Hrad Forchtenstein: nečakané prekvapenie kúsok od Eisenstadtu s prepojením na Galantu

od jozo

Nadšená sprievodkyňa zistí, že sme zo Slovenska a dychtivo sa nás pýta, či nie náhodou z Galanty? Dosť netradičná otázka, pokrútime hlavou a mykneme plecami. Za pár minút sa ale pousmejeme, lebo tá otázka bola úplne očividná. Korene hradu Forchtenstein síce siahajú do 13. storočia, ale od roku 1622 je toto miesto prepojené s rodinou Esterházy, ktorá odišla (alebo skôr utiekla) práve z Galanty. Máte radi netradičné miesta, kam chodí málo Slovákov a milujete krásne výhľady bez námahy? Toto miesto bude pre vás!

Kúsok histórie plnej kuriozít

V roku 1622 získal Mikuláš Esterházy (PS: tento milý chlapík mal 26 detí s dvomi ženami, pričom tá prvá mu porodila 19 detí – slušný výkon chlape – teda skôr pani manželka – Uršula) od cisára Ferdinanda II. panstvá Forchtenstein a Eisenstadt výmenou za panstvo Munkács vo vtedajšom severovýchodnom Uhorsku. Kedysi sa tu skrýval najväčší súkromný arzenál zbraní a ešte aj dnes by dokázali plnohodnotne vyzbrojiť armádu s tisíc vojakmi. Dnes tu nájdete množtvo kuriozít, vrátane najväčšej zbierky strieborných nábytkov v Európe, najstaršiu zachovanú chorvátsku vlajku na svete, obrovskú hradnú pokladnicu (predstavte si niekoľko obrovských miestností, nie malú škatuľku) a nádherne zachované pôvodné miesta, sklady (plné zbraní), kuchyne…

Zažili sme tu hodinovú zimnú prechádzku so sprievodkyňou, vďaka ktorej budete mať vcelku jasnú predstavu o tom, ako sa žilo kedysi niekoľko storočí späť. Osobne sa mi na tomto mieste páči najmä, že tu v priebehu 20. a začiatkom 21. storočia nedošlo k významnejším prestavbám. Zrekonštruovali sa však klenbové pivnice, ktoré sa dnes využívajú na rôzne podujatia, bol postavený vyhliadkový mostík a citlivo sa zrekonštruovali hradné múry a strecha. Inak tu cítiť bohatú históriu kamkoľvek sa obzriete.

Pokladnica Esterházy (a.k.a. Schatzkammer)

Jediná baroková klenotnica v Európe, ktorá sa zachovala na pôvodnom mieste, udivuje rozsiahlou zbierkou kuriozít. Za hrubými múrmi a komplikovanými uzamykacími mechanizmami sa ukrýva jediná na pôvodnom mieste zachovaná „Schatzkammer“ – klenotnica, ktorú si knieža Pavol I. v srdci hradu Forchtenstein. Vo vitrínach zo 17. storočia sú okrem exponátov z oblasti flóry a fauny vystavené etnografické, umelecké a vedecké objekty z celého sveta, ale aj vzácne augsburgské automaty a hodiny či exotické kuriozity. Až neuveriteľne pôsobia početné predmety sústružené zo slonovej kosti a rohoviny, ktoré sú uložené v moderných klimatizovaných vitrínach. Vrcholom prehliadky klenotnice Esterházy je zbierka strieborného nábytku, ktorá dnes patrí k najväčším svojho druhu v Európe.

Model hradu, ktorý robí z virtuálneho cestovania zážitok aj online

Keď sme si začali hľadať informácie o tomto hrade, narazili sme na oficiálnu virtuálnu 3D prehliadku. Takých sme videli už v minulosti stovky, ale z tejto sme spadli na zadok. Niekto si dal fakt námahu, zmapovaných je niekoľko poschodí, desiatky miestností a stovky pohľadov a informácií o predmetoch, ktoré stretávate po ceste. Veď mrknite sami (virtuálna prehliadka sa otvorí v novom okne po kliknutí):

Mystery Dinner

Niečo absolútne netradičné môžete zažiť, ak sa nebojíte spojiť kulinársky zážitok, divadlo a návštevu hradu – zažite Mystery Dinner! Počas trojhodinového večera zažijete divadelné dielo „Mysterium Mayerling – Das Rätsel um den Tod von Kronprinz Rudolf“ pretkané 3-chodovým servírovaným menu. Cena za túto netradičnú akciu je 90€ (vrátane jedla, ale bez nápojov). Táto aktivitka sa bookuje napriamo tu. Nezažili sme ju, ale okamžite by sme šli!

Vstupné a otváracie časy hradu Forchtenstein

Vstupné v Rakúsku nie sú na mnohých miestach najlacnejšie, medzi výnimky nepatrí ani tento hrad, veď posúďte sami:

  • Dospelí: 18,00
  • Zľavnené vstupné/skupiny: 16,00 €
  • Rodiny: 39,00 €

Otváracie hodiny sa líšia podľa ročného obdobia:

  • apríl – jún: pondelok, streda – nedeľa a štátne sviatky od 10.00 do 17.00
  • júl – august: otvorené denne od 10.00 do 17.00
  • september – október: pondelok, streda – nedeľa a štátne sviatky od 10.00 -17.00
  • november – december: zimný lístok so sprievodcom (len v nemčine), pondelok a streda – piatok o 11.00 a 13.00 hod, sobota, nedeľa a štátne sviatky o 11.00, 13.00 a 15.00 hod.

My sme absolvovali práve zimnú prehliadku na začiatku decembra – obrovskou výhodou je prázdne parkovisko, malá skupinka (snáď ani desať nás nebolo) a pocit, že ste na hrade takmer sami. Po prehliadke odporúčame ešte kratučkú prehliadku v okolí hradu, ak vás chytí hlad, otvorené bude určite Café Restaurant Grenadier, z ktorého je zároveň krásny výhľad navôkol (výhľady a okolie sú dostupné aj bez konzumácie v reštike).

Ako sa dostať na hrad Forchtenstein?

Hrad Forchtenstein je jedným z najvýznamnejších symbolov Burgenlandu. Leží na úpätí pohoria Rosaliengebirge a dominuje výhľadu z nížiny smerom na západ (fakt super výhľady). Vežu, ktorá sa týči nad hradom a je jeho najstaršou časťou, dodnes zdobí erb mattersdorfských grófov. Ako sa sem dostať? Odporúčame autom, je to asi hodinka priamo z Bratislavy (či už čiastočne po diaľnici alebo po starej ceste). Nasmerujte to na Eisenstadt, do dedinky Forchtenstein, kľukatými uličkami do hory – určite sa nestratíte, hrad je vidno už z diaľky. Zaparkovať viete priamo na pri hrade, žiadna námaha.

Boli sme v zime, vrátime sa v lete

Burgenland je rakúsky kraj ponúkajúci stovky a stovky kilometrov cyklociest a chodníkov. Mnohí ľudia skončia maximálne v okolí Neziderského jazera, prípadne si odbehnú do mestečka Neusiedl am See či samotného Eisenstadtu, ale ďalej už nezájdu. S trošičkou hanby sa priznávame, že sme do tejto kategórie patrili aj my, ale po návšteve Forchtensteinu sme si povedali, že to musíme zmeniť. Lebo človek zájde iba o kúsok ďalej a zrazu sa mu otvorí nový a pritom rovnako bohatý svet na zážitky 🙂

Prečítaj si tiež