Recenzia: Samyang AF 85 mm 1.4 RF – mega ľahký a lacný full-frame objektív

od jozo

Dlhé roky fotíme na Canon, nedávno sme presedlali na bezzrkadlovku EOS R, ktorá s novým RF bajonetom umožňuje využitie technologicky vyspelejších objektívov aj s lepšími svetelnosťami. Novinky na seba nenechali dlho čakať a keď nám ponúkli na recenziu portrétový objektív Samyang AF 85 mm 1.4 RF, neváhali sme ani chvíľu. Úplne prvý pocit, keď som ho zobral do ruky? Tá ľahkosť – 582 g je v porovnaní s originálom (Canon RF 85 f/1.2 L USM) takmer o polovicu ľahší (ten váži 1 195 g). Rozdiel je samozrejme v sklenenej optike v prospech Canonu, avšak cenu nastavil Samyang radikálne. Ako novinka fotí na „plnej diere“? Aká je rýchlosť zaostrovania a výsledná fotka? Poďme sa na to pozrieť v recenzii tohto objektívu.

Pozicioning alebo aká je konkurencia?

RF-kových objektívov, teda tých, ktoré sú určené pre systém Canon EOS R, bude tento rok výrazne pribúdať. Novinky predstavil samotný Canon (o pár mesiacov sa k ich testom dostaneme), rozhodne však nespia aj iní výrobcovia – Samyang, Tamron, Sigma. Aby ste nemuseli robiť zbytočný rešerš, pripravili sme pre vás prehľad, kde sa novinka z dielne Samyangu nachádza z pohľadu pozicioningu. Aha:

ModelCenaBajonetHmotnosť
Canon EF 85 mm f/1.4L IS USM1 531 €Full-frame, EF950 g
Canon EF 85 mm f/1.2L II USM2 145 €Full-frame, EF1025 g
Canon RF 85 mm f/1.2L IS USM2 848 €Full-frame, RF1195 g
Canon RF 85 mm f/2 MACRO IS STM699 €Full-frame, RF699 g
Sigma 85/1.4 DG HSM Art Canon1 139 €Full-frame, EF1130 g
Samyang AF 85 mm 1.4 RF639 €Full-frame, RF582 g

Ten cenový rozdiel v porovnaní s tzv. prime sklami je brutálny. Jasné, že fajnšmektri uvidia rozdiely v kvalite výslednej snímky (dostaneme sa k tomu o chvíľu), jediná nevýhoda testovaného Samyangu je absencia optickej stabilizácie. Najväčšia cenová konkurencia prichádza prekvapivo práve od Canonu, ktorý iba pre pár týždňami uviedol na trh model model Canon RF 85 mm f/2 MACRO IS STM, ktorého svetelnosť je síce f/2 (ale aj so Samyangom budete musieť pricloniť, najmä ak neznášate vinetáciu v rohoch) a ponúka stabilizáciu a makro režim. Wow, cenová vojna sa môže začať – čo viac si my zákazníci môžeme priať 🙂

Dizajn, vzhľad a hmotnosť

Samyang AF 85 mm 1.4 RF výborne sedí v ruke, niekomu sa môže zdať trocha „tučnučký“, iní v tom budú vidieť výhodu, lebo výborne sadne do väčšej mužskej ruky. Veľmi sa mi páči minimalistický dizajn, ktorý výborne ladí s krivkami nášho Canonu EOS R. Veľký prstenec slúži na manuálne doostrovanie a vlastne jediným prvkom na tele objektívu je prepínanie medzi manuálny a automatickým ostrením. Veľkosť filtra je 77 mm – ak to dizajnéri spravili zámerne, tak tlieskam, lebo to sedí s väčšinou EF objektívov Canonu a nemusíte tak kupovať drahé ND, ale ani lacnejšie UV filtre. Samyang z dizajnového hľadiska navrhol objektív ako odolný voči vrtochom počasia (prach, ľahký dážď…) – toto sme však netestovali a ani to nechceme pokúšať 🙂

Automatické ostrenie v spolupráci s Eye AF od Canonu je lahôdka

Kórejský výrobca nemá toľko skúseností s objektívmi s automatickým ostrením, posledné roky sa sústredil najmä na svoje portfólio manuálnych objektívov. Veľmi ma teší, že sa však nebojácne pustil do tejto kategórie, ktorá nie je práve najľahšia – pri portréte chcete mať tvár (a oči) extrémne ostré, bez kompromisov. Automatické ostrenie v tomto objektíve funguje za dobrých svetelných podmienok výborne, samotné ostrenie takmer nepočuť. Ak by som mu mal silou mocou niečo vytknúť – pri naostrení mu chvíľu trvá, kým sa rozhodne zaostriť (0,1-0,3 s), ale samotné preostrenie je potom bleskové. Pri zlých svetelných podmienkach (napr. fotka nočného mesta) sa AF systém trocha vytrápi, ale vo výsledku zaostrí tam, kam chceme. Na športové zábery by som ho veľmi nepoužíval, tam už konkurencia kope inú ligu, ale to od 85 mm ohniska azda nikto neočakáva, že ho budeme používať na šport.

Z čoho sme boli doma úplne nadšení, je kombinácia AF systému tohto objektívu v spolupráci s R-kovou bezzrkadlovkou od Canonu a jej Eye AF systémom. Foťák sa v tomto režime snaží zaostriť na oko fotografovanej osoby a po naostrení už Samyang bleskovo preostrí kam treba. Výsledok? Minimum odpadu, krásne zaostrené na oči bez žiadneho manuálneho doostrovania. Čo viac si želať pri portréte z pohľadu ostrenia? Možno ešte tú stabilizáciu?

(1/500 sec, f/2.8, ISO 100, 85 mm).

Ako fotí Samyang AF 85 mm 1.4 RF?

V prvom rade musím pochváliť krásny kruhový bokeh s krémovými prechodmi. Tento druh bokehu je typický pre Samyang, veľmi sa mi páči, aj keď chápem, že bokeh je často veľmi subjektívna vec sledovateľa. S uhlom záberu 28,9° (pri nasadení na APS-C čip je to 19,1 mm) ste ako fotograf v rozumnej vzdialenosti od fotografovaného objektu. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 90 cm, takže tu na problém asi nenarazíte. 9-lamelová clona ukrýva optiku, ktorá vo výsledku ponúka svetelnosť od f/1.4 až po f/16. Ak ste fanúšikom aj silnejšej vinetácie, nemusíte sa báť fotiť na „plnú dieru“, v opačnom prípade si budete musieť trocha pricloniť.

V strede je obraz krásne ostrý v celom rozsahu. Profíci budú namietať, že EF-ková 1.2 od Canonu je ešte o britvu ostrejšia (áno, môžeme súhlasiť), ale aj tá cena je potom niekde inde. Z pohľadu ostrosti sú aj kraje na tom veľmi dobre a to aj v rozsahu f/1.4-f/2. Ak chcete pri niektorých záberoch dosiahnuť špičkovú ostrosť po celej ploche, odporúčame pricloniť na f/2.8. Osobne na väčšine svojich fotiek pridávam v post-procese aspoň nejakú vinetáciu, takže v tomto smere mi to nevadí. Tmavšie časti v rohoch vidieť pri f/1.4 výraznejšie, na f/2 ešte stále trocha tiež, úplne sa vinetácia vytratí až pri f/4. Opäť však, ide o portrétový objektív, ktorého cieľom je dostať špičkovú ostrosť na miesto, kde máte svoj model – a to sa mu darí perfektne.

V centrálnej časti objektívu je všetko krásne preostrené, po priblížení vidieť aj ostré detaily gombíčkov. (1/1250 sec, f/2.0, ISO 400, 85 mm)

Problémy s chromatickou aberáciou sme nezaznamenali. V protisvetle vznikajú tzv. flares – ak radi fotíte portréty v zlatých hodinkách, radi sa hráte s protisvetlom a flares neznášate, budete sa možno chvíľu hnevať, lebo ich tam budete dostávať. Ja mám flares vcelku rád (z môjho pohľadu obzvláštnia fotku) a vznikajú iba v momente, ak je časť objektívu zasiahnutá dosť priamo svetelným zdrojom.

Verdikt

Pre mňa je Samyang AF 85 mm 1.4 RF extrémne príjemným prekvapením. Za prvé nie je RF objektívov od alternatívnych výrobcov na trhu na výber veľa, za druhé to kórejský výrobca riskol s autofocusom a osobne mu v tomto smere držím palce a za tretie stanovil cenu tak atraktívne, že by ste museli mať extrémne vysoko postavenú latku, aby ste boli ochotní dať 3-násobok sumy za prime objektív. Ako portrétny objektív ponúka najmä so systémom EOS R perfektné kombo s Eye AF – minimum obrazového odpadu, takže sa ako fotograf môžete viac sústrediť na kompozíciu a menej na technickú časť fotografie, lebo tá bude dobrá.

Produktová fotogaléria

Fotogaléria z testovacieho photoshootingu

Pri fotení boli všetky pomocné úpravy fotiek z bezzrkadlovke vypnuté, farebný režim bol nastavený na Stanadrd. Fotky sme importovali z fotoaparátu do Adobe Lightroom, žiadnu sme nijak neupravovali (ani jas, ani farby), jedinou úpravou bol orez. Fotografie sú exportované v rozlíšení 1920 px na dlhšej hrane pri 80% kvalite JPEG (sRGB). Ak by vás zaujímali fotky v pôvodnom rozlíšení, napíšte nám na info@cestujemespolu.com, radi vám ich pošleme na detailnejšie skúmanie.

Prečítaj si tiež