Benátky: Koľko stojí predĺžený víkend v Benátkach a kedy je najlepší čas na výlet?

od jozo

V Benátkach sme boli niekoľkokrát za posledné roky a hneď vopred musíme povedať, že nejde o najlacnejší výlet, za to však jeden z najromantickejších. Benátky sú výnimočným európskym mestom – gondoly, kanály, nekonečné prechádzky spletitými uličkami, avšak aj milióny turistov a preplnené námestia. Kedy sa do Benátok vydať a koľko stojí takýto výlet?

Kedy je najlepší čas na navštívenie Benátok?

Benátky sú často plné turistov, v zásade sa však obdobie v tomto krásnom meste delí na dve:

  • keď sú ulice suché a plné turistov
  • keď sú ulice pod vodou alebo čiastočne zaplavené (Acqua Alta) a tým pádom sa im väčšina turistov snaží vyhnúť 🙂

Acqua Alta znamená vysoký stav hladiny mora, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou zaplaví niektoré ulice Benátok, ak nie väčšinu. Domáci sú na to pripravení celým systémom vyvýšených, dočasne vybudovaných drevených plošín (Passerelle). Najväčšia pravdepodobnosť Acqua Alta je od septembra do apríla. Ako sú však na tom Benátky z pohľadu jednotlivých mesiacov?

  • Zima je v Benátkach typicky v decembri a januári, kedy je v meste najmenej turistov a zároveň je najväčšia pravdepodobnosť Acqua Alta.
  • Február je mesiacom, kedy sa Benátky premenia na karnevalové centrum sveta, mesto je pestrofarebné a veselé – bohužiaľ však preľudnené a ceny ubytovania dosahujú svoj strop. Odporúčame sem v tomto období necestovať, teda ak nie je váš cieľ práve benátsky karneval.
  • Marec a apríl sú typickými jarnými mesiacmi, marec môže byť ešte poriadne chladný, apríl už zas vcelku príjemný. My sme sa zasnúbili v Benátkach zhodou okolností v apríli, počasie bolo nadmieru príjemné (dlhé gate a mikina), nie úplne preľudnené. Snažte sa však vyhnúť obdobiu Veľkej noci, kedy sa mesto opäť priveľmi plné.
  • Máj je výborným mesiacom na návštevu, všetko v meste je už živšie, dostupné a otvorené, no zatiaľ mesto nie je tak plné turistami.
  • Jún, júl a august sú mesiacmi, keď Benátky zažívajú poriadny nápor. Obrovské výletné lode, plné autobusy aj vlaky prinášajú davy turistov. Často sa vám stane, že cez niektorý z mostovo pôjdete v dave, avšak aj v týchto mesiacoch sa dajú nájsť krásne, ľudoprázdne mestá v Benátkach.
  • September je mesiacom filmového festivalu, ten sa však odohráva na Lide – neďalekom ostrove v tvare slíža, čo je zároveň miesto, kam sa domáci chodia veľmi radi Taliani kúpať. Keď zapadne slnko v septembri, pocítite už prvé chladné noci. V októbri sa Benátky vyprázdňujú, v novembri sú najmenej zaľudnené, ale zažijete tu už aj chladné noci.

Velmi sme sa chceli hecnut a vstat skoro rano, ked su este ulicky Benatok ludoprazdne. Budik sme nastavili na (na nas trufalu hodinu) 6:00. Nevydalo . Po hektickom tyzdni v praci, po akcnej svadobnej strede, ktoru sme pomahali zdobit aj fotit, sme vykukli z naseho bytiku az o 9:00. Stale to vsak bolo krasne rano, kedy sme namierili do stvrte Castello a nasledne sme sa spontanne vybrali na farebny ostrovcek Burano Kedze my sme velki spachtosi, tazko sa vieme hecnut na ranne vychadzky, ale prave rana su najlepsi cas, kedy si viete pozriet aj turisticke lokality bez masy ludi. Motivaciou a odmenou moze byt skvele caffé ☕️ A vy ste na tom ako? Ranne vtaca ci nocna sova? #cestujemespolu #venice #venedig #italy #topvenicephoto #olympusczsk #unsereoebb #travelcouple #slovak #unlimitedvenice #veneziaunica

A post shared by cestujemespolu (@cestujemespolu) on

Ak plánujete výlet do Benátok, rozhodne si naplánujte minimálne jednu noc na prespanie.

Ak plánujete výlet do Benátok, rozhodne si naplánujte minimálne jednu noc na prespanie. Benátky sú totiž obľúbené jednodňovými turistami, ktorí prídu ráno a odídu večer. Okolo 19-tej sa začínajú Benátky vyľudňovať a zostávajú tu iba ubytovaní hostia. A nočné Benátky majú svoju úžasnú atmosféru. Môžete nám veriť – naposledy sme si takto otvorili fľašu prosecca pod najznámejším mostom Rialto niekedy okolo 22:00, na ktorom za hodinu prešlo doslova iba pár ľudí.

Koľko stojí výlet do Benátok?

Benátky sme naposledy navštívili začiatok júla 2018 s tým, že sme zostali 3 celé dni, na ktoré sme potrebovali 2 noci ubytovania. A tu sú ceny za výlet do Benátok:

  • 98 eur sme zaplatili za jedlo (50:50 sme sa stravovali piknikovým štýlom, že sme si niečo nakúpili v potravinách a spravili si posedenie pri vode a zvyšok v lokálnejších reštauráciách, kde sme si väčšinou pochutili na cestovinách a pizzy – skôr low-cost ako niečo okázalé)
  • 58 eur sme zaplatili za pitie
  • 78 eur sme zaplatili za dopravu (Vaporetto v rámci Benátok, preprava na Lido a na Burano)
  • 185 eur sme zaplatili za ubytovanie (2 noci)
  • 12,50 eur sme zaplatili za úschovňu batožín
  • 3 eur sme dali za magnetku 🙂
  • 27,60 eur boli ďalšie vedľajšie výdavky
  • Spolu: 462,1 eur na dve osoby na 3 dni (2 noci ubytko) = 231,05 eur na osobu za predĺžený víkend v Benátkach

Výlet do Benátok nepatrí teda k najlacnejším víkendovým citybreakom v rámci Európy, rozhodne však stojí za to. Ako ste si asi všimli, nie je v týchto nákladoch započítaná jedna dôležitá položka – doprava do Benátok. Tu sú tri možnosti:

  • Letecky – napr. z Viedne lieta Austrian priamo na letisko pri Benátky. Letenky sú bežne dostupné v cene 99 eur za spiatočný let na osobu.
  • Autom – celá cesta hore-dole zo Slovenska, vrátane všetkých diaľničných známok, mýt, parkovania (pozor, toto je pomerne veľká položka – odporúčane využiť parking house Tronchetto – 21 eur na deň) a benzínu vyjde približne 160 eur. Samozrejme čím viac vás pôjde, tým bude cesta na osobu v prepočte lacnejšia.
  • Vlakom – nedávno sme vyskúšali skvelú alternatívu. Rakúske železnice ÖBB totiž ponúkajú možnosť dostať sa z Viedne do Benátok nočným vlakom (www.nightjet.com) v cene 59 eur za jednosmerný lístok v spacom vozni (pre 6 ľudí). Ak budete chcieť väčšie súkromie, miesto v 4-miestnom spacom vozni stojí 69 eur za jednosmerný lístok a spací vozeň exkluzívne pre 2 ľudí stojí 119 eur na osobu jedným smerom. My sme vyskúšali zlatú strednú cestu – 2. trieda, spací vozeň pre 4 ľudí (cestou tam sme išli s mladou českou dvojicou, cestou späť sme boli sami) za 69 eur za osobu. V cene sú aj raňajky, avšak najväčšou výhodou je, že prídete priamo na stanicu Ferrovia v Benátkach v ranných hodinách a máte celý deň pred vami.

Prečítaj si tiež