360° video: Kalvária v Banskej Štiavnici (+informácie o samotnej Kalvárii)

od jozo

Spolu 20 sakrálnych stavieb tvorí komplex zapísaný v zozname 100 najohrozenejších pamiatok na svete. Banskoštiavnická Kalvária v barokovom slohu pozostáva z 3 kostolov a 19 kaplniek. Počas našej návštevy sa na hornom kostole intenzívne pracovalo, v tom spodnom sme si vychutnali pohľad na nádherné fresky. Vychutnajte si tieto pohľady aj vy na 360-stupňových videách.

Kalvária vznikla v roku 1751 pričinením Jezuitov a 200 rokov bola pretkaná bohatým náboženským životom. Komunistický režim Kalváriu znárodnil a tu sa začal jej ťažký boj, ktorý pretrváva až do dnes. V roku 2007 bola banskoštiavnická Kalvária zapísaná do zoznamu 100 najohrozenejších pamiatok na svete, čo napomohlo obnoveniu činnosti Kalvárneho fondu. Mnohé fresky boli z kaplniek presunuté do Kalvárii v azyle, ktorá sa nachádza v Starom zámku – tu sa nachádzajú všetky zachránené originály z výzdoby, ktoré nezničil čas a najmä vandali. Ak máte záujem prispieť na rekonštrukciu tejto unikátnej barokovej stavby, môžete si adoptovať niektorú z kaplniek alebo sôch.

Výstup na Kalváriu si pri návšteve Banskej Štiavnice nenechajte ujsť. Na Kalváriu sa dostanete pešo z Trojičného námestia, od pošty či od autobusovej stanice. Pešiu navigáciu nájdete tu. Ak prídete do Banskej Štiavnice autom, viete zaparkovať na parkovisku priamo pod Kalváriu a pohodovým tempom je to k vrchnému kostolu ani nie 20 minút. Spodný kostol je nádherne zrekonštruovaný, prinášame unikátny 360-stupňový pohľad z jeho vnútra:

 

Keď vyjdete až na vrch, otvorí sa vám nádherný pohľad na samotné mesto, bohužiaľ však aj pohľad na zdevastovaný horný kostol, na ktorom však reštaurátori usilovne pracujú. Takto vyzerá pohľad na vrchu Kalvárie na horný kostol:

 

Kalvária je nádherným, tichým a spirituálnym miestom nad Banskou Štiavnicou, ktoré vám dodá energiu. Ďalšie informácie o Kalvárii sa dozviete aj z tohto filmu:

Prečítaj si tiež