Veľký návod: Ako a kde kúpiť lacnú letenku? (časť 1.)

od jozo

Na internete nájdete množstvo „zaručených“ návodov, ako nájsť lacnú letenku. Povedali sme si, že to spravíme trocha inak – dáme dokopy všetky tipy & triky, ktoré poznáme a ktoré nám osobne pomáhajú pri hľadaní leteniek. Určite nepokryjeme všetko, chceme však pre vás pripraviť návod, po ktorého prečítaní si budeme istí, že ušetríte desiatky (ak nie stovky) eur pri kúpe letenky. Ideme na to?

 

Nechceme vám priniesť žiaden jednorazový článok, ale ucelenú zbierku tipov a užitočných informácií. Náš Veľký návod: Ako a kde kúpiť lacnú letenku? sme rozdelili zatiaľ na 12 častí, každý týždeň odomkneme jednu:

  • Časť 1. Úvod – ktoré stránky sledovať a prvé príklady lacných leteniek
  • Časť 2. Nástroje na vyhľadávanie leteniek
  • Časť 3. Nízkonákladové vs. bežné aerolinky
  • Časť 4. Hľadajte inak, ako ostatní – vyhľadávacie funkcie, o ktorých ste možno netušili
  • Časť 5. Google Flights do detailu – ceny v reálnom čase bez zbytočných provízií
  • Časť 6. Cesta k úspechu – jednosmerné letenky a ich kombinácie
  • Časť 7. Mutli-city, multi-stop letenky, letenky s návratom z iného mesta a do iného mesta
  • Časť 8. Error Fares – najrýchlejší z vás budú mať najlacnejšie letenky
  • Časť 9. Fuel Dump & Strike – spôsob hľadania leteniek, ktorý na Slovensku ešte nikto nepopísal
  • Časť 10. Reverzné hľadanie leteniek – exkluzívny tip od #cestujemespolu
  • Časť 11. Pre profesionálnych lovcov lacných leteniek – Matrix Airfare Search
  • Časť 12. Bonus na záver – ako na cestu okolo sveta?

Ak sa budete chcieť aj vy podeliť o vaše skúsenosti či tipy, ako a kde kúpiť najlacnejšiu letenku, smelo nám napíšte na info@cestujemespolu.com.

Ktoré stránky sledovať?

Keď sme sa v roku 2016 vydali na našu cestu okolo sveta, netušili sme toho veľa o hľadaní leteniek. No vedeli sme, že práve cena leteniek bude tvoriť veľkú časť nášho budgetu. Začali sme teda sledovať množstvo stránok, ktoré prinášajú zaujímavé tipy na akciové letenky a začali sme si našu cestu skladať postupne dokopy. Najväčší úlovok? Letenka Viedeň-Londýn-New York + Rio de Janeiro-Londýn-Viedeň za 420 eur, prípadne prelet India-Thajsko za 81 eur. Po dvoch rokoch sledovania najrôznejších stránok, vyskúšania nespočetného množstva letenkových vyhľadávačov a kombinácii letov je náš minulotýždňový úlovok naozaj úsmevný – týždeň v španielskom Alicante (VIE-ALC) na október tohto roka za 2 centy za spiatočný let na osobu 🙂 Ok, toto je unikát, ale ak ste rýchli a dostatočne trpezliví, dáte to aj vy.

Ako na to?

Začnite sledovať všetky stránky, ktoré ponúkajú akciové letenky. Na Facebooku nájdete množstvo skupín, ktoré sa špecializujú na publikovanie informácií o akciových letenkách. Môj skromný tip – sledujte aj zahraničné stránky a diskusné skupiny. Ak ovládate aspoň základnú nemčinu, Nemci a Rakúšania to dotiahli s akciovými letenkami slušne ďaleko 🙂 Začnime však na Slovensku – ktoré stránky sledovať? Ponúkame hneď niekoľko tipov:

  • Zoznamy akciových leteniek u letenkových špecialistov, ako je napr. Superletuška (klinite sem priamo na zoznam). V čase písania článku (17.7.2018) sme našli na jeden klik týždňovú spiatočnú letenku do portugalského Lisabonu za 138 eur (s piatimi rôznymi časmi odletov v daný deň na výber), do marockého Marakéšu za 139 eur či septembrový New York za 302 eur! Hlavne ten New York je famózny…
  •  Zoznam všetkých akciových leteniek na jednom mieste – na našom cestovateľskom blogu www.cestujemespolu.com/letenky nájdete exkluzívny a pravidelne aktualizovaný (každých 15 minút!) zoznam akciových leteniek z tucta zdrojov pod jednou strechou!
  • Cestujlevne.com – toto bola asi prvá facebooková skupina, s ktorou som začínal – má 140+ tisíc fanúšikov a denne ponúka hneď niekoľko tipov na lacné letenky.
  • Akcniletenky.cz – webová stránka s akciovými letenkami asi s najhorším, ale účelným dizajnom. Aj ich komunikácia na facebooku je minimalistická, ale máte minimálne rýchly prehľad o akciových cenách leteniek.
  • Kadetade – Letom svetom za pár eur – jedna z mojich obľúbených stránok, ktorá nás priviedla na prvé lacné letenky smerom do Číny. Dnes práve zverejnili akciu na letenky na Nový Zéland (z Prahy) za 729 eur!
  • Tour de Svet – jedna z najväčších skupín na facebooku, kde jej autor zverejňuje pravidelne už roky akciové letenky. So 140-tisíc Slovákmi vo fóre to má však jednu nevýhodu – hlavne tzv. error fares a výnimočné akcie sa vypredajú po zverejnení na tejto stránke za pár minút.
  • Letenky Za Babku – jedna z ďalších obrovských skupín so 140-tisíc fanúšikmi, kde však nájdete tiež výborné tipy. Pred 3 hodinami zverejnili letenku do Barcelony za 20 eur, pričom je táto letenka stále aktuálna.
  • Honzovy letenky – pre zmenu jedna z najväčších českých skupín s takmer 200-tisíc followermi. Ak vám nevadí letieť z Brna či Prahy, je to skvelý zdroj na akciové letenky.
  • Jak Na Letenky – „iba“ 80-tisíc ľudí a nižší engagement, takže ak dajú von zaujímavú akciu, máte väčšiu šancu, že si môžete letenku uchytiť pre seba.
  • Urlaubstracker.at – moja obľúbená rakúska stránka, ktorá sa zameriava na balíčkové ponuky (letenka, transfer, ubytovanie – všetko v jednej a najmä konečnej cene bez skrytých poplatkov). Nemá ani 60-tisíc fanúšikov, za to však na nej nájdete bez problémov týždňový pobyt v 5* all-inclusive hoteli v Grécku či Egypte v cenách od 300 do 400 eur – skutočne vrátane leteniek, transferov, hotela aj všetkých poplatkov!
  • Travel-dealz.de – posledné tri mesiac asi moja naobľúbenejšia a najnavštevovanejšia stránka. Zo všetkých newslettrov som sa (aj vďaka GDPR) posledný mesiac poodhlasoval, toto je jeden z mála, ktorý mi chodí každý deň. Ak vám nevadí odlet z rakúskych či nemeckých miest, zatiaľ som nenašiel aktualizovanejší nemecký portál. Všetky „dealy“ sú detailne popísané aj s postupom, ako ich zabookovať a raz za čas príde tzv. „Eilmeldung“, niečo ako ultra akcia. Ak ju však otvoríte hneď ako dorazí mail do schránky, na 90% bude letenka stále platná. V júni sa tak dali booknuť letenky na začiatok 2019 do Juhoafrickej republiky za 162 eur.

Na žiadnej z týchto stránok si však letenku nekúpite, pri výbere budete presmerovaní buď priamo na stránku leteckej spoločnosti alebo na stránku predajcu leteniek (ako napr. Superletuška.sk). Môj skromný tip – nezačnite sledovať všetky tieto stránky naraz, lebo sa vám potom stane, že denne dostanete tipy aj na 20-40 akčných leteniek. Za prvé budete mať veľké nutkanie niekam cestovať a je ťažké sa mu naučiť odolať (verte mi) 🙂 Avšak čo je dôležitejšie – časom aj sami zistíte, že mnohé akcie sa zrazu v +/- veľmi podobných cenách, začnú objavovať aj na ostatných stránkach. Medzi týmito stránkami je bežné, že si informácie „požiačavajú“ a zároveň pri tzv. error fares (chyby leteckých spoločností) sa inšpirujú na zahraničných fórach. Časom zistíte, ktoré stránky a skupiny vám najviac vyhovujú a kde sa skutočne objavujú informácie ako prvé.

Prvé príklady lacných leteniek

Nevýhody sledovania stránok a skupín sú však zrejmé:

  • často sú v akcii letenky, ktoré vás nemusia zaujímať
  • je časovo náročné sledovať toľko stránok a skupín (tu odporúčame náš web www.cestujemespolu.com/letenky, kde má všetky akciové letenky na jednom mieste)
  • miestami musíte byť extrémne rýchly, aby ste si niektorú letenku uchtmali, čím
  • strácate na flexibilite vášho cestovania

Osobne odporúčam aspoň 3-4 kvalitné stránky sledovať pravidelne (ráno prebehnete feed vo Facebooku cestou do práce či v práci na záchode) 🙂 Ak však budete hľadať svoju konkrétnu destináciu, je dobré poznať kvalitné letenkové vyhľadávače a najmä funkcie, ktoré vám pomôžu vyhľadávanie letov čo najviac zekfetívniť. Práve na vyhľadávacie nástroje sa pozrieme detailnejšie v ďalšej časti článku. Teraz však trocha motivácie na akciové letenky, ktoré sa nám podarilo nájsť v priebehu 30 minút (naozaj sme tomu neobetovali viacej). Nie to žiadna „rocket science“ a veríme, že po dočítaní celého seriálu budete vedieť za pár minút ľahko nájsť takéto letenky aj vy.

Praha – Malaga, Španielsko, 29.8.-12.9.2018 (s využitím štátnych sviatkov) za 81,90 eur

Viedeň – Dílí, India, 3.1.-18.1.2019 (únik za kultúrnym šokom) za 397,84 eur

Budapešť – Atény, Grécko, 4.3.-11.3.2019 (týždenný pobyt bez zbytočnej masy turistov) za 91,82 eur

Viedeň – New York, USA, 12.9.-25.9.2018 (dva týždne v New Yorku v nenormálnej cene) za 302,20 eur

Viedeň – Cali, Kolumbia, 6.11.-19.11.2018 (takáto cena nebola azda posledný rok) za 494,55 eur

Ak sa budete chcieť aj vy podeliť o vaše skúsenosti či tipy, ako a kde kúpiť najlacnejšiu letenku, smelo nám napíšte na info@cestujemespolu.com.

 

Prečítaj si tiež