Gdaňsk: TOP 7 vecí, čo vidieť a zažiť v tomto nádhernom meste

od jozo

Pocítite tu kúsok Amsterdamu, Londýna aj New Yorku a pritom nič, čo je v centre, nie je staršie ako 60-70 rokov. Útokom na Gdaňnsk vypukla druhá svetová vojna a mesto bolo totálne zbombardované… ale povstalo z popola (doslova) a pre mňa je až neuveriteľné, ako sa to Poliakom vôbec podarilo. Za nás je táto perla pobaltia jedno z najväčších prekvapení pri našich potulkách svetom!

Narodil sa tu fyzik Daniel Fahrenheit (vymyslel ortuťový teplomer a je po ňom pomenovaná Fahrenheitova stupnica), Lech Walesa tu v 80. rokoch minulého storočia založil centrum boja poľských robotníkov (neskôr hnutie Solidarita) a dodnes tu tento bývalý poľský prezident aj pracuje. Mesto má neskutočnú atmosféru a nechápeme, prečo sme ho neobjavili skôr. Ponúkame vám náš výber TOP 7 miest a vecí, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť a zažiť v Gdaňnsku. A je toho rozhodne viac, len sa sem musíme čím skôr vrátiť!

Tip na článok: Aké sú ceny v Poľsku? Koľko stojí obed v reštaurácii a aké sú ceny potravín? Prečítajte si v našom článku o cenách v Poľsku.

Długa ulica a.k.a kráľovskou cestou až k radnici

Kedysi tu bývali iba vážení občania a tí najbohatší – svoj majetok ste dokazovali množstvom okien. A čím viac okien ste mali, tým vyššie dane ste platili. Kaviarničky, obchodíky a atmosféra, ktorú nesmiete vynechať. A asi sa sem ani nedá netrafiť, smerujú sem davy ľudí. Nájdete tu Neptúnovú fontánu, majstrovské dielo zo 17. storočia, pýcha a ikona mesta. Začínajú tu mnohé free walking tours, vy pravdepodone svoju prechádzku zakončíte pri mestkej radnici, úžasnej niekoľkokrát rozširovanej stavbe s novou zvonkohrou.

Mariánska Bazilika, do ktorej sa vojde 25 000 ľudí

Bazilka Nanebovzatia Panny Márie alebo po domácky Bazylika Mariacka (celým názvom po správnosti Bazylika Mariacka Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku), dnes rímskokatolícky kostol je najväčší kostol z tehál na svete, ktorý vás totálne prekvapí svojim nádherne bielym vnútrom. Bazilika výrazne prevyšuje horizont mesta a hovorí sa jej aj koruna Gdaňsku. Všimnite si veľké drevené astrologické hodiny a ak budete mať dostatok energie v nohách, môžete si vyšlapať 400 schodov na vrchol veže (budete cez 80 metrov vysoko), odkiaľ sa vám odkryje nádherný výhľad na mesto. Do tohto chrámu, ktorý je v hierarchii vysvätený ako basilica minor, sa vojde 25 000 ľudí!

Żuraw a nádherná prechádzka po brehu Motławy

Najväčší drevený žeriav v Európe (Brama Żuraw), ktorý je stále z časti funkčný (a to pochádza z 15. storočia!), je práve v Gdaňsku pri brehu rieky Motława. Nebojte sa, je to sem iba pár metrov od Długej ulici a Neptúnovej fontány, pričom sa zrazu preniesete do úplne inej atmosféry. Pri brehu rieky môžete nasadnúť na krátky výlet historickou loďou alebo si po rieke zakajakovať a užiť si pohľad na Gdaňsk z úplne iného uhla. Práve veslovanie po rieke je veľmi obľúbená aktivitka za posledné roky.

Cez kładku na Wyspę Spichrzów k AmberSky

Asi z tohto nadpisu veľa nevytušíte, ale my vám to hneď rozšifrujeme 🙂 Kładka je most (v tomto prípade vyklápací), Wyspa Spichrzów je maličký ostrovček uprostred Gdaňsku a AmberSky je vyhliadkové koleso, ktoré vám ponúkne nezameniteľný výhľad na celé mesto. Takže celý nadpis by sme mohli prerozprávať asi takto: vydajte sa k vyklápaciemu mostu v centre mestečka, ktorý sa približne každých 20 minút otvára a zatvára a užite si 15-minútovú jazdu na vyhliadkovom kolese s nezameniteľným výhľadom. Cena za dospeláka je sympatických cca 4 eur. Nájdete tu aj kopu street food stánkov, takže skvelé miesto na prestávku pri prechádzke mestom. Ako sa ale dostať ku kładke? Žiadne strachy, iba pokračujte v prechádzke okoo žeriavu, cesta vás tam sama navedie 🙂

Najkrajšia ulička mesta – Mariacka

Nádherná historická úzka ulička obsypaná domami, kaviarničkami, no najmä predajňami jantáru. Práve jantárové bane spravili pred niekoľkými storočiami z Gdaňnsku jedno z najbohatších miest Poľska. Odtiaľto sa žlté šperky exportovali do celej Európy, na kráľovské dvory a do všetkých kniežatstiev. A prečo práve jantár? Práve v okolí Baltského mora sa nachádza 90% jeho celosvetových zásob. S veľkou pravdepodobnosťou tu cez víkend stretnete nejeden mladomanželských pár na svojom foteníčku – nečudo, lebo romantika, poézia a pokoj tu doslova sálajú…

História, ktorá rozdrtí vašu dušu – Westerplatte a Európske centrum solidarity

Na maličkom poloostrove, ktoré bolo kedysi obyčajným prekladiskom to 1.9.1939 v skorých ranných hodinách, bohužiaľ vypuklo. Presne na tomto mieste totiž Hitler zaútočil na Poľsko, ktoré sa síce sedem dní bránilo, neskôr to však vzdalo – fosforové bomby, neustále ostreľovanie… Westerplatte. Druhá svetová vojna (a jej múzeum, ktorého návšteva by mala byť povinnou súčasťou všetkých školských výletov) je mementom pre celé ľudstvo, že takéto zverstvo sa nemôže znova zopakovať. Ďalším silným miestom je vcelku nové múzeum v lodenici – Európske centrum solidarity (Europejskie Centrum Solidarności), ale aj Pomník padlým robotníkom (Pomnik Poległych Stoczniowców). Tento monument stojí práve pred Európskym centrom Solidarity a pri bývalej vstupnej bráne do lodeníc, v ktorých kedysi pracovali desaťtisíce ľudí.

Naberte energiu v Sopote a pekle (Hel)

Gdaňsk a okolie má okrem silnej histórie úžasnú kopu miest, ktoré vám dobijú baterky. Určite začnite v Sopote (30 minút autom, taxi za 8-9 eur alebo vlakom za 2-3 eurá a to každých 10-15 minút priamo z Gdaňsku) – dlhé pláže posiate barmi, reštauráciami, diskotékami… cez deň sa tu môžete učiť winsurfovať alebo kitesurfovať vďaka neustálym vetrom, pre tých lenivších odporúčame leňošenie na pláži (a inhalovanie vzduchu s vysokým obsahom jódu). Večer si dajte romantickú prechádzku po najldhšom drevenej móle Európy a zároveň asi jediné mólo, na ktoré sme kedy platili vstupné 🙂 Ale atmosféru z roku 1827 (vtedy bol postavený), tu cítiť a západ slnka je tu… neskutočný!

Čo nás dostalo sú cyklotrasy, ktoré sú tu všade – v meste, na jeho okraji, spájajú mestá. Ešte aj Amsterdam by priateľsky potľapkal Gdaňsk po pleci 🙂 Známa je najmä cyklotrasa Gdaňsk-Sopot-Gdyňa a ak sa dobicyklujete až sem, počká vás 12+ km dlhé pobrežie na nekonečné pobrežné výhľady a prechádzky. Ak by ste nemali dosť, môžete zbehnúť na poloostrov Hel, ktorý ponúka 35 km dlhú cyklotrasu, ktorá lemuje celý tento tenký poloostrov a prechádza nádherným lesom.

Do pekla (poloostrov Hel a rovnomenné mestečko) sa určite vydajte aspoň na jeden deň. Chodí sem autobusom s číslom 666, haha 🙂 Ale je to fakt ďaleko ísť naookolo, náš tip je vziať si trajektík z Gdaňsku, ktorý vás vysadí pár desiatok metrov od nádherných pieskových pláží „v pekle“ 🙂 Je to super kúpačka (aj Krištof odporúča) a ak budete hľadať fajn jedlo, zbehnite do reštiky Dorsz i Spółka kúsok od pláže – okrem domácich rybičiek sa tu najedia aj milovníci burgrov. Nezabudnite potom na jedno čapované na promenáde! Na výber budete mať desiatky domácich poľských pív.

Bonus: pár tipov pre tých, ktorí pôjdu do Gdaňsku autom

  • Poľský daňový systém počas krízy výrazne pomáha šoférom, nafta aj benzín sú tu asi o 25-30% lacnejšie ako u nás vďaka inej sadzbe dani (v čase našej návštevy v auguste 2022 bol liter nafty 1,51 eur, pričom doma sme atakovali hranicu 2 eur).
  • Zaregistrujte sa (bezplatne) v appke Orlen Vitay a môžete 3x natankovať plnú nádrž na čerpačkách Orlen (sú v každom meste a na každej diaľnici) do zľavou 0,3 zlotý na liter.
  • Ceny benzínu a nafty s[ na diaľniciach asi iba o 2-3% drahšie ako mimo nich, takže sa nemusíte trápiť so schádzaním.
  • Poľský diaľničný systém je vcelku peklíčko 🙂 Niekoľko dní som sa snažil prísť na to, či potrebujem diaľničnú známku, na ktoré úseky, kde ju zakúpim, či potrebujem nálepku alebo to viem kúpiť online… na 3 pumpách som sa dozvedel 4 rôzne názory, na oficiálnom predajnom mieste mýtneho systému tiež sami presne nevedeli, vcelku zábava 🙂 Moje zistenia (ale prosím neberte ich ako 100%): drvivá väčšina poľských ciest je pre autá do 3,5t bezplatná, spoplatnené sú iba 2 malé úsek ciest A2 (Konin-Stryków) a A4 (Bielany Wroclawskie-Sośnica), ktoré pri ceste zo západnej časti Slovenska nebudete vôbec potrebovať. Google mapy (aj domáci zo severu Slovenska) hovoria o najrýchlejšej ceste cez českú Ostravu a poľskou A1-kou zo z úplného juhu až na úplný sever. Iba na konci A1-ky na severe je potom mýtny systém, ktorý sa ale dá platiť v hotovosti (pár eur).
  • Ak chcete ušetriť za nocľah a radi kempujete v aute, v Poľsku je wildcamping vcelku legálny. Tu je náš tip, kde bezplatne a bezpečne zaparkovať (aj na noc, aj napr. s obytnou dodávkou či karavanom) priamo v Gdaňsku.

Prečítaj si tiež