Lufthansa dostane záchranný balík vo výške 9 miliárd eur

od jozo

Nemecká vláda po týždňoch rokovaní schválila záchranný balík vo výške 9 miliárd eur pre svoju leteckú spoločnosť Lufthansa, ktorá je spolu so svojim dcérskymi spoločnosťami najväčším leteckým prepravcom v Európe. So svojimi 700 lietadlami patrí k najväčším flotilám na svete. Napriek tomu, že si piloti Lufthansy znížili dobrovoľne platy o 45%, musela prísť na pomoc aj nemecká vláda.

Skupina s obratom cez 36 miliárd eur ročne sa dostala do zásadných problémov počas koronakrízy. Záchranný balík je šialene veľký, pričom väčšiu časť (cez 5 miliárd eur) platí hospodársky stabilizačný fond a zvyšnú časť nemecké banky. V rámci pomocného balíka bolo dohodnuté:

  • pozastavené vyplatenie dividend
  • zredukované odmeny manažmentu
  • pozastavenie objednávania nových strojov
  • nemecká vláda získa 2 miesta v predstavenstve spoločnosti a celkovo cez 20% akcií firmy
  • požičané peniaze sú úročené

Ak sa Lufthansa dostanete opäť do zisku a obnoví na plno svoju prevádzku do roku 2023, získa Lufthansa späť svojich 20% akcií od vlády, ale za aktuálnu trhovú cenu.

Podarí sa takého molocha, akým je Lufthansa skutočne zachrániť? Náš názor – nemecká vláda spraví mnoho, aby nenechala jedného zo svojich najväčších zamestnávateľov v krajine a zároveň výstavnú skriňu letectva, padnúť na kolená. Korona kríza však ukázala, aké obrovské rozdiely sú v biznis modeloch klasických vs nízkonákladových aeroliniek. Pokým nízkonákladky disponovali pri nástupe krízy prebytkom hotovosti (rádovo v stovkách miliónov eur), klasické aerolinky mali v rovnakej výške svoje mesačné záväzky.

Prečítaj si tiež