Breitenbrunn: málo známa pláž Neusiedlu

od jozo

Neusiedl (Neziderské jazero) je obklopené desiatkami pláží, ide o vyhľadávanú destináciu pre windsurferov, kitesurferov, jachtárov, bikerov so stovkami kilometrov trás, ale aj cestovateľov, ktorí chcú iba chillovať na pohodovom mieste. Slováci radi zájdu najmä na pláže priamo pri mestečkách Neusiedl am See či Weiden am See. Ak sa však presuniete autom o 15 minút cesty ďalej, objavíte menej známe pláže. A presne takou je aj Breitenbrunn.

Ako sa dostať na pláž Breitenbrunn?

Keď pôjdete z Parndorfu, neodbočte doľava priamo na Neusiedl am See, ale pokračujte rovno cez mestečká Jois, Winden am See a treťou dedinkou je práve Breitenbrunn. Hľadajte značku na hlavnej ceste s označením Seebad (prípadne Seestrasse, Strand) – je to myslím druhá odbočka vľavo v dedinke, hneď za menšou kostolnou vežičkou. Pokračujte 4 km rovno cez trstinové polia až na koniec. Jazero uvidíte už pri východe z dedinky, takže samotnú pláž nemôžete minúť. Parkovné je 1 eur na prvé dve hodiny, následne 1 eur za každú začatú hodinu. Vstupné pre dospelých je 3,50 eur, pre deti od 6 do 14 rokov iba 1,50 eur a deti do 6 rokov sú zdarma. Breitenbrunn ponúka taktiež možnosť krátkodobého kempovania, cenník nájdete tu.

Do navigácie vložte Seebad Breitenbrunn, prípadne kliknite priamo na tento odkaz v Google mapách alebo zadajte priamo GPS koordináty 47°55’02.0″N 16°46’01.6″E.

A čo robiť na pláži Breitenbrunn?

Nečakajte žiadnu obrovskú pláž, ale možností chillovania je tu hneď niekoľko. Pre tých lenivších sú tu pripravené móla, slnečníky, štrková pláž a väčšia zelená plocha. Tí aktívnejší sa môžu prihlásiť na školu kitesurfingu, požičať si windsurf, menšiu jachtu, nájdete tu workoutové ihrisko a deti sa môžu vyblbnúť na plošinách vo vode určených na skákanie či množstve preliezačiek.

V prípade hlavnej sezóny sa vám naskytne nádherný pohľad na veľké množstvo farebných drakov a surfov na jazere. Nemusíte sa ale báť, na pláži vyhradenej na kúpanie majú surferi zákaz a opačne. Vedeli ste inak, že takmer štvrtina Neziderského jazera leží na maďarskom území?

Voda v Neziderskom jazere nie je čistá, ako ju očakávate na kúpalisku. Je zakalená, svetlohnedá a neuvidíte v nej ani na pár centimetrov. Je to kvôli bahnitému podložiu, z ktorého je Neusiedl tvorený – jeho 315 km2 je vlastne obrovským močariskom.

Chcete sa naučiť kitesurfovať?

Neusiedl ako taký je ideálnym miestom na vodné športy, ktoré vyžadujú množstvo vetra. Ak poškuľujete na kitesurfingu a chceli by ste si ho vyskúšať, môžete návštevu tejto pláže spojiť práve s tréningom kitesurfingu.

Ovládanie draka na súši si môžete vyskúšať už za 59 eur, celodenný kurz so všetkou teóriou, ovládaním draka na súši a minimálne dvomi hodinami strávenými vo vode (s kompletným výstrojom) však stojí 229 eur. No, ceny služieb v Rakúsku sú o niečo drahšie ako na u nás 🙂

My sme sem prišli chillovať…

Breitenbrunn sme navštívili v predsezónnom období (máj), takže voda bola ešte riadne studená, za to však bolo minimum ľudí a horúce slnečné lúče už ponúkli príjemnú dávku vitamínu D. Krištof mal ani nie tri mesiace, takže bol náš režim plne podriadený jemu. Vôbec nám to však nevadilo, zakempovali sme pod prvým voľným slnečníkom, rozložili deku a spravili si menší piknik. Tým, že je Breitenbrunn neveľký kút Neziderského jazera, k pláži sme to mali od slnečníka na 20 krokov 🙂

To, čo sa nám najviac páči na týchto plážičkách v okolí Neusiedlu je, ako sú neustále upravené, žiadne odpadky, krásne móla, parádne výhľady na jazero (s pocitom, ako by ste boli pri mori) a neskutočné západy slnka.

Ak máte menšie ratolesti, budú z tohto miestečka nadšené. Môžu tu bezstarostne pobehovať, je im k dispozícii obrovské ihrisko, po pláži sa dokonca promenádujú kačky, ktoré prídu bezstarostne k vám (asi tušia, že niečo dobré pod zub pre nich budete mať).

Prečítaj si tiež