Rakúske Flachau v lete – tipy pre aktívne rodiny s deťmi vo veku 2-8 rokov

od ext

V auguste sme navštívili rakúske Flachau (Salzburgský kraj) spoločne s rodinou kamarátov. Boli sme dve rodiny, jedna s deťmi vo veku 1,5 a 4,5 roka a druhá rodina s chlapcami vo veku 6 a 8. Cesta z Bratislavy trvá bez prestávky asi 4,5 hodiny, s prestávkou na obed sme to zvládli za niečo menej ako šesť hodín.

Článok pripravila Kristína Suchánková z blogu The Tolerant Cook v spolupráci s portálom austria.info/sk.

Ubytovanie vo Flachau

Chcela som si konečne si vyskúšať ubytovanie na rakúskom „bauernhofe“. Dogooglila som sa k stránke Urlaub am Bauernhof, čo je niečo ako Booking, ale poskytuje iba ubytovania na rakúskych farmách, BIO farmách, horských chatách a podobne. Keďže som ubytovanie riešila na poslednú chvíľu, nenašla som nič voľné, ale inou cestou som sa dopátrala k voľným miestam u Laubichlhof. Akonáhle som zbadala, že tam deti môžu jazdiť na koňoch a majú Alpaky (pozor, nie sú to lamy), bolo pre mňa rozhodnuté. Už by mi mohol hocikto hocičo iné núkať. Ak vás niečo podobné s deťmi tiež láka, pozrite si web Urlaub am Bauernhof, majú to perfektne podelené na kategórie (s deťmi, pár, so psom, camping, BIO, atď.) a je to aj po anglicky. Ak sa vám páči priamo Laubichlhof, treba ísť priamo cez ich web.

Tipy na rodinné aktivity vo Flachau a okolí

DETSKÉ ATRAKCIE
1. Grafenberg Wagrain: Lanovkou sa vyveziete ku rozľahlému areálu plnému originálnych atrakcií pre deti všetkých vekov (áno aj pre 37 ročné deti ako ste ma mohli vidieť v stories na Instagrame @zrza.sk, teraz aj v highlights. Je to dokonale spracované, nadizajnované aj udržiavané. Dá sa za 20 minút vybehnúť aj takýto “kopček” Sonntagskogel a máte mini=túru a nádherný výhľad široko-ďaleko (swipe doľava). Za mňa absolútny top areál na 15 bodov z 10.

2. Floris Erlebnispfad Flachau: Sem sa vyveziete opäť lanovkou alebo autom a dostanete nenápadne deti na 1,5km “túru” lesom. Je tu 16 stanovíšť na ktorých hádajú indície aby rozlúštili tajničku. Medzi indícimi je vždy aj nejaká atrakcia aby decká ostali motivované pokračovať ďalej.

3. Lucky Flitzer Flachau: Areál ako u nás na jarmokoch. Skákacie hrady, minifarma, strielanie lukom, loptičkový guľomet, autodráha. Trošku gýčik, ale pre deti to bol raj. Všetko zadarmo. Platí sa len z bobovú dráhu a segway.

4. Kleinarl lezecký areál pre malých aj veľkých. Opičia dráha, zipliny, ferraty. Raj zas pre akčných rodičov 😄

5. Aquapark Therme Amade: Aquapark s vnútornými aj vonkajšími bazénmi a tobogánmi.

Tipy na výlety do prírody v okolí Flachau

1. Jagger see: Vizuálna dokonalosť. Jazero obkolesené vysokými kopcami, možnosť počlnkovať sa na ňom, alebo obísť si ho peši a dať si pri ňom večeru s top výhľadom a atmosférou.

2. Lichtensteinklamm: Najhlbší a najdlhší kaňon v Alpách. Fascinujúca energia vody ktorá vás vtiahne.

3. Johanneswasserfall: obrovský vodopád ktorý sa dá obísť aj zozadu.

Zaujímavé mestečká v okolí Flachau

Aj Flachau aj Wagrain majú silnú atmosféru. Hotelíky s muškátmi v oknách, reštaurácie s vycibreným dizajnom a skvelou gastronómiou. Rakušáci to proste vedia. Zbehli sme aj do Hallstattu, ktorý je už ale hodinu vzdialený a venujeme mu neskôr samostatný post. Okrem toho je tu milión možností na bajkovačky a túry. Nudiť sa tu rozhodne nestihnete.

Tipy na výborné gastro vo Flachau

Netajím sa pred vami tým, že Rakúsko navštevujem strašne rada. Začiatkom Augusta sme prvý krát navštívili Flachau, ktoré leží v Salzburgskom kraji a okrem toho, že sme si tam užili super program s deťmi sme si tam užili aj jedlo. Musím povedať, že mňa teda tie ich klobásy s hranolkami neberú, ale sladké fakt vychytali. Podotýkam, že pri vstupe do každej jednej reštaurácie kontrolovali očkovacie preukazy, potvrdenie o prekonaní COVID-19 alebo negtívne PCR testy. Vypichnem štyri reštaurácie, v ktorých nám chutilo najviac:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1. Wald Gasthof Flachau: Reštaurácia pri areáli detskej turistickej trasy Floris erlebnispfand. Gule, aké držím na fotke moja stará mama nazývala „viedenské“ , tuto ich volali „tirolské“. Tu ich spravili s repou, špenátom a syrom 🙂 Prekvapilo ma, že oni tieto gule podávajú ako hlavné jedlo s teplou kyslou kapustou, alebo so šalátom. Ja ich aj tak stále vnímam viac ako prílohu k mojej obľúbenej pečenej kačke a kapuste. Inak údajne prvý recept na tieto gule je uvedený v tirolskej kuchárke zo 16.storočia. No v dnešnom Taliansku dokazuje ešte o 400 rokov staršia „Freska s knedličkou“, že tam si na nich pochutnávali už skôr.

2. Steakhouse Schusterhaeusl: Steakhouse v centre Flachau. Výborné jedlo, vonku majú detské ihrisko.

3. Gasthaus Jägersee: Reštaurácia na brehu nádherného Jägersee, kde sedíte tak blízko vody, že sa jej prakticky môžete dotýkať, ak chcete. V reštaurácii si môžete prenajať drevené člnky a povoziť sa po jazere.

4. Hotel Winterbauer: Jednoznačne najlepšie jedlo, ktoré sme počas celého výletu jedli. Do hotela sme sa dostali náhodou v rámci výletu na bicykloch. Hotel je krásny a určite by som nabudúce zvažovala ubytovanie na tomto mieste. Dá sa tam ísť len do reštaurácie, kde bolo jedlo naozaj famôzne.


Najviac ma ako foodblogera na tomto výlete oslovil lokálny dezert „slazburgské halušky“. Najviac vám samozrejme odporúčam vyskúšať ho priamo v niekde v Salzburgskom kraji, ale ak sa tam nechystáte a ste zvedaví, recept na neho nájdete napríklad tu.

Prečítaj si tiež