Recenzia: IndiGo – indický low-cost so slovenským pilotom

od jozo

Pokým sa jednosmerné letenky v rámci Európy typicky pohybujú v cenách rádovo v stovkách eur, v juhovýchodnej Ázii sú to iba desiatky. Na náš prelet Kalkata (India) Bangkok (Thajsko) sme si vybrali low-costovú spoločnosť IndiGo, ktorá začala lietať iba v roku 2006, avšak už v roku 2011 lietala s 50-timi vlastnými Airbusmi A320 a v ten istý rok objednala ďalších 180 kusov z eko-efektívnych Airbusov A320 NEO. Tým vytvorili jednu z najväčších objednávok v dejinách letectva. Zásadná výhoda v porovnaní s tradičnými aerolinkami – všetky lietadlá IndiGa sú novučičké. Poznáte to, ako by ste sadli do nového auta a stále cítili tú vôňu.

IMG_3816Let máme naplánovaný na marec 2016, letenky objednávame v decembri 2015. Tu nastáva prvý problém pre Európana – inak ako kreditnou kartou sa platiť nedá, čo by však nemal byť problém. Visa Electron, Visa, MasterCard, Diners Club – nič, ani jedna z kariet neprechádza. Voláme na infolinku IndiGo, dovoláme sa prakticky okamžite, s plynulou angličtinou sa nám ozve milý pracovník, s typickým indickým prízvukom 🙂 Bohužiaľ ich spôsob sprocesovania platieb naše karty veľmi nepodporujú. Skúšame ďalej, jeden známy má k dispozícii americkú MasterCard – platba prešla. Jednosmerný let Kalkata-Bangkok nás vyšiel na 81 eur na hlavu vrátane všetkých poplatkov, ktorých je neúrekom (Government Service Tax, Passenger Service Fee, User Development Fee, Convenience Fee). V cene letenky máme aj jedno vegetariánske a jedno nevegetariánske jedlo s nápojmi – túto položku môžete samozrejme vynechať, ušetríte tak 7 eur na hlavu. My sme sa rozhodli pre takýto „brunch“ (podávaný cca 11:30) priamo v lietadle, vyšlo by nás to približne rovnako, ako si dať obed na letisku v Kalkate a úplne rovnako, ako by ste si to isté jedlo objednali priamo v lietadle. Všetky jedlá (veg aj non-veg) stoja cca 4 eurá, nealko nápoje 3 eurá. Vcelku rozumná cena za pocit, že si dáte vcelku štipľavé „nudle“ v 10 km výške pri rýchlosti 871 km/h.

DCIM103GOPRO

Na náš let 6E0075 sme sa dostavili 3 hodiny vopred, ako sa písalo v inštrukciách, ktoré dostanete do mailu. Príjemne prekvapení sme boli (vzhľadom na to, že ide o low-costovú leteckú spoločnosť), že netrebalo robiť samostatný online check-in, stačilo pôvodné potvrdenie v maile. Veľká batožina (v cene letenky, opäť príjemné prekvapenie) najskôr prejde samostatným x-ray zariadením hneď pri vstupe do letiskovej haly, kde vám ju zároveň zapäčatia špeciálnou páskou. Potom už klasika – check-in, odovzdanie batožiny, security check a čakanie pri odletovej bráne. Celý tento proces netrval dlhšie ako 20 minút, takže 3 hodiny na letisku vopred pred odletom v Kalkate v ranných hodinách sú dosť zbytočné, pohodlne stačí 1,5 hodiny. Viacnásobná kontrola pri vstupe do lietadla, kde vás privítajú usmiate letušky, čo je na Indov vcelku netradičné 🙂 Náš Airbus A320 je čistučké, nové, iba niekoľkoročné lietadlo. Krátke bezpečnostné pokyny, počas ktorých sa dozvedáme, že dnes je na linke Kalkata-Bangkok za nás zodpovedný slovenský pilot Peter – za celý mesiac v Indii sme stretli iba dvoch Slovákov, takže táto správa nám vyčarovala úsmev na tvári 🙂 Miesta na nohy je tak akurát, rozhodne viac ako v Ryanair či easyJet, o niečo menej ako v ekonomickej triede British Airways či Lufthansy. Môžete si vybrať prvý rad alebo rad pri núdzových východoch (exit row), avšak za príplatok.

IMG_3832IndiGo je inak vcelku asi prvá letecká low-costová spoločnosť, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári aj počas tak krátkeho 2-hodinového letu. Na rôznych miestach v lietadle zbadáte najrôznejšie nápisy, ktoré vám roztiahnu kútiky úst. Kreatívci v agentúre sa vyhrali do sýtosti, my sme sa vcelku bavili:

  • Na obale od vidličky, ktorú dostanete k cestovinám: „May the fork be with you.“
  • Na plastovom pohári od cestovín: „We wait for the cup is over! Well, almost. In just 3 more minutes this mighty cup from IndiGo will transform into a hot, slurpy, ready-to-eat bowl of delicious Chicken Keema Noodles. Like every great cup, you can be sure it’s worth the wait.“
  • Na dverách ku kapitánovi: „Flying is a serious profession, do not carry your worries beyond this point.“
  • V návode, ako sa stať tolerantným cestujúcim: „Who doesn’t love small talk? A lot of people and you’re totally cool for respecting that.“
  • Na odeve letušiek: „Girl power.“

Sčítané a podčiarknuté, pohodlný let a výborný pomer ceny a výkonu. Nové lietadlá, usmiate letušky, slovenský kapitán a najmä také drobnosti, ako nápisy, ktoré vám vyčaria úsmev na tvári. S IndiGom spokojne kedykoľvek v budúcnosti a budeme sa tešiť, ak by rozšírili svoje služby spokojne aj do Európy.

História leteckej spoločnosti IndiGo v skratke:

  • 2005 – Na výstave Paris Air Show objednali zástupcovia IndiGa hneď 100 ks Airbusov A320 a to ešte IndiGo nerealizovalo ani jeden let 🙂
  • 2006 – Prvá A320-ka sa obliekla do farieb IndiGa a prvý let bol samozrejme na domácej pôjde – Z Dílí do Guwahati.
  • 2010 – IndiGo lieta už s 25-timi Airbusmi A320, zároveň púšťa do sveta svoju prvú televíznu reklamu.
    2011 – Ďalšia objednávka na 180 ks novučičkých Airbusov A320 NEO, ktoré majú menšiu spotrebu paliva a sú tak šetrnejšie k životnému prostrediu. Začínajú sa medzinárodné lety do Bangkoku, Dubaja, Kathmandú či Singapuru.
  • 2012 – Do destinačnej mapy pribúda aj Čína.
  • 2013 – Medzi Bombajom a Díli lieta IndiGo denne 28-krát.
  • 2014 – Jubilejné 100. lietadlo Airbus A320 lieta pod značkou IndiGo.
  • 2015 – IndiGo ide ešte ďalej a objednalo si ďalších 250 lietadiel Airbus A320 NEO!

Prečítaj si tiež