Recenzia: Camping Al Porto v talianskej Chioggii pod Benátkami

od jozo

Našou druhou zastávkou na tohtoročnom (2022) karavanovom tripe po Európe bol kemp v talianskej Chioggii. Toto mestečko mnohým asi veľa nepovie, ale je to obľúbené letovisko domácich žijúcich v okolí Benátok. Chioggia je položená asi 30 km južnejšie od Benátok, existuje tu dokonca spojenie MHD-čkou (vaporettom – loďkou) do Benátok. Chioggia dostala aj prezývku “chudobné Benátky”, pretože má veľmi podobných pár kanálov ako jej svetoznáma veľká sestra. Zároveň je to rybárske mestečko, takže ak máte radi morské plody, môžete si tu na lokálnom trhu kúpiť každé (veľmi skoré) ráno tie najčervejšie úlovky. My sme sa vydali to v tomto mestečku s približne 50 000 obyvateľmi do časti Sottomarina = obrovská plážová oblasť, kde nájdete hneď niekoľko kempov. PS: Ak hľadáte rýchle hodnotenie tohto kempu Camping Al Porto určené pre karavanistov, preskrolujte na koniec článku.

Keď sme tu boli pár rokov dozadu ešte bez karavanu, vyhliadli sme si tu jeden kemp – Camping Al Porto. Je takmer na konci (severnom) Sottomariny a okrem typicky talianskej pieskovej pláže so stovkami slnečníkov a lehátok ponúka státie pre približne 40 karavanov alebo prívesov na príjemnom trávnatom a mierne piesčitom (úplne rovnom) podklade. Ak chcete zobrať na dovolenku so sebou aj kamošov, ktorí neholdujú karavaningu, tí si môžu booknuť priľahlé mobilné domčeky.

Boli sme tu koncom mája 2022, prišli sme v pondelok niekedy po 22:00 – recepcia už bola zavretá, ale nočný strážnik nás s úsmevom privítal a ukázal nám, kde v areáli môžeme do rána zaparkovať, samozrejme nám to započítali ako prenocovanie 🙂 Cez týždeň tu bolo poloprázdno, tak sme si mohli vybrať, kde to zapichneme. Odporúčam ísť do “zadnej” časti kempu, ktorá je bližšie k pláži – pešo to potom budete mať menej ako 50 m k obrovskej pláži s detským ihriskom a barom a ďalších asi 50 m k samotnému moru. Každé kempovacie miesto je približne rovnako veľké – z karavanu vytiahnete markízu a už sa začína ďalšie miesto.

Cez víkend (od piatka doobedia) sa situácia začala meniť, kemp sa postupne zapĺňal najmä domácimi, ktorí na naše prekvapenie prišli väčšinou iba na 1-2 noci. V nedeľu večer sa zas kemp začal postupne vyprázdňovať. Check-in a check-out časy nikto neriešil, iba si zaznamenali dátum príchodu a odchodu, takže môžete odísť kľudne aj neskôr v poobedných hodnách. Domáci odchádzali často aj večer po 18:00.

Cez pracovné dni bol v noci v kempe perfektný kľud, bohužiaľ v piatok večer začali prvé hudobné párty vo vedľajšom plážovom areále – v piatok do 23:00, sobotu do 00:30 a dokonca aj z nedele do pondelka do približne 23:30. Tento areál je síce z kempingu vzdialený vzdušnou čiarou cez 100 metrov a reproduktory sú nasmerované na opačnú stranu pláže, ale bez štupľov do uší sa cez víkend veľmi spať nedá. Hneď v pondelok sa situácia znova zmenila a zavládlo pohodové ticho a v kempe zostali iba dôchodcovia z Nemecka, Švajčiarska a pár mladých rodín 🙂

Ak pôjdete do Campingu Al Porto s malými deťmi, poteší vás hneď niekoľko dobrých vlastností:

  • kempovacia časť je útulná, iba s jednou hlavnou uličkou, takže sa tu deti môžu spokojne vybehať
  • medzi karavanmi je vždy trávnatá ulička, v ktorej si môžete napr. zakopať s loptou
  • hneď pri vstupe na širokánsku pláž (cca 50 m) sú hneď dve detské ihriská s veľkými plastovými preliezkami, beachvolejbalové aj beachtenisové ihrisko
  • pláž samotná je čistá a udržiavaná, je obrovská – my sme tu behali celý čas bosí
  • v rámci kempovacieho miesta máte bezplatný jeden dáždnik na pláži na celý pobyt (ale za lehátka si musíte platiť, cena je myslím 6 €/deň)
  • vstup do mora je pozvoľný, aj po 100-150 metroch sa viete stále postaviť a voda je vám okolo krku.

Hneď pri detských ihriskách v plážovej časti je aj lokálny bar, ktorý je otvorený už od 7:00, má vcelku rozumné ceny:

  • káva 1,20 €, capuccino 1,50 € (Hanka potvrdzuje, že káva je veľmi dobrá)
  • croissant 1,50 €
  • Aperol Spritz 3,50 € (vrátane tramezzino) – a vôbec sa nikto na vás škaredo nepozrie, keď si ráno 7:30 jedno objednáte 🙂
  • obrovské toasty, zapekané pannini a pod 5 €
  • šaláty, pizze a väčšie jedlá 8-11 €.

V rámci Campingu al Porto je potom ešte jedna samostatná reštaurácia, v tejto sme však neboli, takže nevieme posúdiť pomery ceny a kvality. Čo však vieme posúdiť, že čistota sociálnych zariadení a priznávam, že tu som zostal trocha sklamaný, zaslúžili by si totiž rekonštrukciu. Nie, že by ste tu nemali všetko, čo potrebujete (umývadlá na riady, samostatné umývadlá na osobnú hygienu, sprchy, záchody…) a nie, že by sa o čistotu pravidelne nestarali, ale napr. v pánskych sprchách to pravidelne smrdelo močovinou, z piatich záchodov boli štyri “turecké” a iba jeden klasický, na zemi sú kachličky azda najšmykľavejšieho typu… 🙂 Trocha sme to hackli a chodili sme na záchody, ktoré sú určené pre návštevníkov pláže (pri východe z kempu smerom na pláž) – tie boli novučičké a krásne čisto udržiavané niekoľkokrát do dňa. Práčka je za poplatok – 3 euríčka – ok, to mi príde fér.

Na pláži bežne nájdete vyplavené riasy, drevá, mušle – príliv a odliv sú v tejto oblasti pomerne výrazné (lebo podložie je plytké), rádovo v desiatkach metrov. More nie je priezračne čisté, ale my sme sa veselo kúpali a bolo nám dobre 🙂

Wi-Fi je v areáli iba za poplatok (ak sa nemylím 7 € za 10 GB) – to mi v dnešnej dobe príde ako prežitok. Mobilný signál je tu však vcelku dobrý, v vlastným hotspotom z mobilu sa bez problémov dostanete na rýchlosť sťahovania 10-20 Mbit/s, čo vám postačí na sledovanie streamovaných filmov v HD kvalite.

V blízkosti každého kempovacieho miesta je modrý stojan s elektrinou a prípojkou na vodu (obe v cene). Dajte si len pozor, do ktorej prípojky sa pripojíte, majú rôzne ističe – od 4A do 16A. A tie 4A už vyzerajú dosť staro, nezvládli napr. ani malý elektrický gril. Celkovo ističe vyhadzovalo niekoľkokrát za pobyt a to nemáme klímu v karavane ani žiadne zariadenie s veľkým odberom. Voda je pitná, pozor však na červené stojany – tu je tiež vodovodná prípojka, ale táto voda nie je pitná. Férovo treba dodať, že nepitná voda je vždy označená piktogramom. Výlevka na chemické WC aj výpust nádrží šedej vody sú priamo v kempe v bočnej časti – môžete si ju zastaviť pri príchode alebo odchode.

Ceny za kempovanie si môžete pozrieť v tomto prehľade, my sme platili 27 € za noc za karavan, dvoch dospelých a drobca. Už aj za deti od jedného roka sa platí, nie veľa (od 2,80 € do 4,60 € v závislosti od sezóny), mnohé talianske kempy si zvyknú účtovať až za dieťa od 2-3 rokov. V najvyššej sezóne (júl až august) sa ceny za noc šplhajú na dvojnásobok, čo je na talianske ale napr. aj chorvátske kempy typické.

My sme do Campingu Al Porto išli pôvodne na 3-4 noci, zostali sme nakoniec celý týždeň a bolo to super – drobec sa mega tešil z veľkého plážového ihriska, my z baru a prázdných pláži v mimosezónnom období. Cez víkend boli pláže slušne plné, neviem si to úplne predstaviť v hlavnej sezóne, to môže byť masaker 🙂 Škoda, že je neďaleko kempu párty areál, cez víkend sa na to treba pripraviť – ale zas nič, čo sa nedá prežiť – aspoň sme mali pred karavanom menšiu diskotéku 🙂 Chioggia je super sympatické mestečko – na bicykli alebo kolobežke ste v centre za 10 minút, hlavná promenáda je posiata kaviarničkami a fajn reštikami. Po pláži sa môžete prechádzať dlhé hodiny (a nedôjdete na koniec), ranné behy pri východe a večerné pri západne slnka boli úplna topka. Ak vaše deťúriská zvládnu aj 45-minútový výlet loďkou, viete sa dostať priamo do srdca Benátok a nemusíte platiť drahé peniaze za ubytovanie práve v Benátkach.

Určite nevynechajte rybí trh, kde si môžete kúpiť lokálne ulovené rybky – domáci vám férovo povedia, čo je a čo nie je domáce. Náš tip – kaviarnička Cloudia na hlavnej promenáde. Neskutočne dobré plnené croissanty, kávička na výbornú a k tomu Aperol Spritz, ako sa patrí 🙂 Nám Chioggia prirástla k srdcu, lebo sme sa zasnúbili v Benátkach a práve v Chioggii sme počas vtedajšieho výletu bývali. A keď sme si pred piatimi rokmi počas zásnub povedali, že sa sem ráz vrátime do niektorého z kempov vlastným karavanom a s dieťaťom, tak môžeme so sťastným pocitom prehlásiť, že sa nám tento sen tieto dni splnil 🙂

Hodnotenie kempu Camping Al Porto pre karavanistov

  • Počet miest: cca 40
  • Tieň: 40% (slabší, na práve poludnie poriadne pečie na každý karavan)
  • Cena za noc pre 2 dospelých, dieťa a karavan: 27 €
  • Wi-Fi v cene: nie
  • Elektrina v cene: áno
  • Prípojka na vodu v cene: áno
  • Pitná voda pri kempovacom mieste: áno
  • Výlevka odpadovej vody: áno
  • Výlevka chemického WC: áno
  • Možnosť dokúpiť bežné karavanistické potreby: nie
  • Čistota sociálnych zariadení: 50%
  • Vhodné pre deti: 80%
  • Naše odporúčanie: 80%

Prečítaj si tiež