Dlhodobý test: Xiaomi Watch S1 Active GL

od jozo

Nikdy som nenosil hodinky a ani keď prišla doba fitness náramkov, veľmi (vôbec) ma to nechytilo. Jednoducho som nechcel mať ďalšie zariadenie, ktoré bude treba nabíjať. Čím som ale starší a moje telo sa akosi ”kazí”, chcel som si začať merať niektoré parametre, o ktorých som vôbec netušil, ako som s nimi na tom – dĺžka a hlavne kvalita spánku (odporúčame knihu Prečo spíme, pochopíte prečo), srdcový tep a s príchodom pandémie aj okysličenie krvi. Keď prišli zhruba pred dvoma mesiacmi na náš trh Watch S1 Active GL v modrej farbe od Xiaomi, musel som byť asi prvý zákazník, ktorý si ich online objednal 🙂 Tááákže, moje pocity po 2 mesiacoch?

Rýchle zhodnotenie hneď na úvod

Kým sa pustím do detailnejšej recenzie, skúsim rýchle zhodnotenie plusov a mínusov týchto hodiniek pre tých, ktorým sa nechce veľmi čítať 🙂

PlusyMínusy
+ ľahké, na ruke ich vôbec necítim– presné meranie okysličenia vyžaduje pevnejšie pritiahnutie
+ integrovaný GPS čip je mega presný– pod gumenným náramkom sa mi ruka v lete dosť potí
+ reálna výdrž celý týždeň pri mojom používaní– pri skladaní náramku v noci senzory poriadne blikajú do očí
+ vodotesné (vyskúšané pri plávaní)
+ super appka (kompatibilné aj so Stravou)
+ užitočné meranie kvality spánku
+ desiatky športových režimov

Dizajn – nečakal som, že budú tak ľahké

Pri rozmeroch 46,5 xč 47,3 x 11 mm vážia iba 36 gramov. Vcelku ma fasnicuje, kam sa tie technológie dokázali posunúť. Veď sa pozerám na kruhový AMOLED displej (1,43-palcový), ktorý dokáže 470 mAh batéria napájať niekoľko dní (v prípade môjho využívania a športovania cca 2x za týždeň je to takmer presne týždeň). Vo vnútri je ukrytý Bluetooth aj Wi-Fi čip na prepojenie s mobilom, GPS navigácia… s hodinkami viete priamo volať, dokážu vám zmerať tep srdca aj okysličenie krvi a toto všetko je ukryté v hodinkách, ktoré na ruke pri bežnom nosení vlastne ani necítim. A pritom je telo hodiniek z oceli.

Model S1 Active GL sa predáva v cene 169 € v modrej, čiernej a bielej farbe, rovnakú farbu má aj náramok. Ja som si úmyselne vybral modrú farbu, pretože mi príde trocha sviežejšia ako čierna a zároveň nie taká odvážna ako biela (tá mi prišla skôr vhodná na dámsku ruku) a zároveň ich môžem nosiť na šport, do práce aj na rôzne príležitosti. Keď má niekto chuť byť odvážnejší, za 14,90 € sú v predaji už aj tri farebne uletené náramky – zelený, oranžový a žltý.

“Always on“ vs zapnutie pohybom

Priamo v hodinkách si viete nastaviť kopu detailov, určite ale odporúčam hodinky spojiť s appkou Mi Fitness, ktorá vám ponúkne úplne iný level prehľadu o vašich aktivitách, ale o tom za chvíľu. Jasné, že si môžete nastaviť ciferník, na aký máte náladu – asi tucet ich je predinštalovaných, viac ako 200 ich je pripravených na stiahnutie. Hodinky si tak viete prispôsobiť podľa toho, čo práve robíte, akú máte náladu a aký typ údajov chcete mať primárne zobrazené. Od vcelku minimalistických verzií ukazujúcich iba čas až po športový režim, kde na jednom displeji vidíte 5-6 rôznych údajov naraz.

Keď hodinky nemáte na ruke a nasadíte si ich, vypýtajú si PIN kód, ktorý si pri nastavovaní zvolíte. Toto mi príde ako veľmi užitočné, lebo už v tomto stave je v hodiniek toľko “osobných” údajov o mojom zdraví, že by som sa nerád o tieto informácie s niekým delil 🙂 Najskôr som si inak myslel, že budem mať hodinky v režime “Always on”, tzn. že bude displej stále zapnutý. Už po prvom dni som si to zmenil do režimu “Raise to wake”, aby sa hodinky zapli keď zdvihnem ruku a chcem sa pozrieť, koľko je hodín. Niekedy to nezafunguje (cca jedno zdvihnutie z piatich) a naopak sa rozsvietia vtedy, keď to nepotrebujem – napr. keď píšem na klávesnici a idem si niečo vziať z pracovného stola. Ale to mi nijak nevadí, často to ani nezaregistrujem.

Pochváliť pri displeji chcem 2 veci:

  1. Režim baterky – osvetlenia, kedy si v noci, ako kráčam do postelem viem prisvietiť a nemusím tak zažnúť v izbe svetlo (telefón si do spálne doma neberieme).
  2. Jas displeja – má päť úrovni a bez problémov je displej čitateľný aj na tom najsilnejšom slnku (vyskúšané na juhu Talianska atakujúc 40C teploty vonku). Ja som si nastavil automatický jas displeja, ktorý sa prispôsobuje podľa okolitého osvetlenia.

Navýkové gestá a dve fyzické tlačidlá – ako na ne?

Najskôr som mal v ovládaní hodiniek trocha guláš, nakoniec som zistil, že je to úplne easy:

  • Vľavo a vpravo rotujete medzi widgetmi, ktoré zobrazujú napr. váš aktuálny tep, prejdené kroky, spálené kalórie, dĺžku posledného spánkového cyklu, ale aj predpoveď počasia a viete z jedného z týchto mini-widgetov ovládať aj hudbu! Po kliknutí na každý widget si viete skrolovať hore-dole ďalšie detaily, napr. pri počasí je to predpoveď na ďalšie dni – na toto som sa inak riadne namotal…
  • Potiahnutím nadol vidíte notifikácie (tie si viete do podrobna personalizovať cez appku – ja mám všetko okrem prichádzajúcich hovorov a SMS povypínané), potiahnutím nahor sa viete dostať k zrýchleným funkciám (úplné stíšenie, svetlo, nočný režim, systémové nastavenia).
  • Pravé horné tlačidlo (Home) vás dostane buď na domovskú obrazovku alebo do menu s appkami.
  • Pravé dolné tlačidlo (Sport) vás dostane do športového režimu, kde si môžete zvoliť jeden z 19-tich športových režimov, pri ktorých hodinky sledujú vaše údaje fakt do podrobna (ukážeme si za chvíľu). Celkovo hodinky podporujú viac ako 100 rôznych režimov a výrobca deklaruje vodeodolnosť do 5 ATM – to som neskúšal, ale mám v pláne aspoň 2 ATM vyskúšať 🙂 Tlačidlo Sport si môžete inak nastaviť na rýchly prístup k vášmu obľúbenému tréningu. Hodinky sami vedia rozpoznať niektoré športy, ako behanie či chôdzu a spýtajú sa vás, či vám majú túto aktivitu merať.

Dual-Band Multi-System GPS – omg, čo je to? 🙂

Keď som v minulosti skúšal fitness tracker pri mojej príprave na maratón, čo mi vadilo bola nepresnosť GPS – zabudovaný GPS čip bol vcelku slabučký a rozdiel na 10 km bol kľudne 10-15% v zatrackovanej trase. Preto som pri behu musel so sebou nosiť telefón, kedy sa presnosť samozrejme zlepšila na metre. Takže som zostal dosť príjemne prekvapený, keď som si bol svoju overenú trasu zabehať s týmito hodinkami a výsledok bol na meter presný. Tak som si k tomu začal trocha zisťovať a odpoveďou je úplne iný GPS čip, konkrétne dual-band GNSS, ktorý podporuje až päť satelitných služieb (GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo a QZSS), takže je veľmi citlivý aj na športy, kde chcete fakt presne vedieť, koľko ste napr. zaplávali. Hodinkách trvá reálne iba pár sekúnd, kým sa presne lokalizujú na novom mieste. Za posledný mesiac sme prešli 10 rôznych kempov v štyroch rôznych krajinách, v priemere do 10 sekúnd mi vždy hodinky počas behu ukázali “GO” a mohol som vyraziť.

Volanie cez Bluetooth? Blbosť. Prehľad vašich zdravotných dát? Paráda!

Vždy sú v technológiách funkcie, ktoré mi prídu viac marketingové ako užitočné. Jednou z nich je napr. volanie cez Bluetooth. Hodinky majú fakt zabudovaný mini-reproduktor aj mikrofón, takže viete vybaviť hovor priamo z hodiniek. U mňa je bežná situácia, že mám telefón niekde vo vrecku alebo v blízkosti a keď mi niekto volá, hodinky mi to signalizujú – ak hovor nechcem zdvihnúť, môžem ho zrušiť na diaľku. Ak ho však chcem zdvihnúť, zdvihnem ho normálne cez mobil. Možno ale len u mňa len platí, že “zvyk je železná košela” a za pár rokov si budem klepať po čele, že som toto vôbec písal 🙂

Dostávame sa teraz ale k funkcii, pre ktorú som si vlastne tieto hodinky zaobstaral – celodenné meranie telesných údajov. Keď si ide človek zabehať, bežne si skontroluje akú vzdialenosť prešiel, za aký čas a vypočíta si rýchlosť na kilometer. Super údaje, s ktorými sa potom viete riadiť počas tréningu a postupne sa zlepšovať. Keď som však po spárovaní s appkou videl, aké všetky ďalšie dáta počas behu vidíte, vcelku mi to odpálilo dekel – aktívne spálené kalórie, srdcový tep (do úplného detailu vrátane kategorizácie do aeróbneho, anaeróbneho a VO2 max segmentu), nabehané výškové metre, kadenciu, dĺžku kroku, rozdelenie tempa do kilometrov… nie, že by som všetky tieto dáta potreboval, behám väčšinou pre dobrý pocit, ale chápem, že profíkom sa fakt môžu zísť 🙂

Čo mňa ale fascinovalo, že som podobné detaily videl prvýkrát v prípade svojich iných telesných údajov: okysličenie krvi (SpO₂), srdcový tep, spánok, kalórie… toto všetko viete mať nastavené v kontinuálnom (celodennom) meraní, pričom frekvenciu merania si viete nastaviť v aplikácií. Na čo je to dobré? V mojom prípade napr. na pokročilé sledovanie spánku. Nie, že by som spával zle, ale spánok považujem za jeden z najhodnotnejších spôsobov regenerácie. A keď som zbadal, akú zlú spánkovú rutinu som mal v máji tohto roku, motivovalo ma to k prenastaveniu svojich večerných priorít (napr. voľba času, kedy sa snažím zaspávať, bez telefónu, oči trocha unaviť knižkou, atď).

Je toho tak veľa, čo vieme spraviť pre svoje zdravie, ale keď nemáme dáta, často netušíme, kde začať. Ja mám vďaka hodinkám prvýkrát pred sebou nejaké dáta o svojom tele. Môžem kašlať zobrazovanie času (aj tak si nikdy nepamätám, koľko je hodín, aj keď som sa práve pozrel na hodinky), ale začínam si čoraz viac sledovať svoje hodnoty a riadiť sa nimi. Ešte to chcem doma prepojiť na váhu Mi Body Composition Scale 2, ktorá mi okrem váhy zobrazuje ešte aj objem vody, množstvo svalov, tuku, či kostnej hmoty a progres v jednotlivé dni/týždne/mesiace. Takže budem mať k dispozícii v jednej appke ešte viac dát a môžem na sebe makať…

Zatiaľ som si ešte neaktivoval na hodinkách monitorovanie stresu, chcem najskôr pochopiť, z čoho tie hodinky vychádzajú – ale mali by vám vedieť odhadnúť stresové situácie a následne vám ponúknuť počas dňa krátke (1-5 min) dychové cvičenia na úpravu stresu. Asi si to aktivujem po príchode z materskej do práce 🙂

Pár drobností na záver

Ešte pár náhodných poznámok pred záverečným zhodnotením:

  • Zatiaľ sa mi hodinky nepodarilo poškrabať a to som ja miestami fakt nešikovný tvor 🙂
  • Hodinky majú ďalšie senzory, ktoré som nespomenul v článku: 6-osový akceleračný senzor, geomagnetický senzor či senzor tlaku vzduchu
  • Hodinky podporujú Android 6.0 a vyšší alebo iOS 10.0 a vyšší – takže prakticky všetky dnešné iPhony a Androidy
  • Trocha mi poslednú dobu hapruje pravé horné tlačidlo (Home) – ale vďaka nemu som zistil, že prakticky nie je na hodinkách potrebné, haha 🙂
  • Hodinky podporujú bezkontaktnú platbu cez Mastercard – omg, paráda, len Xiaomi prosím, prosím, fakt pridajte aj Visu!
  • Pre nežnejšie pohlavie je tu aj funkcia sledovanie menštruácie s prehľadným kalendárom. Neverili by ste, koľko žien túto funkciu oceňuje a využíva v mobiloch…

Odporúčal by som tieto hodinky po 2 mesiacoch aktívneho používania? Ak nenosíte hodinky pre štýl a nechcete mať na ruke len ďalší digitálny gadget, ktorý vás bude notifikovať o nejakých WhatsApp správach, ale chcete mať zariadenie, ktoré vám pomôže detailnejšie merať a pochopiť vaše telesné hodnoty, tak určite áno! Ešte by som možno počkal na nejakú zľavu, lebo 169 € nie je najmenej, ale v oficiálnom slovenskom shope www.mi-store.sk majú každý mesiac nejakú akciu, kde sa na 10-15% zľavu viete dostať.

Prečítaj si tiež