Esterházyho palác v Eisenstadte: Prezrite si skvost baroku a bohatú históriu Rakúska

od jozo

Esterházyho palác v Eisenstadte je jedným z najvýznamnejších barokových palácov v Európe a jedným z najdôležitejších turistických cieľov v Rakúsku. Palác bol postavený v 17. storočí pre rodinu Esterházy, jednu z najbohatších a najvplyvnejších rodín v Uhorsku.

5 dôvodov, prečo navštíviť Esterházyho palác v rakúskom Eisenstadte

Palác je známy pre svoju nádhernú architektúru, bohatú históriu a krásnu prírodnú scenériu. Tu je päť dôvodov, prečo by ste mali navštíviť Esterházy palác:

  • Architektúra: Palác bol postavený v barokovom štýle a je plný nádherných sál, krásnych klenieb a ozdobných plastík. Je to skutočný architektonický skvost.
  • História: Palác bol sídlom rodiny Esterházy po mnoho storočí a je plný histórie a zaujímavostí. Navštívte napríklad miestnosť, kde komponoval Ludvig van Beethoven svoju cis-mollovú symfóniu.
  • Prírodná scenéria: Palác sa nachádza v krásnej prírodnej scenérii, s výhľadom na mesto Eisenstadt a okolitú krajinu. Je to ideálne miesto na prechádzku a relaxáciu.
  • Hudba: Palác je známy ako miesto, kde sa konajú mnohé hudobné festivaly a koncerty. Navštívte palác počas jedného z týchto festivalov a vychutnajte si kvalitnú hudbu v historickom prostredí.
  • Gastronómia: Palác ponúka aj vynikajúce jedlo. Navštívte reštauráciu v paláci a vychutnajte si miestnu kuchyňu.
Haydnova sála.

Vianočné trhy a Esterházyho palác = záruka na romantiku

Jedinečné honosné miestnosti zámku Esterházy a impozantný barokový dvor poskytujú neopakovateľné prostredie pre lokálny vianočný trh. Či hľadáte darčekové raritky, chcete si vychutnať domáce jedlo – približne 50 vystavovateľov tu ponúka jedlo, umenie a remeslá na najvyššej úrovni. Ale pozor, vianočné trhy v Esterházyho paláci sa typicky konajú iba počas jediného decembrového víkendu. My sme to tento rok stihli, spojili sme to s návštevou hradu Forchtenstein a večernou prechádzkou po Eisenstadte – musíme priznať, že to bol príjemne vychillovaný deň 🙂

Otváracie hodiny a ceny vstupeniek

Otváracie hodiny sa líšia od sezóny. Od novembra do marca je palác otvorený iba v sobotu a nedeľu od 10:00 do 17:00, ostatné dni iba v rámci zimného sprevádzania. Od apríla do júna je otvorený od utorka do nedele a počas sviatkov taktiež od 10:00 do 17:00. Od júla do augusta je otvorený denne od 10:00 do 18:00 no a v septembri a októbri je otvorený od utorka do nedela a počas sviatkov od 10:00 do 17:00.

Jeseň je v okolí Esterházyho paláca je ako stvorený na prehádzky.

Je dôležité poznamenať, že vstupenky sa predávajú iba v kasách paláca a že je potrebné rezervovať si vstupenku vopred ak sa chcete vyhnúť dlhým radom. Tiež existuje niekoľko rôznych typov vstupeniek, vrátane vstupeniek na palác, na koncert alebo na kombináciu palác a záhrada. V prípade, že máte záujem o návštevu paláca počas významných sviatkov alebo v čase veľkých festivalov, odporúča sa vopred si overiť otváracie hodiny a rezervovať si vstupenky vopred.

Ceny vstupeniek do Esterházyho paláca sa líšia v závislosti od typu vstupenky a sezóny. Tu je prehľad cien vstupeniek:

  • Dospelí: € 19 bez sprevádzania / € 22 so sprevádzaním
  • Zľavnený (seniori a študenti): € 15 bez sprevádzania / € 18 so sprevádzaním
  • Rodinné vstupenky: € 39 bez sprevádzania / € 45 so sprevádzaním

Najlepšou cestou ako sa dostať z Bratislavy do Esterházyho paláca v Eisenstadte autom je využiť diaľnicu E57 a A4. Cesta trvá približne 1 hodinu 30 minút.

Odporúčame zostať v meste najmä na večer – práve táto ulička pokračuje do pešej zóny mesta.

Parkovanie v Eisenstadte

Pri Esterházyho paláci v Eisenstadte je k dispozícii niekoľko možností parkovania:

  • Palác má vlastné parkovisko, ktoré sa nachádza len kúsok od vstupu do paláca. Toto je výhodná možnosť pre návštevníkov, ale priestory sa môžu rýchlo naplniť, najmä počas turistickej sezóny.
  • Na opačnej strane paláca sa nachádza bezplatné parkovisko pre návštevníkov, ktoré tiež nie je ďaleko od vstupu do paláca.
  • V centre mesta sú tiež k dispozícii niekoľko platených možností parkovania, blízko paláca. Tieto možnosti môžu byť viac výhodné pre návštevníkov, ktorí plánujú stráviť viac času prehliadaním centra mesta.
  • Na ulici je tiež k dispozícii parkovanie v centre mesta, ale je obmedzené a môže byť ťažké nájsť miesto počas turistickej sezóny (pozorne si skontrolujte podmienky parkovania na tabulách)

Tip na výborný obed alebo večeru

Ak nemáte chuť na dlhé prechádzky, priamo oproti Esterházymu palácu (v tej anticky vyzerajúcej budove) sa nachádza krásna reštaurácia Henrici. Môj tip: PANNATURA Angus Burger – burger s mäsom so zaručeného domáceho chovu z farmy, ktorú vlastní rodina, ktorej dnes patrí aj samotný palác.

Tento článok spoluvytvoril ChatGPT.

Prečítaj si tiež