Recenzia: Mercedes Marco Polo – pre cestovateľov, ktorí milujú slobodu…

od jozo

Na túto recenziu som sa obzvlášť tešil. Raz by som sa chcel vydať karavanom naprieč Európou… Jeden poriadny karavan sme už mali možnosť vyskúšať, no tentokrát nám cinkli z Mercedesu, či by sme nechceli vyskúšať ich March Polo – campervan s kuchynkou a vyklápacím spacím priestorom. Viete si predstaviť našu odpoveď: „Jasnééé!“ – takže už iba stačilo dohodnúť dátum a vydať sa na cestu. Ako sa spí v takomto campervane? Aký komfort ponúka? Čo jazdné vlastnosti? A koľko stojí predĺžený víkend s takýmto autom?

Všetko vám postupne zodpovieme. Ak sa vám nechce veľa čítať, pripravil sme pre vás aj autentickú videorecenziu (ak máte radšej text, preskočte nižšie):

Sloboda rozhodovania sa 🙂

Je streda podvečer, po robote utekáme obaja rýchlo domov, balíme všetko čo nás len napadne a asi z piatimi batohmi sa blížime k autu. Na teraz neriešime úložné priestory ani komfort, hádžeme veci do Marco Pola a vyrážame na cestu. Nemáme úplne presný plán cesty, teda úprimne, nemáme žiaden 🙂

Cestovať bez plánu, len tak, niekam na víkend…

Vieme len, že sa chceme vrátiť v nedeľu podvečer, takže strávime štyri noci (ešte nevieme aké) v testovacom campervane. Niekde na rakúskej diaľnici (hneď prvá výhoda, že Marco Polo sa rozmermi vníma ako bežné auto, takže platíte štandardné diaľničné známky aj mýto iba ako za auto – karavanisti by vám porozprávali, aká je toto úspora) vidíme rázcestie Taliansko – Slovinsko (smer Chorvátsko), tak padne rýchle rozhodnutie ísť niekam do Chorvátska.

Šoférovanie Marco Pola je nadmieru príjemné & komfortné.

Je už však po sezóne (koniec septembra), takže žiadne zápchy a minimum ľudí smerujúcich našim smerom. Hanka vyberá medzi dvomi destináciami, smejeme sa na sebe, ako sa nevieme rozhodnúť. Tak šup instastorku a necháme našich followerov na Instagrame, aby rozhodli za nás. Víťazí Baška, čo je snáď posledná dedinka na ostrove Krk. Prichádzame niekedy po polnoci, tma ako v rohu, v Chorvátsku je zakázané kempovať na divoko, tak hľadáme kempy – tie nájdete v Chorvátsku na každom rohu, takže vrazíme do prvého (Zablace), na recepcii nás však otáčajú, ubytovať sa dá až ráno. Pýtame si teda radu, kde môžeme prespať – chlapík na to, že spokojne na parkovisku. Pozrieme na seba, nedbáme, veď máme so sebou všetko čo potrebujeme 🙂

Nastavujem nezávislé kúrenie na 22°C, vysúvam vrchnú spaciu časť, rýchlo spravíme v aute aký-taký poriadok, rozkladáme sedačky na posteľ (celý tento proces nám netrval viac ako 5 minút) a už aj spíme.

Nad ránom vypínam nezávislé kúrenie, je príliš teplo a otváram vetračku. Pred ôsmou nás zobudia povzbudení nemeckí turisti, neva, ideme sa ubytovať. V kempe je plánovaná trojdňová párty s koncertmi, my sme prišli skôr za oddychom, takže otočka do neďalekého kempu Bunculuka (FKK kemp, pre nás prvá skúsenosť), ktorý je situovaný v krásnej terasovitej oblasti na konci ostrova so súkromnou plážou. Vybrať si miesto na kempovanie nám netrvá dlho (jednotlivé spoty, tzv. pitches, sú cenovo odstupňované podľa vzdialenosti od pláže a sociálnych zariadení). Na recepcii odovzdávame doklady (platí sa až pri check-oute) a naplno zakempujeme.

Ako sa s Marco Polom jazdí? Prvých 800 km za nami

Osobne nevyhľadávam dlhé jazdy autom, úprimne ma to nie úplne baví a často ma omíňa zadok 🙂 Mercedes Marco Polo má však veľmi pohodlné sedačky, 8 hodín iba s krátkymi cik-pauzami ušlo vcelku rýchlo. V porovnaní s bežným autom mám krásny výhľad na cestu a subjektívne sa tak cítim bezpečnejšie.

Vyhrievané sedadlá, spätné zrkadlá elektronicky nastaviteľné – komfort ako sa patrí.

Testovali sme 5-miestnu verziu campervanu s kuchynkou, ale piate sedadlo sme nechali v Mercedese, keďže sme išli sami dvaja + psík, ktorého sme kamošom „ukradli“ na výlet 🙂 Marco Polo má na výšku 1,99 m, takže sa zmestíte do každého podjazdu či parkovacieho domu ako s bežným autom.

Marco Polo sa na diaľniciach, mýtach a parkoviskách vníma ako auto bežných rozmerov – ušetríte tak desiatky eur v porovnaní s veľkým karavanom.

Veľká výhoda – na parkovisku sa zmestí do bežne vyhradeného boxu, čo oceníte najmä pri spoznávaní okolitých miest (boli sme mrknúť vedľajšie historické mestečko Krk). Palubný počítač hlási zatiaľ priemernú spotrebu 7,6l – po návrate domov pozerám pre istotu ešte raz, výsledok 7,8l po prejdení 1500+ km.

Ak by bol tempomat ešte adaptívny, bolo to by ešte väčšia pecka.

Podľa mňa super, na to, že si so sebou ťaháte plne naložené auto s kuchyňou a spacím priestorom… Testovací model bol vlastne modelový rad V220 so 160+ koňovým motorom, automatickou 7-stupňovou prevodovkou a stálym pohonom všetkých štyroch kolies. Na brzdu som si chvíľu musel zvykať (dosť tuhá), za to však výkon auta predčil moje očakávania.

Aj pri 150-ke na diaľnici bol stále ochotný (a bez problémov) ťahať, dokonca sme predbiehali aj do kopca, na kick-down reagoval prakticky okamžite. Parkovanie vďaka zadnej kamere a všetkým tým senzorom zvládne aj začiatočník na prvú šupu – najmä v kempe je to výrazná pomôcka. Testovaný Marco Polo mal aj odnímateľné ťažné zariadenie, ak by niekto chcel pripojiť príves… Ak vás zaujímavú aj ďalšie technické parametre tohto fešáka, nájdete ich tu.

Komfort & luxus – je to Mercedes, ako sa patrí…

Kožený volant s multimediálnym ovládaním, použité materiály príjemné na dotyk a pocit luxusu a komfort, ako sa patrí. Tempomat (v druhej funkcii aj ako Speedlimiter) by sme ešte doplnili o jeho adaptívnu verziu a pridali line assist, to už by bolo pri dlhých presunoch iné povozeníčko.

Stredový dotykový panel (na mňa osobne pôsobí trocha futuristicky) by som pokojne celý vymenil za obyčajné odkladacie priestory, napr. taký držiak na mobil.

Nad panelom v strede je panel s ovládaním osvetlenia vrátane dvoch tlačidiel na zavolanie poruchovej služby a infolinky Mercedesu a je tu aj praktické SOS tlačidlo. V noci som si ho skoro poplietol s osvetlením 🙂

Pod stredovou konzolou sa v spodnej časti nachádza tzv. počítač – menší ovládací panel, ktorým ovládate nezávislé kúrenie, intenzitu chladničky, vidíte stav vody (čistej aj odpadovej) a je tu aj časovač nezávislého kúrenia.

Nezávislé kúrenie funguje vynikajúco, je výkonné napriek jednému výduchu (spod sedadla vodiča, takže si sem nedávajte veci). Do 5 minút bol van bez problémov vyhriaty, čo je v porovnaní s veľkým karavanom slušná rýchlosť. Všetky okienka (v zadnej časti) sa dajú zatieniť čiernou roletkou, kabína vodiča sa dá plentou oddeliť od zadnej časti, takže ak máte radi počas spánku úplnú tmu, Marco Polo vám ju dopraje.

Ambientné osvetlenie interiéru dodáva na večernej atmosfére, imitácia drevenej podlahy je veľmi príjemná na dotyk – len rozmýšľam, či nemohli dizajnéri inak vyriešiť koľajničky na odsúvanie sedadiel, veľmi ľahko sa do nich dostáva špina a nevyzerá to pekne. V spacej časti sú 4 výkonnejšie osvetlenia a dve LED lampičky sú aj v nadstavbe. AV systém je poriadne výkonný, dva repráky sú aj vzadu, takže stačilo vytiahnuť notebook, položiť na kuchynku, spustiť Netflix a vlastné kino na cestách máte ready.

2x výkonný reprák v zadnej/spacej časti vozidla.

Keďže si na cestu berieme so sebou často veľa techniky (foto, video, dron, mobil, notebook…), začali sme sa poohliadať druhý deň po zásuvkách. Objavili sme celkovo 3× 12V zásuvku, 4× USB (2× pri počítači pod stredovým panelom, 1× pri kuchynke a 1× v nadstavbovej časti) – všetky však majú nabíjací prúd 1A, takže sa zariadenia nabíjajú pomalšie – spokojne si vieme predstaviť 2A verziu, keďže má Marco Polo samostatnú veľkú batériu (mimo batérie motora), ktorá pri kempovaní slúži prakticky iba na osvetlenie a na napájanie chladničky. Táto druhá (hlavná) batéria sa dobíja samozrejme za jazdy, za zhruba 200 km jazdy sa nabije do plna. 230V zásuvka je v campervane iba jedna a funguje iba vtedy, ak ste pripojení v kempe na externý elektrický rozvod – adaptér na napájanie je súčasťou auta, predlžovačku si musíte vziať z domu (keďže elektrické stĺpiky sú často v kempoch aj trocha ďalej).

Pripojenie na externý elektrický rozvod a doplnenie pitnej vody sa nachádza na ľavej strane vozidla nad zadným kolesom.

Úprimne – k elektrickej sieti sme boli pripojení iba jednu noc, nebol inak dôvod, s veľkou batériou je Marco Polo ideálny van na divoké kempovanie.

Samotná nadstavbová časť je dodávaná firmou Westfalia (spolu s markízou), je to spolupráca priamo s Mercedesom a vyzerá to veľmi elegantne.

Samozrejme môžete spať v zadnej časti (2 dospelé osoby) aj bez vysunutia nadstavby, len nebudete mať veľa priestoru potom na hlavu – nemôžete sa v aute postaviť. Vysunutie nadstavby je otázka 30 sekúnd a zvládne to aj nežnejšie pohlavie, to isté platí aj o zasunutí. Po vysunutí sa vo vrchnej časti vytvorí spací priestor pre ďalšie dve osoby s celkovou nosnosťou do 150 kg, takže ideálne pre 2 deti. Tie sa so sieťkou proti vypadnutiu budú cítiť ako v bunkri, aj keď to sme mali pocit o celom našom kempovaní, takže sme v nás objavili opäť detské duše 🙂

V nadstavbovej časti je priestor pre ďalších 2 ľudí s celkovou nosnosťou do 150 kg.

Koľko ľudí sa teda komfortne vyspí v Marco Pole?

Spanie v zadnej časti vznikne manuálnym odsunutím 2 zadných sedačiek a ich elektrickým sklopením – vznikne približne 2-metrová posteľ. Dvaja dospelí ľudia sme sa tu vcelku bez problémov vyspali (ja som že vraj slušne chrápal, takže sa mi asi spalo výborne). Hanka sa potrebuje vždy adaptovať, ale poslednú noc sme spali 12 hodín ako batoľatá 🙂 Každú noc sa k nám pridala aj naša kamoška, sučka Jacka Russela – Rainy… tá si obľúbila miesto pri našich nohách. Aby som ale nezabudol odpovedať na otázku – koľko ľudí sa komfortne vyspí v Marco Pole? 2 dospelí a 2 deti sú v pohode. So štyrmi dospelými by som týmto autom na dlhší trip nešiel, jedine teda v prípade, že ide o letné mesiace a ste skôr párty partia 🙂 Čo by som jediné v zadnej (spacej) časti vanu pridal, sú úložné priestory – také tie drobné, na knihu, mobil, toaleťák…

Spacia časť je komfortne veľká, teda pre 2 osoby a psíka 🙂

Kuchynka, markíza a ďalšie kempovacie vychytávky

Testovaný Mercedes Marco Polo bol vo verzii s kuchynkou. Kamoš Rasťo prenajíma svoje Marco Polo vo verzii bez kuchynky, ak by ste chceli vyskúšať. Kuchynka znamená 40-litrovú chladničku, dva plynové variče a umývadlo s tečúcou vodou.

Chladnička má 5 stupňov chladenia, už na štvrtom stupni je poriadne výkonná, takže sme neskôr prepli na polovičný výkon. Vo vnútri chladí, z boku mrazí (akýsi integrovaný systém mraznička-chladnička ako na jachtách). Varič je napojený na 2,5 kg plynovú bombu – na nič iné ako na varenie neslúži (vo väčších karavanoch ide na plyn aj chladnička a nezávislé kúrenie), takže vydrží dlhooo. Zásobník na pitnú vodu má kapacitu 40 litrov a je zdieľaný medzi umývadlom a sprchou – keď otvoríte zadné dvere (otvárajú sa elektronicky), v ľavej časti pripojíte hadicu, spustíte menšie čerpadielko a sprchujete sa 🙂

Pod posteľou je dostatok úložného priestoru – poriadne sme sa nabalili a všetko sme po zakempovaní pohodlne uložili.

Ak ste šetrní, 40 litrov vám spokojne vydrží na niekoľko dní. Nám vydržalo. Pod kuchynkou sú štyri úložné priestory – všetko potrebné do kuchynky tak pohodlne uložíte, avšak do ľavého spodného priestoru sa pri rozložení sedačiek na posteľ nedostanete, tak si tam nedávajte nič dôležité 🙂 Celkovo nie je úložných priestorov najviac, v zadnej časti sú okrem kuchynky ešte tri uzatvárateľné „boxy“ a do ukladacích priestorov pod sedačky tiež ešte niečo vtesnáte, ale to je tak všetko. Viem si však predstaviť, že aj na dlhšiu cestu sa dve dospelé osoby do vanu napracujú nejak rozumne so svojimi vecami.

Netreba zabudnúť na vysúvací stolík – spolu s prednými o 180° otočiteľnými sedačkami tak vznikne priestor pre posedenie pre štyri dospelé osoby. Ak je však vonku pekne, rozhodne odporúčame vytiahnuť markízu, kempovací stolík a stoličky (sú uložené v priestore kufra). Posedenie priamo pred autom má svoje čaro, my sme si rozhodne naše raňajky takto užili.

Raňajky takmer do postele 🙂

5 dní na cestách, 4 mestá, 2 rôzne kempy

Ak máte veľký karavan a niekde už zakempíte a pritom si chcete autom spraviť výlet do neďalekého mesta, musíte všetko pobaliť a vydať sa veľkým karavanom do mesta (čo môže byť dosť nemotorné). Ak máte obytný príves, ten na miestne necháte a idete bez neho – čo však s cennosťami… Mercedes Marco Polo je v tomto ohľade výborná kombinácia – pobaliť a vyraziť na výlet netrvá viac ako pár minút, zaparkujete kdekoľvek. My sme si s ním vyskúšali 5 dní (predĺžený víkend od stredy do nedele), navštívili sme pri tom štyri mestá a spali v dvoch rôznych kempoch, prvú noc na divoko na parkovisku a zhodli sme sa, že sme sa do tohto štýlu cestovania tak trocha zaľúbili. Môžete zastaviť kde chcete, vyspať sa kedy chcete, vidieť čo chcete.

Aj takéto ranné výhľady prináša kempovanie s Marco Polom.

Všetko máte so sebou, nemusíte sa báť o teplo (nezávislé kúrenie), o potraviny (chladnička s mrazničkou a plne vybavená kuchynka) a spanie je podľa mňa vcelku pohodlné. Poznám dokonca ľudí, ktorí majú takéto auto aj na každodenné sa presúvanie do práce a cez víkend výletujú s rodinkou – úplne už tomu rozumiem, za mňa to dáva zmysel.

Takže, zhodnotenie na záver? Aby som nehovoril za nás oboch, dám najskôr priestor Hanke:

„Páči sa mi ten pocit dobrodružstva a slobody, pričom sa vo vás prebudí to dieťa, ktoré máme všetci v sebe (bunker v nadstavbovej časti). S Marcom Polom som mala omnoho väčší pocit bezpečia na ceste, v kempoch zároveň objavíte novú komunitu podobne zmýšľajúcich ľudí. Možno som sa nevyspala prvé noci na 100% a viem si predstaviť, že výlety týmto autíčkom sú limitované skôr na teplejšie mesiace. Je to však zážitok a skvelá skúsenosť.

Za mňa začnem možno negatívom – v porovnaní s veľkým priestorom máte menší priestor na pohyb a v prípade úplne nepriaznivého počasia si neviem úplne predstaviť byť zavretý dlhšie vo vnútri. Preto možno max. 2 dospelí a 2 deti a nie 4 dospelí. Zároveň je však menší priestor vykompenzovaný vlastnosťami, ktorého robia Marco Polo unikátnym – rozmerovo aj papierovo je to bežné auto s dobrou spotrebou, takže výrazne ušetríte na diaľničných známkach, mýte, parkovaní aj kempovaní. Auto je často spotrebný tovar, ktorý už v deň kúpy stratí niekoľko percent (až desiatok percent) na svojej hodnote. Marco Polo do tejto kategórie úplne nepatrí – takýto typ auta totiž nemení majiteľa každé 3-4 roky, ľudia si ho nechávajú aj 10+ rokov, často aj dlhšie. Videli sme to v kempoch – karavan/campervan/van je vstupenka do nového životného štýlu a spôsobu cestovania.

Boli sme príjemne prekvapení kempami v Chorvátsku – v prírode, priamo pri vode, kúsok od historických miest.

A Mercedes Marco Polo je veľmi luxusná vstupenka do tohto klubu 🙂 Chcel by som si určite vyskúšať ísť s takýmto campervanom na dlhšiu cestu (mesiac a viac), aby som vedel objektívne zhodnotiť aj komfort pri dlhodobom cestovaní – najmä taká Škandinávania, kde je dovolené kempovať mimo súkromných pozemkov musí byť s takýmto vanom výborná destinácia na spoznávanie.

Čo stojí samotné Marco Polo a čo stojí výlet s takýmto vanom?

Mercedes Marco Polo začína s cenou na hranici 40 000 eur, nami testovaná verzia sa blížila s cenovkou k hranici 75 000 eur. Nie je to lacný špás, na druhej strane, je to jednoducho iný štýl cestovania. Ak by ste sa namotali a rozmýšľali o ňom, budú aj tento testovaný model po sezóne určite v Mercedes-Benz Bratislava predávať lacnejšie 🙂

A čo stojí výlet s takýmto vanom? Ak by ste si van/campervan/karavan prenajali a spočítali všetky náklady, neznamaná to automaticky lacnejšiu dovolenku. Jasné, že viete na výlete sa vanom aj výrazne ušetriť (nabalíte jedlo z domu, spíte na divoko), ale sem-tam si budete chcieť dopriať aj horúcu sprchu, doplniť vodu a elektrinu, takže musíte zaplatiť za kemp. Ak by ste už však takýto van alebo karavan vlastnili, tu je príklad, koľko nás vyšiel tento predĺžený víkend:

  • 9,90 eur – rakúska diaľničná známka
  • 15 eur – slovinská diaľničná známka
  • 10,50 eur – chorvátske mýto (snažili sme mu čo najviac vyhýbať)
  • 161 eur – diesel na cestu Bratislava-Baška-Rovinj-Bratislava
  • 42 eur – jedlo a pitie na mieste (približne polovicu vecí sme zobrali z domu)
  • 69,23 eur – ubytovanie na dve noci v kempe Bunculuka v Baške pre 2 dospelé osoby, psíka, vrátane všetkých daní a poplatkov
  • 23 eur – ubytovanie v kempe Porto Biondi v Rovinji pre 2 dospelé osoby, psíka, vrátane všetkých daní a poplatkov

Spolu nás teda 5-dňový výlet stál 330 eur, teda 165 eur na hlavu, či mi príde ako veľmi fajn cena 🙂 Už len keby bol Marco Polo náš vlastný… verím, že jeho majitelia sa úplne tešia na každý svoj víkend 🙂

S Marco Polom sme zastavil v cempe Porto Biondi tesne pri Rovijni, 15-minútová vychádzka a ste v centra tohto krásneho mestečka.

Fotogaléria

Prečítaj si tiež