Recenzia: Camping Straško – všetko, na čo si len zmyslíte, na jednom mieste

od jozo

Chorvátsky ostrov Pag sme už chceli dlhšie preskúmať a keďže som práve tu mal robiť pokračovanie svojho freediving kurzu, začali sme sa obzerať po kempoch. Karavan Karol (#karavankarol) sa už nevedel dočkať ďalšieho tripu a keď sme zhliadli na mape Camping Straško, ihneď sme im písali. Našťastie dostatočne skoro, takže sme si mohli vyberať z mnohých voľných karavanových státí (ak prídete v júni, júli a auguste „na blind“, vždy si bude z čoho vyberať, ale bude to už obmedzenejšie). Na mape vyzeral kemp poriadne veľký, v skutočnosti bol ešte väčší ako sme čakali 🙂

Ak sa vám nechce čítať celú recenziu, preskrolujte na koniec, kde sme zhrnuli plusy a mínusy tohto kempu.

Slušne veľký kemp. Obrovský. Fakt obrovský.

Camping Straško je najväčší kemp (57 hektárov) na ostrove Pag a vôbec jeden z najväčších v Chorvátsku. Ponúka takmer tisíc miest na kempovanie, „zmestí“ sa doň 6000 hostí – uf, to môže byť masovka. V júni bol kemp plný približne na 60-70%, vrchol sezóny je samozrejme v júli a auguste. Tento štvorhviezdičkový kemp ponúka tri možnosti ubytovania:

  1. kemping – ideálny pre tých, čo chcú stanovať alebo prídu s obytným prívesom či karavanom
  2. mobilné domčeky – pre tých, čo prídu autom a chcú mať poriadny komfort
  3. glamping – luxusné stanovanie, kedy máte všetko pripravené (vrátane pohodlných postelí a klimatizácie)

Keďže kemping si mnohí z nás vedia predstaviť a na mobilné domčeky a glemping nám prišlo dosť otázok priamo na Instagrame, pozrite sa, ako to vyzerá taký mobilný domček (je ich k dispozícii samozrejme viacero druhov, veľkosti a líšia sa aj vybavením):

A toto si zas môžete predstaviť, keď sa povie glamping (opäť, sú k dispozícii rôzne veľkosti glampingových stanov):

Na ostrov Pag s trajektom – zážitok pre deti

Z Bratislavy navigácia ukazuje 599 km a niečo cez 7 hodín, čo zhruba zodpovedá realite. Samozrejme to závisí od sezóny a situácii na hraniciach, v čase pandémie boli najmä piatkové a sobotné presuny poznačené niekoľkohodinovými kolónami pri vstupe do Chorvátka. My sme sa presúvali cez týždeň, prešli sme bez zdržania.

Mimochodom, tým že kemp je na ostrove, dostanete sa naň autom dvomi spôsobmi:

  • trajektom z dedinky Prizna, za karavan + 2 dospelé osoby je to 30 eur jedným smerom, trvá to 20 minút
  • mostom na južnej strane ostrova (Maslenica), čo je však 1,5-hodinová zachádzka

Pozrite sa do campingu Straško na živo

Camping Straško sa nachádza cca 1,5 km (cca 20 minút pešo cestou pri mori) pri mestečku Novalja a 3,3 km (cca 40 minút pešo) od slávnej pláže Zrce, kde sa konajú legendárne párty 🙂 My však zostávame v kempe – strávili sme tu viac ako týždeň a musím povedať, že tie západy slnka sú neskutočné. Slnko zapadá práve na konci kamenistej pláže, ktorá sa tiahne pozdĺž celého kempu a zlatisté lúče dopadajú na celú pláž.

Pre lepšie predstavu, ako to v kempe vyzerá si môžete pozrieť virtuálnu tour alebo našu sériu instagramových storiek. Fakt odporúčam naše storky, Hanka sa pri nich vybláznila – budete mať chuť si okamžite booknuť svoju dovolenku 🙂 Môj tajný tip – za dedinkou Stara Novalja asi 5 minút autom sa nachádza FKK pláž Naturist Beach Jadra, kde to vyzerá úchvatne opusteno:

Kemp je dog-friendly a ponúka veľa tieňa

Tým, že Krištof vstáva niekedy medzi 6:00-7:30, užili sme si ranné kúpanie bez ľudí. O cca 9:30 sa začnú ľudia hrnúť na pláž, obsadzovať si miesta, to už sme my boli späť v karavane alebo na ihrisku. Voda mala v júni cca 25°C, veľmi príjemná aj na dlhšie čvachtanie a zároveň osviežujúca. Takto vyzerali naše bežné rána:

Síce je pláž kamenistá (odporúčam nejaké topánky/sandále/čokoľvek do mora), ale už po pár metroch máte pod sebou krásny čistý piesok. Približne po 20-30 metroch je voda stále po pás až hruď, takže aj s malými deťmi sa tu vybláznite. Kemp je dog-friendly, ale nemusíte sa obávať, je tu vyhradená časť pre kúpanie sa so psami a počas nášho pobytu to všetci poctivo dodržiavali.

Väčšina kempingových miest má dostatok tieňa pod krásnymi dubmi v kombinácii s olivovníkmi. Dajte si ale pozor pri výbere miesta na mieste, niektoré miesta sú úplne „otvorené“ a byť v 30+°C teplách v karavane bez klimatizácie (náš prípad) nemusí byť žiadna výhra 🙂 Moje ďalšie odporúčanie – neberte si prvý rad kempingových miest pri pláži. Medzi plážou a prvým radom je totiž promenáda, ktorá je prirodzene hlučnejšia ako miesta, ktoré sú vo vyšších radoch.

Modrá zóna (Premium, drahšia) je tvorená 5-8 radmi miest na kempovanie, nad nimi je potom žltá zóna (Gold Plus), ktorú tvorí ďalších 6-10 radov a potom je ešte najďalej od mora zóna s voľným kempovaním (Silver, najlacnejšia). Od zóny Silver je to asi 150 metrov k moru mierne do kopca, na druhej strane je tam najväčší kľud. Žltá zóna (Gold Plus) ponúka podľa mňa veľmi dobrý pomer ceny a výkonu.

Mapu kempu v PDF.

Nájdete tu všetko, čo potrebujete (aj nepotrebujete)

WC, sprchy a obchodíky sú veľmi dobre rozmiestnené naprieč kempom. Nechýba jeden menší a jeden väčší supermarket, na každodenné nákupy odporúčame mať so sebou bicykel alebo elektrickú kolobežku. Pre predstavu, keď som si bol zabehať, hodinky mi ukázali 3 km keď som sa okruhom vrátil na miesto, kde som začal 🙂 Nech ale nezabudnem dokončiť zoznam obchodov a prevádzok, ktoré v kempe nájdete:

  • kempingové potreby
  • požičovňa bikov
  • stánok s čerstvými rybami (od 7:00 do 12:00)
  • supermarket (dva)
  • zmrzlináreň
  • kaderníctvo
  • kozmetiku
  • zelovoc
  • pekáreň
  • masáže

Prakticky z kempu nebudete musieť ani vyjsť. Ceny sú v porovnaní s bežnými obchodmi (napr. supermarket v mestečku Novalja) o cca 15% vyššie. Z reštaurácií je k dispozícii na výber hneď niekoľko:

  • Restaurant Plaža – hlavne mediteránska kuchyňa
  • Giardin Tavern – domáca kuchyňa, ryby, grilované pochúťky na drevenom uhlí
  • Pizzeria More – asi netreba vysvetľovať 🙂
  • Niekoľko plážových barov

Pozrite si, ako vyzerá Camping Straško z vtáčieho ohľadu:

O zábavu a aktivity je hojne postarané

Pri prechádzke kempov nájdete obrovské množstvo aktivít, pri ktorých sa nebudú nudiť deti ani dospelí. Resp. takto – o to, že decká prídu každý večer do stanu/karavanu/mobilného domčeku slušne zničené, o to sa fakt báť nemusíte 🙂 Ale ani dospeláci nevyjdú na prázdno. Toto všetko sme za viac ako týždeň v kempe objavili:

  • húpačky, preliezky
  • veľké detské ihriská (kúsok od plážového baru, haha) 🙂
  • ping-pongové stoly
  • bazénový svet
  • indoor detské herne s animátormi
  • futbal, tenis, volejbal – všetky tieto ihriská sú bezplatné
  • fun zóna – vodné skútre, vodné bicykle, windsurd, katamarán, SUP, skákací vodný hrad, lezecká stena – za tieto aktivity sa už ale platí
  • mini farma – poníky, kozičky, somáriky, prasiatka, korytnačky
  • outdoorové fitko
  • tvorivé dielne

Niekedy sme mali pocit, že tých aktivít je až priveľa 🙂 Ako nám niektorí rodičia s viacerými deťmi potvrdili, tých „lapačov“ na detské aktivity je tu až príliš. Animátorský program je však k dispozícii každý deň, open-air kino sme postrehli raz, aj ohňostroj nechýbal 🙂 Každý večer je pri reštaurácii Plaža živá hudba – ale nepočuť ju ku kempingovým miestam.

Nočný kľud je v celom areáli od 23:00, my sme mali trocha smolu na susedov-kempujúcich, ktorý počas futbalových majstrovstiev Európy trocha vyvádzali a trvalo 3 sťažnosti na recepcii, kým s tým niečo spravili. Ale diskusia s manažérom areálu už zabrala a zrazu bolo ticho 🙂

Luxusne veľké kempingové miesta, Wi-Fi je všade

Karavanové miesta sú dostatočne veľké (100-140 m2), budete mať dostatok súkromia. Niektoré sú tak veľké, že tam zaparkujú aj 2 karavany. Je to inak oficiálne aj dovolené aj nájdete túto možnosť aj v cenníku. K nám sa v polovici nášho tripu pridali kamoši a tak sme túto „fíčurku“ rovno vyskúšali. Na každom karavaningovom státí je k dispozícii niekoľko prípojok na elektrinu (aj TV), nechýba pitná voda a výlevka na odpad. Kazetové WC sa však chodí vylievať do chemického WC, ktoré je pri každej „sprchárni“. Wi-Fi funguje v celom kempe bez problémov, rýchlosti sú typicky niekde okolo 5-15 Mbit/s pri sťahovaní, čo postačí aj na večerný Netflix.

V rámci pandémie sa dali inak robiť antigénové COVID-19 testy priamo pred kempom bez ohľadu na to, či ste ich potrebovali pri príchode alebo pri odchode. Antigénový test počas našej návštevy stál 150 kn, čo je približne 20 €. Príjemne som bol prekvapený, že všetci zamestnanci (na recepcii, v obchodoch, službách) mali poctivo nasadené rúško v interiéri. Ďalší veľmi príjemný pocit som mal zo sociálnych zariadení, na ktorý sme dávali feedback aj samotnému kempu – až extrémne pravidelné čistené, dezinfikované. Ihneď, ako som doumýval kempingový riad, už stála za mnou sympatická pani, ktorá po mne začala ešte raz celé utierať a dezinfikovať.

Vrátime sa sem ešte?

No a zhrnutie? Už počas našej návštevy v kempe nám písalo zhruba desať ľudí, že si vďaka našim instagramovým storkám bookli miesto, lebo sa im Camping Straško zapáčil. Nečudujeme sa, aj nám 🙂 Prvýkrát sme boli v takto obrovskom kempe a má to svoje výhody – keď si prídete oddýchnuť, za celý týždeň sa z kempu naozaj nepotrebujete ani pohnúť. Zaparkujete, oblečiete sa do plaviek a chillujete. S pocitiom, že ak čokoľvek treba, všetko v kempe zoženiete/dokúpite. V najvyššej sezóne (júl/august) už je však v kempe pocitovo pre nás priveľa ľudí, takže náš plán je sa vrátiť buď na začiatku alebo konci niektorej z ďalších sezón. Camping Straško je v sezóne 2021 otvorený od 16.4. do 10.10., dali sme pre vás dokopy všetky cenníky za túto sezónu:

Plusy a mínusy (ak sa vám nechcelo čítať celú recenziu)

+ veľké parcely pri kempovaní– kemp môže pôsobiť niekomu až priveľký
+ všetky služby priamo v kempe– najbližšie parcely pri mori sú najhlučnejšie
+ obrovské množstvo aktivít pre deti– vyššie ceny v hlavnej sezóne
+ bazénový svet
+ rôzne športoviská a animačné aktivity
+ super čisté sociálne zariadenia
+ mobilné domčeky aj glamping
+ mnoho cestičiek na kočíkovanie
+ atraktívne ceny mimo hlavnej sezóny
+ Wi-Fi v celom areáli
+ čisté more, piesočnaté dno po pár metroch

Prečítaj si tiež