupné, ale je iné ako čokoľvek, na čo ste zvyknutí z Európy. Starobylá kultúra spojená s históriou, pulzujúce trhy, berberská whisky (najčerstvejší mätový čaj, ktorý ste kedy pili), pláže, ale aj výnimočné surferské spoty. Čože, Maroko a surf? Spýtajte sa surferských profíkov, každý zdvihne palec hore. Či už doletíte do Marakéšu, Casablancy alebo Agadiru, požičajte si auto a ochutnajte krajinu spolu s domácimi. Určite nevynechajte argánovníkové plantáže, ranné trhy (odporúčame ten v Essaouire a dajte sa do diskusie s domácimi. Maroko je moslimská krajina a zároveň ideálny dôkaz, že cestovanie pomáha zbaviť sa predsudkov. Milí ľudia, ktorí milujú svoju krajinu. My vyrážame do Maroka v januári a tešíme sa na to azda ešte viac, ako keď sme tam šli po prvýkrát…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

milan_bezmapy odporúča Cartagenu v Kolumbii

…takže jednu “teplú” destináciu na túto zimu? Keď si sa ma opýtal túto otázku, ako prvá mi napadla Kolumbia, konkrétne mesto Cartagena s plážou Playa Blanca. Prečo? Lebo ide o menej tradičnú destináciu, kde ešte “každý nebol”, no stále rovnako peknú a finančne podobnú tým známym ázijským krajinám, ktoré máme obehané. Playa Blanca v Cartagene je považovaná za jednu z najkrajších pláží v Karibiku (kto to povedal, rozhodne nebol v Kostarike), no na Kolumbii sa mi páči to, že tu kľudne vydržíš aj mesiac, a stále si nevidel všetko. Ja som po Kolumbii cestoval mesiac a najviac ma dostávalo to, že kdekoľvek som pristál a vystúpil z lietadla, čakalo ma niečo úplne iné. Bogota, dážď a 11 stupňov. Cartagena, slnko a 35 stupňov. A účes stále drží 🙂 O celej návšteve Cartageny si prečítaj v mojom blogu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MILAN BEZ MAPY (@milan_bezmapy) on

cestujzamenej odporúčajú Vietnam

Naša voľba padla na Vietnam. Táto krajina toho ponúka naozaj veľa. Od rušných miest, cez nádhernú prírodu, bohatú históriu až po pokojné a opustené pláže. My sme tam boli v decembri a počasie na juhu bolo nádherné. Celý deň slnečno a teploty atakovali 40. Ak si naplánujete výlet na toto obdobie, tak určite nevynechajte Saigon, kde pojem „bláznivá doprava“ získa nový rozmer. Čo sa týka aktivít, tak nemôžete zabudnúť na deltu rieky Mekong. Plávajúce trhy, typické dedinky, plavba po zákutiach tejto mega rieky. Zážitok, na ktorý budete spomínať ešte dlho. A aby sme nespomínali len aktivity, kde si vaše nohy neoddýchnu, tak pridáme i tip na pláž. My sme preleteli na ostrov Phu Quoc. Očakávania boli malé. O to viac nás prekvapil. Našli sme tam nádhernú pláž Bai Sao. Biely piesok a krivá palma. To je presne to, čo od exotickej destinácie očakávame.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌍🌏🌎 l cestujzamenej (@cestujzamenej) on

She Makes Me Travel odporúča Arubu

Precestovali sme niekoľko krajín v juhovýchodnej Ázii, no sen o dokonalých plážach som si splnila až na Arube. Sú to presne tie pláže, aké očakávate, keď prvý raz vyrážate na dovolenku do exotiky. Piesok tak biely, až vás po chvíli pohľad na neho reže v očiach a voda taká tyrkysová, až máte problém uveriť, že sa vám nesníva. Bonusom je takmer celoročne stabilné počasie, takže vycestovať môžete v podstate kedykoľvek, keď narazíte na lacnú letenku. Z Viedne alebo z Budapešti sa na Arubu dostanete aj za menej ako 500 eur, z iných európskych miest sa občas objaví letenka ešte o polovicu lacnejšia. Navyše, Aruba je autonómnou súčasťou Holandska, na vstup do krajiny preto nepotrebujete žiadne vízum, úplne si vystačíte s platným cestovným pasom. Problém nie je ani s jazykom, po anglicky tam hovorí prakticky každý. Tento karibský ostrov je ideálnou destináciou pre toho, kto má chuť okúsiť exotické krásy s nádychom modernej Európy. Na Arube totiž nenatrafíte na pofidérnych taxikárov, prešpekulovaných šmelinárov či gangy vreckárov, ktoré sú typické pre mnohé ázijské aj karibské krajiny. Aruba je bezpečná destinácia, ktorú odporúčame aj rodinám s deťmi. Okrem krásnych pláži tam nájdete aj výborné reštaurácie a množstvo výnimočných atrakcií.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VERONIKA & (sometimes) KAROL (@shemakesmetravel) on

miskajakub_travelers odporúčajú Bali

Destinácia, ktorá je pre nás TOP a ktorú odporúčame každému, či už skúsenejšiemu, alebo začínajucemu cestovateľovi, spĺňa potreby dovolenkára i cestovateľa, tomu kto cestuje lowcostovo ako batôžkár, či niekomu kto si potrpí na luxus, jednoducho všetkým, ktorí chcú v zime utiecť za teplom, odporúčame jednoznačne Bali! Bali je jeden z najznámejších ostrovov v Indonézii, ktorý je pre svoju komplexnosť a rozmanitosť stále viac a viac populárnejší aj navštevovanejší. Turizmus a služby sú na vysokej úrovni, s angličtinou sa perfektne dohovoríte s domácimi, ktorí sú neuveriteľne priateľskí a srdeční. Na Bali sme strávili dokopy viac ako 100 nezabudnuteľných dní, a vďaka miestnym ľudom, nádhernej prírode, príjemnej klíme a táák veľmi chutnom jedle, ho vnímame ako náš druhý domov, a už sa nevieme dočkať, kedy sa vrátime. Hovorí sa, že Bali buď neočarí, alebo Vám jednoducho rovno vezme srdce. Naše srdcia sú na Bali. Na Bali je všetko jednoduché a pohodové. Všetko vybaviíte rýchlo doslovne na ulici. Od zajednania si ubytovania, auta, motorky, výletu či dokonca predĺženia si víz. Krajina je bezpečná, jedlo vynikajúce.

Traveliv odporúča Filipíny

Všetkým cestovateľom s chuťou po skutočnej exotike odporúčam návštevu Filipín, do ktorých sme sa okamžite zamilovali. Keďže toto súostrovie pozostáva z viac ako 7000 ostrovov, vybrať si ten NAJ môže byť naozaj náročné. Počas nášho mesačného putovania po krajine sme stihli navštíviť Boracay, Cebu, Bohol, Panglao a Palawan. Filipíny nás očarili svojou rozmanitosťou a či už ste milovníkmi nekonečne dlhých bielych pláží, priezračnej vody, ryžových polí, hôr, modrých lagún, jaskýň, pralesov alebo histórie a koloniálnej architektúry, určite si tu prídete na svoje. Ak túžite po jedinečnom zážitku, neďaleko mesta Oslob na ostrove Cebu si dokonca môžete aj zaplávať so žralokmi. Nemusíte sa však báť, ide o neškodný druh ktorý sa živí planktónom. Pre nás patrí k najkrajším perlám krajiny jednoznačne sever ostrova Palawan a zátoka Bacuit, ktorá vám vyrazí dych svojimi tyrkysovými lagúnami, vápencovými skalami a skrytými plážami. Lokálne cestovné agentúry ponúkajú tzv. Island hopping, v rámci ktorého navštívite niekoľko lagún, neobývané ostrovčeky, prichystajú vám barbecue na pláži a pokiaľ patríte k dobrodružným cestovateľom, okolie môžete spoznávať aj na kajaku. Čím si nás však Filipíny naozaj získali, boli jeho obyvatelia. Napriek obrovskej chudobe im nikdy nechýbal úsmev na perách 🙂

travelagent_strapilein odporúča Maldivy

Zavrite oči, predstavte si mapu a uvedomte si, kde sa nachádzate. Na ostrove 350 x 700 m, uprostred Indického oceánu vo vile na pláži alebo nad vodou, z ktorej to máte 10 krokov k moru. Dýchate úplne čistý vzduch. Žiadne výfukové plyny, fabriky, priemysel. Len tyrkysové priezračné more plné farebných rýb, babysharkov, rají, korytnačiek. Piesok jemný a biely ako múka, príjemných 29 stupňov aj vo vzduchu aj vo vode. Čerstvé ovocie, ktoré chutí úplne inak, ako ste zvyknutí. Svetielkujúci planktón, ktorý večer rozžiari pláž a nebo tak plné hviezd, aké som nikde inde zatiaľ nevidela. A ten pokoj, ticho a súkromie… Celý deň si môžete užívať pláž, ktorú máte takmer celú pre seba, objavovať podmorský svet, nasadnúť do kanoe či na paddleboard a preveslovať ostrov dookola. Večerať v reštaurácii v korunách paliem či v podmorskej reštaurácii? Znie to všetko ako sen? Sú to naozaj divy, raj na zemi. Maldivy. Kedy je najvhodnejší mesiac na návštevu tejto destinácie? Maldivy majú horúce podnebie s priemernými mesačnými teplotami 26 až 31 stupňov a s teplotou mora 28 stupňov celoročne. Takmer každý deň je tu slnečný a keď sa aj priženie nejaký ten búrkový mrak, tak prší maximálne hodinu. December, tak ako každý mesiac, je takisto ideálny na návštevu. Istota slnečných lúčov je zaručená na 99% a je to ideálne miesto na exotickú dovolenku v zimných mesiacoch. Nie je tu výskyt žiadnych hurikánov, zemetrasení, či dažďa. Na Maldivách je viac ako 100 rezortov. Každý ostrov, rezort je niečím iný. Niektoré sú zamerané na rodiny s deťmi, adults only rezorty s menšou rozlohou a dostatočným súkromím sú vhodné pre romantikov. Radi šnorchlujete alebo potápate? Treba si vybrať rezort, ktorý sa nachádza na ostrove s vlastným koralovým útesom. Chcete mať poschodovú vilu na vode s vlastným tobogánom? Áno, aj takýto typ ubytovania tu nájdete. Ceny ubytovania v rezortoch začínajú od 100 Eur až 3.000 Eur na noc, stačí si len vybrať 🙂 Ubytovať sa dá aj na domácich ostrovoch kde nájdete hostely a penzióny už od 20 dolárov na noc. No zabudnite na luxus, upravené pláže a gurmánske reštaurácie. Ste ubytovaní na ostrove kde žijú pôvodní obyvatelia, takže musíte rešpektovať ich kultúru, náboženstvo, pravidlá.  Maldivy sú jednoducho miesto, ktoré si vás získa a budete sa tu chcieť s radosťou vždy vrátiť.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 💎CHIC 🌎TRAVELING (@travelagent_strapilein) on

A tak trocha netradičný bonus na záver…

Bronco namiesto hotela odporúčajú Sibír 🙂

Pre tých, ktorí majú radi trošku extrém a naše zimy sú pre nich jednoducho až príliš mierne, máme niečo špeciálne. Zuzana a Martin Remišovci z Bronco namiesto hotela vám odporúčajú okúpať sa v ruskom jazere Bajkal. Najstaršie a najhlbšie jazero na svete ponúka viac ako len skvelé ryby omuľa či golomjanku na večeru. Nás si toto miesto navždy získalo svojimi tajnými romantickými zákutiami. Nie je nič krajšie ako možnosť utiecť pred davmi turistov, aj civilizáciou ako takou a užiť si niekoľko dní „stratení v tajge“. Dĺžka pobrežia je viac ako 2000 km, ručíme vám za to, že nájdete tú „svoju“ opustenú pláž, kde si môžete vychutnať západ slnka pri ohníku a vďaka minimálnemu svetelnému smogu aj nočnú oblohu posiatu hviezdami. Pokiaľ zatúžite po službách klasického letoviska či výlete loďou, navštívte ostrov Olchon či Listvyanku. Rusi ju nazývajú riviérou Bajkalu, pretože vie splniť požiadavky aj náročnejších turistov. Ak potrebujete výzvu, ponorte sa do vĺn Bajkalského jazera. Voda je studená, aj v lete má priemerne asi len 15 stupňov. Miestni si ale užívajú jeho chladné vlny pokojne aj v októbri. Ideálne je to stihnúť skôr ako jazero zamrzne. Ani potom však nemajú zážitky dvere zatvorené. Jazda po ľade na psom záprahu či rybárčenie v ľadových dierach sú tu obľúbenými aktivitami. My by sme dali prednosť obyčajnej prechádzke priamo po ľade. Ľad je až neprirodzene priezračný a bolo by fajn zistiť, ktorý z nás dvoch by dostal závrat. Všetky zážitky a dobrodružstvá z našej polročnej expedície sa môžete dočítať v našom cestopise Mongolsko a Sibír, ktorý vychádza už v týchto dňoch.

Prečítaj si tiež