Recenzia: Xiaomi Mi robotický vysávač, ktorý aj mopuje (PRO verzia)

od jozo

Už pár mesiacov doma kňučím, že ma prestáva baviť vysávať. Robotický vysávač mnohí považujú za blbosť, ja to vnímam niečo ako umývačku riadu. Najskôr ju tiež väčšina odmietala, dnes ju majú všetci doma. Kým sme chodili bežne do práce, stačilo nám povysávať raz za týždeň. Ako sme počas krízy doma 24-ý, navyše s drobcom, každý druhý deň musím brať do ruky vysávač. Rozhodol som sa to zmeniť – ako píšem tieto riadky, v kuchyni práve robotický vysávač za mňa mopuje 🙂

Ako vybrať ten správny robotický vysávač? Netuším…

Robotických vysávačov je na trhu veľké množstvo, v cenách začínajúcich niekde od 130 eur až do 1000 eur. Uf, ako sa v tom ale vyznať… úprimne? Netuším. Jednoducho som si povedal, že vyskúšame nejakú rozumnú strednú cestu, pričom Xiaomi dlhodobo buduje svoj trh agresívnymi cenami a zároveň som na túto značku dostal dosť pozitívnych odporúčaní. Kedysi dávno, keď som ešte robil v PC REVUE, sme realizovali prvý veľký test robotických vysávačov na Slovensku a bola to často tragédia – náhodné chodenie hore-dolu, slabé vysávanie, nepovysávané okolo hrán. Tomu som sa chcel vyhnúť.

Jeho prvé kroky po našom byte…

Bolo mi jasné, že po robotickom vysávači treba raz za čas dovysávať (ostré rohy, parapety, poličky), ale chcel som si hlavne egoisticky ušetriť trocha drahocenných minút pre seba. Mopovaniu ako dodatkovej aktivite robotického vysávača nie úplne verím, ale za pokus nič nedám – maximálne túto funkciu nebudem využívať. Vybral som teda na domáci test Xiaomi Mi Robotický Vysávač s Mopom vo verzii PRO, ktorý sa dá na oficiálnom obchode www.mi-store.sk kúpiť za 362 eur. Nám sa pozdávala biela farba, k dispozícii je aj v čiernej.

Vyložené nohy a všetko ovládate cez appku

Inštalácia je moje prekvapenie veľmi jednoduchá. Základom je appka Xiaomi Home, odtiaľ ovládate úplne všetko. Základňovú stanicu vysávača (kam sa chodí nabíjať) sme umiestnili pod gauč, aby vysávač nebol vidieť. Tým, že sme teraz počas krízy stále doma, nechceme, aby nás vysávač otravoval, takže sme nenastavili žiaden časovač automatického upratovania. Robotíka spúšťame vtedy, keď ideme s drobcom na vychádzku. Nemusím na to ale stále myslieť, vysávanie môžem spustiť aj na diaľku, keď už sme na vychádzke.

Mapa bytu, ktorú vytvorí, je brutálna

Pri prvom spustení nevidíte na obrazovke nič – očakával by som nejakú mapku. Tá sa objaví pri prvom vysávaní, keď sa rotujúci laser rozpozerá a zmapuje si byt. Mapa je vytvorená fakt brutálne 🙂

Miestnosti si môžete pomenovať (kúpeľňa, obývačka), spustiť upratovanie v celom byte, vo vybranej miestnosti, alebo iba vo vybranej časti bytu. K dispozícii je aj manuálne vysávanie – ovládate robota na diaľku ako autíčko na diaľkové ovládanie. V tom veľmi zmysel nevidím, to rýchlejšie vytiahnem bežný vysávač a povysávam 🙂 K dispozícii sú pre tento model 3 druhy vysávania:

  1. Iba vysávanie – v úrovniach Silent, Standard, Medium, Turbo. Odpadová nádržka na prach je súčasťou balenia.
  2. Vysávanie s mopovaním – v úrovniach Low, Medium, High. Zmiešaná odpadová nádržka (prach + voda) je súčasťou balenia.
  3. Iba mopovanie – v úrovniach Low, Medium, High. Nádržka (iba na vodu) nie je súčasťou balenia.

My sme na prechádzke, on zatiaľ maká

Keď sme na vychádzke, vysávanie nastavujem bežne na režim Standard. Byt máme na väčšine plochy pokrytý plávajúcimi podlahami, v kúpeľni sú kachličky, v obývačke stredne veľký koberec. Režim vysávania Standard na všetky tieto plochy pohodlne postačuje. Keď spustíme vysávanie v čase, keď sme doma, prepíname na režim Silent, vysávač sa citeľne stíši (ale zároveň uberie na sacom výkone) Treba dať pred vysávaním pozor a po byte sa poobzerať, či niečo netradičné neleží na zemi. Raz nám zhltol ponožku, dvakrát sa zasekol na rohu koberca.

Rotujúca štetinka dobre zachytí nečistoty aj v 90° rohu.

Za normálnych okolností vcelku pekne prejde prekážky vysoké aj cca 15 mm (pekne najskôr jedno koleso, potom druhé), ale v kúpeľni mu dosť robí problém sušič na prádlo, ktorý má očividne dosť šmykľavé nohy a nevie ich prejsť 🙂 Ako som spokojný s kvalitou vysávania? Opticky vyzerá všetko fajn, aj keď do bytu zasvieti slnko, nikde nevidím prach. Otvorím vysávač, vyberiem nádržku na prachu, vyklopím a… niekedy ma napne – riadny bordel nazbieral 🙂 Nepovedal by som, že sa dokáže v byte nazbierať toľko prachu za pár dní. Môže mať tá biela elektrická hračka taký výkon ako poriadny vysávač? Z fyzikálneho hľadiska by som povedal, že nie, ale množstvo nazbieranej špiny ma presvedčilo.

Nádobku na prach odporúčam vyprázdniť aspoň raz za týždeň pri každodennom upratovaní.

Logika, akou vysáva, je super

Vysávanie samotné realizuje rotujúca štetina na pravej bočnej strane (dostane sa vcelku dobre aj do 90° rohov) a rotujúca kefa v spodnej strane vysávača. Dlhšie ženské vlasy a spodná kefa – no, úprimne, už po pár týždňoch vysávania je to „bleh“ a treba to manuálne vyčistiť. Čo sa ma však dostalo je logika, ktorou Xiaomi vysáva – najskôr prebehne po okrajoch celého bytu (vždy bočí smerom doprava, podobne, ako keď sa snažíte vyjsť z labyrintu, z ktorého nepoznáte východ – vedeli ste inak, že ak v akomkoľvek labyrinte budete odbáčať vždy doprava, vždy sa dostanete k východu?). Pritom rotujúci laser kontinuálne mapuje všetky miestnosti a vylepšuje mapu.

Pohľad na vlasy zachytené v kefe nemusí robiť každému dobre (toto je už vyčistená kefa).

Keď spraví okruh po celom byte, vráti sa do prvej miestnosti, v ktorej začal a po akýchsi vrstevniciach prechádza každú časť priestoru. Keď skončí prvú miestnosť, pokračuje do ďalšej. Nohy stolov a stoličiek pekne poobchádza. Od všetkého, čo máme na zemi, sa bezpečne odrazí a obíde. Za mňa jednou veľké „wau“, kam sa technológie robotických vysávačov dostali za pár rokov.

Mopovanie – „soudruzi někde udelali chybu“

Mopovania som sa trocha obával – predsa len, je to voda, vo vysávači je nejaká batéria a zároveň keď sa čokoľvek stane, môže voda vytiecť na parkety/koberec. Nie je jej v nádržke veľa (odhadom 150 ml), ale aj tak. Mopovanie sme skúšali na úvod v kúpeľni – keď sa tu niečo vyleje, pohodlne to utriem. Pred mopovaním treba vymeniť nádržku na prach za zmiešanú nádržku, kde je priestor aj na vodu a zároveň treba pripnúť na spodnú stranu vysávača mopovaciu handričku na špeciálnom držiaku (je súčasťou balenia, pripnutie trvá cca 5 sekúnd).

Pred mopovaním treba nasadiť na spodnú stranu špeciálny násadec s mopovacou handričkou.

V nastavení úrovne vlhkosti mopovania (Low, Medium, High) nevidím úprimne žiaden rozdiel. Na kachličkách, ale aj neskôr na parketách je stále rovnaké množstvo vlhkosti. Nemusíte sa obávať, že by po vysávači zostalo niečo mokré – je to cca toľko vlhkosti, ako keď dobre vyžmýkanou handrou utriete nejakú špinu na parketách. Napriek tomu púšťame mopovanie (zatiaľ kúpeľňu, záchod a kuchyňu) iba keď sme doma. Z veľmi prozaického dôvodu – pri plnej nádržke z nej v spodnej časti sem-tam kvapká, niekde „soudruzi“-dizajnéri urobili chybičku. Nebude to chyba nášho kusu, čítal som to vo viacerých zahraničných recenziách.

Rozdiel medzi mopovanou a ešte suchou časťou (vľavo a vpravo hore).

Mopovanie je inak zaujímavé v spôsobe, akým ho robot vykonáva. Pokým pri vysávaní vysávač plynule prechádze cez miestnosť a nasáva do seba špinu, pri mopovaní sa vracia hore-dole po malých kúskoch a simuluje tak, akoby človek mopom prechádzal po dlážke.

Každé miesto je pri mopovaní prejdené 2x, hore-dole v krátkych úsekoch – robot tak similuje ručné mopovanie.

Xiaomi nie je Apple – náhradné diely sú cenovo dostupné

Kúpelňu nechávame mopovať 2x, v nastaveniach sa dá nastaviť dvojité vysávanie celého bytu. Vrele odporúčame nastaviť na mapke koberec ako miesto, kam nemá robot chodiť. Toto sa dá pohodlne spraviť v nastaveniach appky v časti Virtual wall/restricted area. Mopovanie sa deje súčasne s vysávaním. Chceli sme vyskúšať aj samostatné mopovanie, ale ešte sme nedokúpili osobitnú nádržku na vodu (25 eur). Tu nemusel výrobca šetriť a mohol ju dať ako súčasť balenia. Náhradné príslušenstvo inak nie ja drahé, náhradná kefa stojí 14,90 eur, prachový filter rovnako, dvojica štetín je za 9,90 eur.

Čo sa stane, keď si Xiaomi zavrie dvere, napr. v spálni?

Povysáva miestnosť a zahlási, že má prekážku a nemôže pokračovať. Dvere si sám neotvorí 🙂 Ak máte mezonetový byt alebo bývate v dome, nebojte sa, zo schodov nespadne – zastavia ho senzory, prípadne si môžete nastaviť na mapke, aby niektoré miesta vynechal – váš pes by asi nebol nadšený, ak by mu robot každý deň vysával jeho krásne „navoňané“ miestečko. Hlasové oznámenia sú po anglicky, slovenčina k dispozícii nie je, push notifikácie vám zároveň pri každej chybe, ale aj úspešnom uprataní, prídu na mobil.

Ako dlho trvá vysávanie (a mopovanie) s robotickým vysávačom?

Po 16-tich plných povysávaniach celého bytu je priemerná doba na jedno povysávanie 2-izbového bytu 44 minút. Kuchyňu a jej mopovanie zvládne za 5 minút – máme fakt malú kuchyňu 🙂 Dvojité mopovanie kúpeľné (6 m2) trvá 15 minút, rovnako dlho trvá povysávanie celej obývačky. Po celom povysávaní zostane ešte cca 30% batérie k dispozícii, robot si sám nájde cestu „domov“ a pripojí sa k nabíjačke. Nabíjanie do 100% trvá cca 90 minút, ale to vám môže byť vcelku jedno, keďže cez noc sa pohodlne pod gaučom nabije.

Náš dvojizbový byt pohodlne povysáva na jedno nabitie.

Záver – nechávame si ho?

Po dvoch týždňoch aktívneho testovania ako hlava rodiny (Hanka je náš krk) si myslím, že by sme si ho mali adoptovať 🙂 Neznamená to, že už nebudem musieť nikdy manuálne vysávať bežným vysávačom, ale bude to tak raz za mesiac a nie každý druhý deň 🙂 So samotným vysávaním som spokojný na 95%, s mopovaním tak na 85%. Ale ten pocit, že som zautomatizoval jednu stereotypnú úlohu, ma teší najviac 🙂

V momente, keď sa vrátime obaja späť do bežnej práce si viem výborne predstaviť nasledovnú situáciu – na obed, keď budeme obaja v práci a drobec v škôlke, bude nastavené automatické povysávania celého priestoru. Robotík bude mať svoju základňovú stanicu pod gaučom, takže ho nebude nikdy vidieť (a nebude zavadzať) a budeme tak prichádzať domov do vždy povysávaného priestoru. Yes, to by sa mi páčilo 🙂

Prečítaj si tiež