Exkluzívne: pohľad na unikátny oltár Majstra Pavla z Levoče!

od jozo

Tí, čo ste už boli v Levoči, určite ste zašli aj do chrámu sv. Jakuba, kde sa každodenne slúžia omše a kňaz má pritom za chrbtom unikátny oltár Majstra Pavla z Levoče. A rovnako asi viete, že je prísne zakázané toto veľdielo fotiť – aj my sme boli sklamaní, keď sme boli v Levoči prvýkrát a nemohli sme si ho odfotiť. Pri našej druhej návšteve sme však nič nenechali na náhodu a požiadali o povolenie na dekanáte farského úradu, pod ktorý chrám sv. Jakuba spadá. Po pár dňoch sme povolenie na fotografovanie získali a mali sme možnosť stráviť pol hodinku v chráme sami dvaja, čo bol výnimočný zážitok. Prinášame vám exkluzívny pohľad do vnútra chrámu a najmä, na samotný oltár Majstra Pavla.

Levoču sme navštívili síce v novembri, ale o to viac sme si ju užili – nula turistov, iba sami dvaja v meste 🙂

Druhý najväčší kostol na Slovensku a trojnásobná kultúrna národná pamiatka ponúka pohľad na najvyšší (neskorogotický krídlový) drevený oltár na svete! Krídla oltáru sú 2 týždne pred Veľkou nocou zatvorené a otvárajú sa ako súčasť pašiového cyklu. Je vyrobený z lipového dreva, bez použitia jediného klinca.

Majestátny pohľad sa vám naskytne, keď vstúpite do chrámu sv. Jakuba… (po kliknutí sa otvorí obrázok v novom okne v pôvodnom rozlíšení – načítanie môže chvíľu trvať)

V jeho predeli je vyobrazený výjav  z poslednej večere, kde sv. Ján spí na Ježišovej hrudi a zároveň ponúka skrytý autoportrét Majstra Pavla z Levoče (toto je nepotvrdená domnienka). Sochy apoštolov pochádzajú z pôvodného oltára z roku 1370 a k nim pribudli tri nadživotné sochy:

  • socha Madony s výškou 2,5 m
  • socha sv. Jakuba, patróna mesta s výškou 2,3 m
  • socha sv. apoštola Jána a sv. Jána s výškou 2,3 m

(po kliknutí sa otvorí obrázok v novom okne v pôvodnom rozlíšení – načítanie môže chvíľu trvať)

Oltár zobrazuje aj päť brán, ktoré symbolizujú päť rán Kristových. Svätostánok nie je súčasťou oltára, nachádza sa tesne vedľa neho. V roku 2015 sa skončila posledná štvorročná rekonštrukcia celého oltára. V 50. rokoch minulého storočia hrozilo trvalé poškodenie oltára červotočmi, preto bol oltár demontovaný, hermetický uzavretý v kamennej miestnosti kostola a táto miestnosť bola napustený cyklónom B – áno, ide o presne ten istý kyanovodík, ktorý sa využíval v druhej svetovej vojne. Tentokrát na dobrý účel, pretože sa podarilo oltár zachrániť a dnes je vo veľmi dobrom stave.

(po kliknutí sa otvorí obrázok v novom okne v pôvodnom rozlíšení – načítanie môže chvíľu trvať)

Levoča je jednou zo zastávok na púti do Santiago de Compostela, na pešo je to odtiaľto do španielskeho mesta pútnikov 2827 km! V roku 1995 bol chrám sv. Jakuba povýšený na Baziliku, ide teda o pápežský kostol.

Keď do kostola vstúpite, ohromí vás výzdoba, ktorá sa zachovala dodnes – Levoča bola bohatým mestom preto si takúto výzdobu mohla dovoliť. Navyše, v minulosti to bol aj evanejlický kostol – v 18. storočí bol rozdelený fyzicky na dve časti, jednu využívali evanjelici, druhú katolíci. Dnes patrí rímskokatolíckej cirkvi.

Renesančná (symbolická) kazateľnica zo 17. storočia obsahuje desatoro v hebrejčine.

Mimochodom, keď sa postavíte čelom k hlavnému oltáru a vyberiete sa do ľavého zadného rohu, objavíte tu obraz Čákiovskej madony, ktorá bola motívom bývalej slovenskej stokorunáčky.

Okrem hlavného oltáru sa v chráme nachádza tucet ďalších, bočných oltárov… mnohé z nich sú v skvelom stave.

Dodnes nevieme, ako sa Majster Pavol volal vlastným menom, vieme však, ktoré diela vytvoril vďaka jeho značke – ženské šaty tvaroval na vybraných miestach do tvaru ľudského ucha.

Organová skriňa je pôvodná – samotný organ ponúka 33 registrov, do dnes je plne funkčný a využívaný!

Ak vás budú zaujímať ďalšie informácie, asi najdetailnejší zdroj o chráme sv. Jakub a oltári Majstra Pavla nájdete na stránke www.chramsvjakuba.sk. A ešte tip tip – ak budete hľadať ubytovanie, vyskúšajte Hotel U Leva – budete ubytovaní priamo na námestí, z izby budete mať výhľad priamo na chrám sv. Jakuba a zároveň sa v hoteli nachádza reštaurácia, ktorá patrí v širšom okolí k špičke.

Fotogaléria

Prečítaj si tiež