Môj prvý maratón (II.): Fitness hodinky

od jozo

Pár mesiacov bez športu je ok, ale rok? Ok, je čas sa zamyslieť nad nejakým rozumným cieľom. Mega rád si dávam výzvy a jednu som už mal niekoľko rokov prichystanú v hlave. Čakal som asi na správny čas a keďže sa počas pandémie toho veľa športovať nedá, rozhodnutie bolo jasné – skúsime ten beh zobrať trocha vážnejšie. Cieľ? 12.9.2021 zabehnúť viedenský maratón 🙂 Ako však sledovať počas niekoľkomesačnej prípravy progres? Vo všetkých článkoch a štúdiách som sa dočítal, že fitness hodinky sú základom. Tak poďme jedny vybrať.

Vyberám svoj prvý športový náramok

Stravu ako dôležitú súčasť prípravy zatiaľ veľmi neriešim, resp. nezmenil som nijak radikálne svoj jedálniček. Čo však mám naozaj rád, je vidieť progres a vôbec tušiť, v čom sa prečo sa potrebujem zlepšiť. Všetci skúsení bežci hneď na úvod radia, aby si bežec-začiatočník zaobstaral sporttracker (športové hodinky, fitnes náramok, každý to volá inak). Nevidel som v tom úplne zmysel, veď prejdenú vzdialenosť si viem predsa odmerať aj sám (napr. cez Google mapy). Jeden večer som si ale povedal, že nedbám a nejaké športové hodinky vyskúšam, ale určite do toho nechcem investovať majland… S vcelku hrôzou som zistil, že ceny fitness hodiniek sa pohybujú aj na úrovni 400-600 eur. OMG, v žiadnom prípade! Tak som si povedal, že dám tomu šancu, ale začnem na opačnej strane rebríčka. Prečítal som si pár recenzií a moja voľba bola pomerne rýchla – Xiaomi Mi Band 5 za menej ako 40 eur. Povedal som si, že keď to aj bude blbosť, na bazoši to predám a nebude ma tých pár eur straty nijak zásadne mrzieť.

Čo všetko vedie zmerať fitness hodinky? Brutálne veľa

Ako veľmi som sa mýlil, že fitness hodinky sú pri behu iba o meraní vzdialenosti. Bežne cez deň nenosím žiadne hodinky, takže fitness náramok si dávam skutočne iba na beh. Keď som si po prvom skúšobnom behu pozrel appku Mi Fit (s ktorou sa cez Bluetooth smartfón spáruje s náramkom; k dispozícii pre Android aj iOS; samotná appka ponúka aj slovenčinu), padla mi sánka, čo všetko sa viem dozvedieť po pár kilometroch:

  • čas tréningu a priemerné tempo – ok, to som čakal
  • počet spálených kalórii – jasné, klasika
  • priemerný srdcový tep – po pár článkoch som zistil, ako je to extrémne dôležité vedieť
  • kadencia krokov a či dĺžka kroku – tu zistíte, že už za pár tréningov viete spraviť výrazný posun vpred
  • zóny srdcového tepu – absolútne dôležité pri príprave na maratón, pretože potrebujete rovnako pracovať a makať na svojich aeróbnych aj anaeróbnych tréningoch

Počas behu mám niekedy spustené Spotify a nejakú to motivačnú hudbu na telefóne. Počas behu vám hodinky každý kilometer zavibrujú a telefón ohlási, koľko vám trval posledný kilometer, aký ste mali srdcový tep a koľko celkovo bežíte. Paráda, nemusím sa počas behu ani raz pozrieť na hodinky. Počas behu si môžete spraviť prestávku (a zastaviť monitorovanie aktivít). Celkovo je k dispozícii na Xiaomi Mi Band 5 spolu 11 tréningových režimov a gyroskop rozpozná aj dosť netradičné športy – veslovací trenažér, jógu, švihadlo, stacionárny bicykel.

Odolný – voči vode aj Krištofovi 🙂

Vie monitorovať vaše spánkové cykly, zmeria vám pulz, pre nežnejšie pohlavie je tu „ich“ špeciálny monitor zdravia (a.k.a. menštruačné cykly) a náramok môžete zobrať so sebou spokojne nie len do sprchy, ale aj do vody. Mal by vydržať vodeodolnosťou až do hĺbky 50 m (5 ATM), to som zatiaľ neskúšal, ale v júli plánujem ísť na ďalšie lekcie freedivingu a tam máme pomyselný cieľ 40 m pod hladinou. Takže poctivo doplním, keď zistím, či to náramok zvládne. Jeho odolnosť som síce ja ešte neskúšal, ale Krištof už áno 🙂 Rád sa s ním hrá keď obeduje, hádže ho okolo seba, máča ho v jedle – takže ja ho potom už len zoberiem pod tečúcu vodou a vyčistím. Po 2 mesiacoch vcelku nešetrného zaobchádzania som prekvapený, lebo najmä na displeji nie je ani jeden škrabanček.

Ľahký fitness náramok na ruke ani necítim

Niekomu inak môže iba 1,1-palcový AMOLED displej pripadať ako malý a čakal by plnohodnotné hodinky. Za mňa je to úplne v pohode, závisí to asi od nastavenia očakávaní. Ja Mi Smart Band 5 používam iba na šport, počas behu sa naň aj tak veľmi nepozerám, najdôležitejšie pre mňa je, že spoľahlivo funguje. O to viac oceňujem, že váži menej ako 24 gramov (vrátane remienka), takže ho na ruke vôbec necítim. Šikovná vec sú vymeniteľné gumové náramky, trojica náhradných náramkov stojí spolu 10,90 eur a budete mať hneď modrú, žltú a zelenú verziu svojich hodiniek 🙂

Mesiac bez nabíjania

Čo ma fascinuje, je výdrž batérie. Nepoužívam náramok každý deň, ale po 26 dňoch používania a takmer 100 km aktivít som mal baterku stále na úrovni 28%. Oficiálny údaj výrobcu pri každodennom používaní je 14 dní výdrže na jedno nabitie, čomu by som spokojne veril. A z vybitého stavu na 100% sa nabije cez priložený USB kábel za menej ako 2 hodiny.

Ak by som používal tieto hodinky každý deň, pridal by som ešte NFC (platba mobilom), GPS priamo v náramku (v existujúcom stave sa náramok pripojí cez Bluetooth k smartfónu a GPS údaje si ťahá odtiaľ) či senzor saturácie kyslíka v krvi (veľmi trendy vec teraz v pandemickom období). Pri každodennom spojení s mobilom máte však rad smart funkcií hneď k dispozícii – notifikácie, ovládanie hudby, prehľad počasia, chronograf, stopky, budík…

Viedeň, v septembri sa vidíme. Držte palce!

Suma sumárum, že menej ako 40 eur mám na ruke fitness náramok, ktorý mi dáva prehľad o veľmi zaujímavých dátach počas mojej prípravy na maratón. Netvrdím, že to je nejaký základ úspechu – ten spočíva v tom, že sa po dopísaní tohto článku musím hecnúť, obuť tenisky a ísť pár desiatok minút behať. Za január som nabehal 94 km, február skončím iba niečo nad 60 km, takže v marci musím poriadne zamakať. Cieľ? Dostať sa do leta aspoň na 200 km za mesiac tak, aby som 12.9. vo Viedni neodpadol niekde v polovici maratónu 🙂 Držte palce!

PS: Aktuálne (koniec februára 2021) je v oficiálnom obchode www.mi-store.sk akcia na Mi Smart Band 5 + Mi Smart Band 4C, oba spolu za 41,90 eur. Tak ak si budete hľadať náramok dvaja, ušetríte rovno 16,90 eur.

Prečítaj si tiež