Recenzia Mi Smart Projector 2 Pro od Xiaomi: Prenosný projektor do obývačky aj na chatu

od jozo

Natiahnite bielu plachtu na záhrade a pustite deťom ich obľúbenú rozprávku. Zaparkujte karavan a na jeho stenu si premietnite večerný film. Nájdite akúkoľvek bielu stenu na chate a spravte si súkromné veľkoformátové kino… alebo ho používajte doma namiesto bežnej TV. Alebo ešte lepšie – používajte ho doma a keď budete mať chuť, jednoducho si ho zoberte so sebou na cesty. Tak presne takýto je Mi Smart Projector 2 Pro od Xiaomi v cene 949 Eur.

Úvodná inštalácia

Vyberte ho zo škatule, pripojte elektrický kábel a zapnite. To je všetko, fakt. Tento kompaktný (215 x 201 x 143 mm) a pritom výkonný (1 300 ANSI lúmenov v režime vysokého jasu) projektor vám premietne obraz v max. vo full HD rozlíšení, teda 1920 x 1080 pixlov. A to pri veľkosti obrazu 60 až 120 palcov. Len pre predstavu – keď vidíte u niekoho doma naozaj veľkú telku, to je približne 60 palcov. A teraz si predstavte, že viete mať doma aj dvojnásobok 🙂

Veľkosť obrazu sa nastavuje veľmi jednoducho – vzdialenosťou, teda umiestnením projektora od premietacej plochy. To je zároveň aj mierna nevýhoda, lebo nie každý priestor (napr. obývací) poskytuje toľko priestoru, aby ste vedeli z neho vyžmýkať 120-palcový obraz. Ale úprimne, už pri 90 palcoch a vyššie máte pocit domáceho kina, ktoré vám môže každý závidieť.

Čo ma však mega prekvapilo, je automatické nastavenie obrazu. Bez ohľadu na to, či je projektor na zemi, stole či na strope, obraz sa automaticky nastaví tak, aby tvoril krásny obdĺžnik (ide o korekciu tzv. lichobežníkového efektu). Ale fakt pecka je, že aj keď obrazu posunitie tak, že budete premietať z boku, aj toto skreslenie vie projektor bez problémov spracovať. Len pre informáciu, pred cca 10 rokmi bola toto vlastnosť len tých najšpičkovejších projektorov. Jediné, čo mi pri nastavení tohto projektora chýbalo, je nožička na zdvihnutie prednej časti projektora – ak si dáte projektor napr. na nižší konferenčný stolík, musíte jeho časť niečím podložiť, aby ste mali obraz v takej výške, ako očakávate.

Kľúčová vlastnosť – svetelnosť

Každý projektor má vo svojich špecifikáciách uvedené, akú svietelnosť ponúka. Udáva sa v ANSI lúmenoch a prakticky znamená, že čím je vyššia, tým vie lepšie „presvietiť“ aj denné svetlo počas premietania. Problémom projektorov totiž je, že potrebujete mať (takmer vždy) aspoň do istej miery zatemnenú izbu, aby ste videli kvalitný obraz. Čím je ANSI lúmenov uvedených pri svietivosti projektora menej, tým mu musíte vytvoriť väčšiu tmu, aby ste lepšie videli obraz. Samozrejme je táto téma trocha komplexnejšia (záleží od technológie svetelného zdroja, produkovaného rozlíšenia, projektovanej vzdialenosti, atď.). Tu je základné porovnanie niekoľkých projektorov od Xiaomi dostupných na Slovensku, ich svetelnosti a ceny:

ProjektorSvetelnosťCena
Mi Smart Projector 2 EU500629 Eur
Mi Smart Projector 2 Pro1300949 Eur
Mi 4K Laserový Projektor 150″16002199 Eur

Z praktickej skúsenosti – 1300 ANSI lúmenov testovaného projektora je super od momentu, keď už je aspoň trocha zapadnuté slnko, prípadne je vonku tma. V tomto prípade si môžete užiť domáce kino úplne na plno. Cez svetelný jarný/letný deň musíte projektoru s takouto svietivosťou „pomôcť“ a zatiahnuť žalúzie/rolety. Keď však zoberiete do úvahy účel tohto projektora a hlavne jeho prenositelnosť (váži menej ako 4 kg), na chate či záhrade si viete večer spraviť super romantiku!

Hluk a teplo z ventilátora

Toto sú dva bežné argumenty, ktoré ľudia v diskusiách používajú proti projektorom v domácnosti. Sami sme boli zvedaví, aká bude skutočnosť. Z princípu fungovania projektora (svetelný zdroj produkujúci svetlo a teplo potrebné chladiť ventilátorom) sa hluku a tepla asi tak skoro nezbavíme. Keď sme mali Mi Smart Projector 2 Pro na konferečnom stolíku pri večernom sledovaní filmu a Krištof išiel okolo neho, tak sa ma spýtal, prečo odtiaľ ide horúci vzduch, ale nie je to na popálenie sa.

V reálne vám takýto projektor naozaj vie zohriať izbu o 0,1-0,2°C za každú hodinu premietania. A hluk? Skôr mi to prišlo ako taký výraznejší šum. Nič rušivé hlavne v momente, keď pozeráte film. Ak by oba tieto argumenty (hluk a teplo) niekomu prekážali, odporúčam montáž projektora na strop 🙂 A nemusíte sa obávať ani žiadnej dodatočnej kabeláže (napr. eternetový kábel), všetko funguje bez problémov cez Wi-Fi.

Android TV – základ zábavy

Zariadenie beží na certifikovanom operačnom systéme Android TV. Práve vďaka operačnému systému od Google, ponúka projektor bohatý multimediálny obsah, vrátane zaujímavých aplikácii, či hier a návykové intuitívne užívateľské rozhranie s diaľkovým ovládaním s doslova pár tlačidlami. Pre milovníkov filmu a televízie je v zariadení predinštalovaná aplikácia Netflix na ovládači má vyhradené vlastné tlačidlo, ktoré zabezpečuje super ľahký prístup. Videá, fotografie, hudbu a ďalší obsah z mobilov či tabletov môžete presunúť na veľkú obrazovku vďaka zabudovanému Google Chromecast.

Takto funguje Android TV v praxi – výhoda tohto projektora je, že všetko je už vnútri zabudované:

My sme si doinštalovali v priebehu pár minút HBO Max a Apple TV a spolu s Netflixom a YouTube máme prístup k fakt že nekonečnému obsahu. Veľká výhoda je, že sa do Android TV prihlasujete so svojim Gmail účtom, takže všetky posledné vyhľadávania a história napr. v YouTube sa vám zobrazí priamo v projektore (asi tušíte, že táto „zdieľaná“ história môže mať aj svoje tienisté stránky).

Žiadna opacha v strede obývačky ako centrum pozornosti

Pre mňa je toto asi najväčší výhoda vlastníctva projektora – do každej obývačky, kam som doteraz prišiel, bola „centrom pozornosti“ televízia. Ideálne čím väčšia, tým viac pozornosti. A niektoré domácnosti majú dokonca TV pustenú aj ako len bežný podmaz. Vcelku mi na toto zmenila názor kamarátka architektka, ktorá nedávno dokončovala ich rodinný dom. Jej cieľom bolo z obývačky spraviť miesto, kde si ľudia môžu spoločne sadnúť a rozprávať sa, kde vznikne „komunita“ a môžu sa všetci navzájom vidieť.

A nie miesto, kde sa všetci posadia na jednu stranu miestnosti a pozerajú na veľkú technologickú opachu. S projektorom môžete mať naozaj že obrovský obraz, pritom pri nepozeraní nezaberá žiadne miesto (alebo ho môžete úplne odložiť). Inak, väčšina našich dnešných návštev sa ak jednu z prvých otázok pýta… môžete si tipnúť čo 🙂

Wi-Fi, reproduktor, ešte lepší reproduktor a ostatné konektory

Keď zapájate bežnú TV, musíte rozmýšľať, ako ju zapojiť k rôznym zariadeniam – set-top-boxu, hernej konzole, domácej sieti a pod. Výhoda tohto projektora je, že máte všetko zabudované doslova v jednej škatuľke. Od reproduktora, cez všetky technológie, až po bezdrôtové pripojenie. Takže k domácej sieti ho pripojíte bezdrôtovo, zvuk ide priamo z repráku a ak nemáte extra fajnové uši, na rozprávky a večerné filmy to bez problémov stačí (2x 10 W). Pre tých zvukovo náročnejších je tu možnosť pripojiť sa k externej zvukovej aparatúre cez S/PDIF konektor.

Nechýba 2x HDMI (napr. na priame prepojenie s počítačom – ale odporúčam si vyskúšať streamovanie cez Chromecast a HDMI prakticky nikdy nebudete potrebovať) a 2x USB, ak patríte ešte k ľuďom, ktorí majú svoj multimediálny obsah na USB-čkach. Samotný projektor má aj 16 GB vlastnej pamäte, ale úprimne jej využitie vidím najmä ako úložisko interných aplikácií. Napr. si stiahnete film z Netflixu, aby ste ho mohli offline pozerať na chate aj bez internetového pripojenia.

Záver – zmena je život

Vždy som patril do skupiny ľudí, pre ktorých bola klasická TV prirodzenou súčasťou obývacieho priestoru. A bez hanby sa priznávam, že som pri sťahovaní chcel prejsť za 55-palcovej aspoň na 75-palcovú TV. Tie ceny klesli za posledné roky neskutočne! Keď sme však dostali možnosť vyskúšať tento projektor, začal sa môj názor pomaly meniť. Dnes vidím ešte niekoľko nevýhod projektora v porovnaní s TV (produkované teplo, počuteľný ventilátor, potrebné čiastočné zatemnenie miestnosti), ale začínam sa viac prikláňať ku skupinke ľudí, ktorí sa už k bežnej TV nechcú vrátiť. Pretože veľkosť obrazu a najmä „čistota“ obývačky majú dnes pre mňa väčšiu hodnotu.

Čím ma Mi Smart Projector 2 Pro dostal, je jeho všestrannosť a prenosnosť. Jeden večer si na ňom môžete doma pozrieť romantický film, druhé ráno ho hodiť do auta, presunúť sa na chatu a tam spraviť deťúriskám nezabudnuteľné rozprávkové kino. A čo máme ešte v pláne je plachta natiahnutá na balkóne/terase/záhrade a užiť si pri pohári vínka záhradné kino 🙂 A čo ma dnes najviac teší, že v strede obývačky máme veľkú bielu stenu – musíme tam asi dočasne niečo vymyslieť.

Produktové špecifikácie

Veľkosť: 215 x 201 x 143 mm
Hmotnosť: 3,7 kg
Pomer strán: 1,1: 1
Technológia svetelného zdroja: 0,47 ”DMD
Jas: 1 300 ANSI lúmenov (režim vysokého jasu), 1920 x 1080 FHD, korekcia lichobežníkového skreslenia: všesmer.
Automatické zaostrenie: Zaostrenie šošovky ToF +, čas zaostrenia: cca 2 s
Zvuk: 2 x 10W reproduktory, podpora Dolby AudioTM a DTS-HD
Pripojiteľnosť: Bluetooth 4.1, WiFi Ieee 802.11 a / b / g / n / ac
Systém: Android TVTM 9.0, predinštalovaný certifikovaný Netflix, Google Chromecast, Asistent Google
Pripojiteľnosť a porty: HDMI 2.0 x 1; HDMI 2.0 / ARC x 1; USB 2.0 x 2; Audio konektor x 1; AV vstup x 1; S / PDIF x 1; Ethernetový port x 1
Vstup: 100 ~ 240V 50 / 60Hz
Uložný priestor: 16 GB eMMC vysokorýchlostná pamäť Flash

Prečítaj si tiež