Recenzia: Château Béla – keď chcete zažiť ubytovanie v kaštieli a spať ako šľachtic

od jozo

Najromantickejší historický hotel (roku 2013 a 2018) pochádza z 18. storočia a odporúčame vám sem ísť najmä, ak si chcete užiť pobyt v kaštieli tak, ako si ho užívali grófovia stovky rokov pred nami. Keď chodíte po múzeách, hradoch a kaštieľoch, na všetko sa môžete iba pozerať – tu si môžete na všetko siahnuť, sadnúť a na chvíľu v kaštieli žiť. Musím povedať, že pracovať celý deň v starovekej knižnici na historických sedačkách bol pre mňa zážitok. Obrovský areál, vlastná bylinková záhrada aj vína, pokoj pri bazéne či každodenné animácie pre deti – zaručene si tu oddýchnete. Luxus spojený s históriou a kľudom je kompenzovaný cenou, 4* hotel Château Béla nepatrí k najlacnejším, ale ani najdrahším. Romantická noc vyjde cca na 70-150 eur na osobu.

Kúsok z histórie Château Béla

Pred 2. svetovou vojnou to bolo letné sídlo rodiny Ullmanovcov, ktorí však práve počas vojny museli emigrovať. V súčasnosti je však kaštiel stále v rukách grófov, presnejšie vnučky Ilony a jej manžela Matthiasa Von Krockow. Ide o bankársku rodinu – kedysi majitelia privátnej banky Sal Oppenheim (dnes je súčasťou Deutsche Bank). Neskôr po vojne sa z kaštieľa vytratila romantika, vznikla tu väznica pre politických väzňov. Vojaci všetko vyrabovali, po vojne zostali už iba múry. V roku 2000 sa do schátranej budovy a okolia zakusli stavebné mechanizmy a nastala 8-ročná poctivá rekonštrukcia.

Šľachtická rodina začala zháňať mobiliár a výbavu hotela z aukcií po celom svete, aby sa čo najviac priblížili pôvodnému vzhľadu kaštieľa. Na dizajn a celkovú atmosféru novozrekonštruovaného hotela dohliadala renomovaná belgická galéria Axel Vervoordt. Ako spomienka na historické ťažké časy tohto miesta zostal v hlavnej fresco miestnosti jediný pôvodný kus nábytku. Stôl, ktorí sa podarilo pred vojakmi skryť v kaplnke.

Prechádzka po hlavných miestnostiach Château Béla

Toto krásne miesto sme navštívili ešte v lete 2020. Napriek tomu, že bol kaštieľ počas našej návštevy vybookovaný (kapacita je 44 izieb), mali sme pocit, že sme všade stále sami a na ľudí sme narazili iba na raňajkách a večeri. Je to dané rozlohou nielen samotného kaštieľa, ale najmä jeho okolia.

Keď vstúpite cez kruhovú predzáhradu do kaštiela, za hlavným vstupom vás čaká obrovská už spomínaná fresco miestnosť. Jej názov vznikol veľmi ľahko – na stenách sú totiž pôvodné fresky, ktoré objavili pri reštaurovaní. Pokračovať môžete smerom vpravo do modrého salónika zobrazujúceho moria, ale nás očarili najmä historické a stále fungujúce kachle.

Bridge salón je krásne veľký salón s hernými stolmi, kde sa v minulosti hrali typické kráľovské hry a bridge nesmel chýbať. Mojim obľúbeným miestom je knižnica, v ktorej si môžete zobrať do ruky ktorúkoľvek knihu a začítať sa do dávnej histórie. Tým, že dva dni z našej návštevy boli pracovné, bola práve knižnica mojou „zašívarňou“, kde som si pohodlne pracoval. Wi-Fi pripojenie je inak k dispozícii v celom hoteli, ak však potrebujete vyššiu rýchlosť kvôli práci, odporúčam skôr vlastný hotspot.

Späť však k našej prechádzke – zelený salónik je určený na relax a nájdete tu výraznú červenú stoličku, kde sú 2 kreslá spojené a otočené oproti sebe. Nie, neslúži na hrkútanie si zaľúbených párov. Naopak, bolo to miesto stretnutia biznismenov.

Gobelínový salón bol určený na menšie stretnutia, dnes si ho môžete booknuť na firemné meetingy. Najsvetelnejší zo všetkých v kaštieli je zlatý salón, do ktorého sa celý deň opierajú slnečné lúče. Práve tu začínajú hoteloví hostia raňajkami svoj deň. No a zostáva ešte bálová sála a oranžéria, ktoré sú ideálnym miesto pre svadby, oslavy, či len tak si pochutnať na fajn večeri.

Prekvapivo veľa programu pre deťúriská

Tento kaštieľ je romantika ako vyšitá. Alebo boli sme príjemne prekvapení, koľko bolo k dispozícii programu pre deti – v lete je každodenný kids program s animátormi a maskotom od rána až do večera. Každý deň zhruba desať rôznych aktivít. Cez víkendy je tu unikátny archeologický výpravný program pre deti. V obrovskom areáli kaštieľa nechýbajú vlastné zvieratká, detské ihrisko, bazén, tenisové kurty a najmä obrovská plocha, na ktorej sa deti môžu do sýtosti vyblbnúť.

Užijú si to aj dospelí

V podzemí kaštieľa je rozumne veľká spa zóna – ponúka parný kúpeľ, saunu či posilku v akejsi fitness zóne. Všetky tieto služby sú v cene ubytka! Pre dámy sú tu voliteľne k dispozícii aj skrášľovacie služby a.k.a. kozmetika či masáže. Ak máte chuť vašu romantiku posunúť ešte o kúsok vyššie, k dispozícii je aj súkromné kino.

Každá izba je iná

V kaštieli je 48 izieb pre hostí. Privátna veža je nedostupná pre verejnosť, reálne tu bývajú jej majitelia. Pre hostí je však na výber Superior alebo Deluxe izba, ďalej Junior apartmán s 2 miestnosťami, Svadobný apartmán a Château Béla apartmán. Všetky izby sú obrovské, s viac ako 4-metrovými vysokými stropmi. A nemusíte sa báť žiadneho hotelového sterilného a neautentického prostredia. Každý izba je originálna, s vlastným nábytkom, v inej farbe. Čo nám na veľkosti našej izby najviac vyhovovalo, že sme sem mohli pohodlne zaparkovať kočík, rozhádzať všetky veci kade-tade a stále sme mali množstvo priestoru pre nás. Posteľ mala na šírku azda cez 2 metre, takže drobec sa rozvaľoval v noci medzi nami a ani sme nevyužili detskú postieľku, ktorú nám do izby pripravili.

Ružová záhrada venovaná našej prezidentke

Vo vrchnej časti záhrad kaštieľa je vybudovaná bylinková záhrada, z ktorej sa čerstvé bylinky dostanú na váš každodenný stôl v hotelovej reštaurácii. Nechýbajú vlastné vinice a vína, o ktoré sa starajú Miroslav Petrech a Egon Müller. Odtiaľto sa dokonca vína exportujú do celého sveta, typické pre túto oblasť sú najmä rízlingy. V kaštieľskom bare vám ponúknu aj vlastné pálenky, ktoré pre Château Béla vypaľuje Marsen. V záhradách kaštieľa nájdete ovocné stromy, z ktorých si môžete spokojne odtrhnúť. Nádherná je ružová záhrada, ktorá je venovaná našej prezidentke. Keď kvitne, je to fotogenický raj a pre záhradkári a milovníci ruží tu určite strávia nejakú chvíľu. Nesmieme zabudnúť na tri jazierka či fontánu.

Hodnotenie Château Béla (a náš tip na výlet v okolí)

V týchto končinách na juhu Slovenska sme neboli už veľmi dávno, tak trocha sa za to aj hanbíme. Preto sme obzvlášť radi, že sme sa mohli aj s drobcom vydať týmto smerom. Čo robiť v okolí Château Béla? Jednoznačne odporúčame celodenný alebo aspoň poldenný výlet do neďalekého Štúrova a mostom Márie Valérie do Ostrihomu. Ani v najväčšej sezóne, keď sa vo Vysokých Tatrách tlačia desaťtisíce ľudí, tu nenájdete mnoho turistov. Pohodlne zaparkujete kdekoľvek na ulici v Štúrove a aj s kočíkom sa viete dostať priamo do Ostrihomu priamo k bazilike.

Rozmýšľam, ako zhodnotiť tento výlet… z tohto romantického miesta sme prišli príjemne oddýchnutí a akýsi spokojní. Pri príchode do kaštieľa idete niekoľko desiatok kilometrov mimo diaľnic, po lokálnych cestách, čo vás už samo o sebe navnadí. Kaštieľ Château Béla je iný, ako akékoľvek iné ubytovanie, v ktorom sme zatiaľ na Slovensku boli. Je unikátny najmä tým, že vás prenesie do histórie a reálne máte pocit, že niekoľko dní žijete v skutočnom kaštieli tak trocha šľachticky.

Obrovský areál je vám celý k dispozícii a v noci je tu božské ticho. Personál je príjemní, ale zároveň neškrobení. Páni, ak hľadáte netradičný darček alebo výlet pre vašu polovičku, máte od nás tip. Nebude to asi najlacnejší výlet, ale bude netradičný. Kúsok môžete ušetriť s rôznymi balíkmi (Jógový pobyt, Husacie a kačacie hody, Romantický balík, Sila ticha, atď.), ich prehľad nájdete na tejto stránke. Ale čo sa nám na celom pobyte najviac páčilo – navnadilo nás to na spoznávanie južného Slovenska.

Pár ďalších záberov bez zbytočných komentárov

Článok vznikol v spolupráci so Château Béla s cieľom propagácie tohto hotela. Mali sme hradené ubytovanie a polpenziu, ostatné náklady boli v našej réžii.

Prečítaj si tiež