TEST: Víkend so ŠKODA Enyaq iV – po 320 km má ešte 19% baterky

od jozo

Keď sme si začiatkom roka vyskúšali bežný život s plug-in hybridom, tušil som, že jazda v čisto elektrickom aute bude pre mňa brutálna namotávka. A ŠKODA Enyaq túto moju predstavu totálne splnila. Nemali sme ju na dlho, no za ten krátky čas sa pri nás pristavilo asi 10 ľudí, ktorí chceli nahliadnuť do vnútra (vrátane policajtov), pýtali sa na dojazd, chválili dizajn…

So značkou ŠKODA spolupracujeme už tretím rokom, otestovali sme niekoľko zaujímavých áut na rodinné výlety, no často som sa stretával s feedbackom „škodovka bude navždy len škodovka“. Nech si každý myslí čo chce, ENYAQ-om vstupuje ŠKODA do úplne inej ligy. A nemyslím teraz len to, že ide o čisto elektrické auto s normálnym dojazdom, myslím teraz hlavne dizajn a spracovanie. Ja som sa do jeho vonkajšieho vzhľadu zamiloval 🙂 Ok, potom som sa pozrel do cenníka a hneď som sa vrátil nohami späť na zem, ale ten čas s ENYAQ-om sme si všetci (aj Hanka aj Krištof) riadne užili. Naše pocity?

Testovali sme verziu iV 80, ktorá má mať podľa papierových testov WLTP dojazd so svojou 82 kWh baterkou 537 km. Je to najviac zo všetkých ponúkaných variant (viď nižšie), takže som bol riadne zvedavý, či je to aj pravda. Po 2 dňoch neustáleho jazdenia po bratislavskom kraji a hľadaní perfektných piknikových miest ENYAQ po 320 km prejdených km hlásil ešte 19% baterky. Znamenalo by to reálny dojazd 380-390 km na jedno nabitie, čo by v mojom pracovnom živote znamenalo stačiť nabíjať raz za týždeň a pri výletoch by sme s tým v pohode došli do Vysokých Tatier. Priznávam sa však, že hlavne na okreskách som si užíval to zrýchlenie a občasne som tomu riadne naložil. A keď prídete na to, aká zábava je to s touto „zadokolkou“ na kruhových objazdoch… 🙂 Ak by som jazdil šetrnejšie, v pohode by som sa dostal na 420-450 km, čo mi už na jedno nabitie elektromobilu príde ako veľmi slušné. Btw, fakt by ma zaujímalo, aký by mal ENYAQ dojazd s pripojeným obytným prívesom…

V prípade elektromobilov podľa mňa budúci majitelia čakajú na 3 veci – musí sa dobudovať infraštruktúra, musíme sa dostať s bežným dojazdom niekde na hranicu 500-700 km (bežný dojazd na plnú nádrž pri spaľovacích motoroch) a musia klesnúť ceny nových elektromobilov (a hlavne batérií v nich). Dojazd by sme už ako tak vyriešený mali, na infraštruktúra sa postupne robí a cena za auto… ENYAQ iV začína na cene 34 500 eur, naša testovačka stála niečo cez 55 000 eur. Kúpil by som si toto auto, ak by mi 55K eur nechýbalo? Och áno 🙂

Bez mučenia priznávam, že ma toto auto bavilo… Veľký 13-palcový displej je nosným prvkom celej palubnej dosky (Tesla vďaka, že si ukázala cestu, ako sa zbaviť tých okukaných prístrojoviek). Heads-up displej funguje perfektne aj za priameho slnečného svetla a menší 5,3-palcový virtuálny kokpit namiesto klasických budíkov – toho sa verím ŠKODA v ďalšej verzii ENYAQ-u úplne zbaví. Rozumiem, že netreba ísť na nových majiteľov áut zhurta, ale keď už bola ŠKODA tak odvážna z dizajnom, kľudne si mohla aj tu uletieť.

Ešte predtým, ako nastúpime a „naštartujeme“, nedá mi to nepristaviť sa pri dizajne – ten sa podaril. Bez debaty. Veľká agresívna predná maska super ladí so športovými líniami, ktoré končia až zadným pretiahnutým spojlerom. Hanka sa tešila z panoramatického strešného okna, mňa bavili tie detaily v interiéri – futuristické kľučky dverí, látkový poťah prešívaný oranžovou niťou na palubnej doske, ktorý ladí so športovejšími sedačkami. Pritom je aj vzadu dosť miesta na nohy, ale aj upevnenie (poriadne veľkej) detskej sedačky s ISOFIX-om (na dvoch zadných sedadlách a prednom spolujazdcovom).

Keď som po prvom dni výletu vyložil Hanku s drobcom doma, išiel som ešte cvaknúť pár fotiek a… vyhúlil som hudbu – na maxime som bol už fakt ohučaný, musel som to stiahnuť 🙂 Jednostupňová prevodovka prenáša maximálny krútiaci moment 310 Nm od nulových otáčok. Takže 150 kW (201 koní) máte k dispozícii okamžite ako sa dotknete pedálu. Nie, nezatlačí vás to nijak šialene do sedadla, ale na križovatke trhnete takmer každé auto. Zrýchlenie z 0 na 100 má verzia iV 80 na úrovni 8,6 s (RS verzia bude mať 6,2s), to mne osobne úplne stačí. Maximálka je 160 km/h. Čítal som už rôzne recenzie, kde na to frflú. Úprimne, kedy som išiel naposledy viac ako 150 km/h? Fakt si ani nepamätám… S 21-palcovými kolesami a úzkoprofilovými gumami sa „náš“ ENYAQ premenil na rodinný športiak a keď som náhodne trafil jamu, slušne si to môj zadok odniesol.

Tým, že je baterka (odhadom s hmotnosťou okolo 500 kg) uložená v podlahe medzi nápravami, sedí ENYAQ na ceste ako priklincovaný. Ak silno chcete, do driftu ho na kruháči za pár milisekúnd dostanete, inak bez šance. Ovládateľnosť je parádna. Na výber máte 5 jazdných režimov – Eco, Comfort, Normal, Sport a Individual. Navyše si môžete pri automatickej prevodovke vybrať klasický režim D, ktorý pri spustení nohy z pedála necháva auto skôr vo voľnobehu a nízkym stupňom rekuperácie, v režime B však obmedzuje voľnobeh a poriadne rekuperuje. Je to nový štýl šoférovania, na ktorý si treba chvíľu zvyknúť, ale je energeticky úspornejší pre elektromobily.

Lane Assist, Travel Assist, Side Assist, Front Assit, eCall, zadná parkovacia kamera, 360-stupňový panoramtický kamerový systém, adaptívny tempomat – v testovacej verzii sme mali z tohto snáď všetko a je to už slušný kus technológie. ENYAQ je neustále pripojený na 4G (LTE) sieť, takže máte svoje auto online a môžete ho sledovať a ovládať (napr. klimatizáciu) na diaľku. A pasažieri majú počas jazdy k dispozícii Wi-Fi 🙂 Od kedy máme drobca, je pre nás kufor dôležitý ako čokoľvek iné. ENYAQ ponúka 585 litrov (1700+ litrov po sklopení zadných sedadiel) – podarilo sa nám doň dostať všetko, na čo sme si spomenuli, vrátane piknikového košíka, Krištofovho športiaku a kopy ďalších hovadín, ktoré bežne nosíme so sebou 🙂

Po dlhej dobe sme mali v rukách auto, pri ktorého dizajnovaní sa nešetrilo na úložných priestoroch. A verte mi, že v niektorých autách je problém nájsť priestor vôbec na 2 plechovky a detské utierky 🙂 Ak som správne počítal a na nič nezabudol, má ŠKODA ENYAQ v prednej časti (šofér + spolujazdec) spolu 10 úložných priestorov. Čo ma najviac potešilo? Držiak na 1,5-litrovú fľašu v bočných dverách a veľký úložný priestor pod „šaltpákou“ – úplne ideálne na papiere, doklady, dokonca som tam narval svoj batoh.

Keď som bol robiť pár záberov s dronom, ja somár som zabudol nabiť baterku a trklo mi to až vtedy, keď som vyrazil z domu. ENYAQ má v zadnej časti 230V zásuvku (+2x USB-C), takže kým som došiel na miesto fotenia, mal som ju nabitú na 50% a to mi stačilo na nafotenie toho, čo som potreboval. Šofér a spolujazdec majú vpredu pod rádiom box na bezdrôtové Qi nabíjanie mobilu – bohužiaľ som to nemohol vyskúšať, lebo nemám mobil z bezdrôtovým nabíjaním. Dáždnik v dverách už považujem za takú šikovnú klasiku, ktorú človek ocení, keď vonku leje a on si zabudne dáždnik – mne sa to stáva pravidelne 🙂

No a čo v prípade, že dôjde baterka? Musíte ju nabiť, haha 🙂 Ak mi niekto z laikov povie, že sa dá vyznať vo všetkých typoch káblov a nabíjania, tak mu asi nie úplne uverím. Preto som rád, že ŠKODA dala do ENYAQ-u univerzálny kábel, s ktorým pripojíte auto ku všetkým typom podporovaného AC nabíjania – 2,3 kW, 7,2 kW aj 11 kW. Na vysvetlenie – 2,3 kW je vaša bežná domáca zásuvka. 7,2 kW a 11 kW sú 400V zásuvky v podobe verejných nabíjacích staníc alebo špeciálne v garážach na to upravených wallboxov. ENYAQ potom v závislosti od verzií podporuje aj ultrarýchle jednosmerné (DC) nabíjanie, minimálne vo výkone 50 kW. Testovaný model zvládol aj 100 kW a 125 kW DC. Pri týchto výkonoch nabijete 80% batérie za menej ako hodinu a kapacitu na 100 km dojazdu „dotankujete“ za 7-8 minút.

Z metalických farieb sa mne veľmi subjektívne páči strieborná Artic a sivá Quartz. Vždy som mal rád červenú a odvážne farby, ale v prípade ENYAQ-a mi sem akosi nepasujú. Biela a čierna mi prídu trocha opozerané, ale najmä pri tej sivej podľa mňa výrazne vystúpi do popredia športový feeling tohto SUV.

Vedeli by sme si inak predstaviť ísť s takýmto autom na dovolenku aj niekam ďalej do zahraničia? Z pohľadu komfortu a priestoru – bez problémov. Z pohľadu užitia si tej jazdy – jejda, jasné. Z pohľadu dojazdu, nutnosti plánovania „čerpačiek“ a o niečo dlhších zastávkach na nabíjanie – asi by som s tým nemal problém, bral by som to ako príjemnú výzvu a s drobcom si aj tak na cestách musíme vcelku často robiť aj dlhšie zastávky.

Milá ŠKODA, ENYAQ sa Ti podaril. Je to niečo nové, neopozerané, odvážne. Jasné, že som trocha zaujatý, lebo mám rád technológie a nebojím sa zmien. Ale keď sme aj pri pikniku videli, ako sa (zväčša) chlapi otáčali za autom na parkovisku a pozerali si ho zblízka – nebol som teda sám, ktorému sa toto autíčko zapáčilo. Hanka si jazdu na čistom elektromobile tiež užila, jedine drobcovi chýbal pri spánku asi trocha ten zvuk a vibrácie dieslu, na ktorý je zvyknutý 🙂

Prečítaj si tiež