Čiste moto oblečenia a výbavy – ako na to?

od jozo

Čistiť? Nečistiť? Treba? Netreba? Tieto otázky si asi položil už každý z nás, motorkárov. Nemám odpoveď na to, prečo to nerobiť. Mám však niekoľko odpovedí na to, prečo to v každom prípade robiť. A či už sami doma alebo si to dáte urobiť špecializovanej firme, je len  ďalšia otázka. Na tú však už každý musí odpovedať sám za seba.

Je dôležité vedieť, že čistá motocyklová výbava neznamená len pekne vyzerať, ale hlavne ide o dôležitý prvok pasívnej bezpečnosti . A dobre vieme, že bezpečnosti na cestách nie je nikdy dosť. V dnešnej spotrebnej a konzumnej dobe sa neprikladá údržbe čohokoľvek až taká dôležitosť ako v minulosti. Kedysi sa kupovali veci na niekoľko rokov a k tomu bola samozrejme prispôsobená aj starostlivosť o ne. Dnes, dnes je tomu inak . Neprináleží mi hodnotiť alebo kritizovať, no určite mi dáte za pravdu, že staré časy sú preč.

Tvrdí sa, že dnešné moderné materiály vydržia viac, sú odolnejšie, sú menej náchylné k znečisteniu a podobne. Nie je to však tak celkom pravda. Dokonca by som povedal, že vyžadujú onoho viac pozornosti a údržby, ak chceme, aby ich vlastnosti vynikli a hlavne boli zachované po čo najdlhšiu dobu. Dosť ale omáčok, poďme k podstate.

U nás realizujeme čistenie a údržbu všetkej moto výbavy. Od kombinéz, búnd, nohavíc, až po helmy, rukavice, čižmy alebo funkčné prádlo. To všetko samozrejme s ohľadom na to, že nejde o bežné oblečenie. Je tam hromada chráničov, plastov, kombinácií materiálov, mnohokrát kovu a vecí, ktoré jednoducho nemôžete „hodiť“ len tak do pračky.
Preto to u nás robíme všetko ručne. Pretože je to jediná metóda ako očistiť a nepoškodiť.

Všetka výbava sa čistí minimálne 2x. Prvé (tzv. základné) čistenie slúži na odstránenie mechanických nečistôt, hmyzu, blata a pod. Pri tomto kroku používame demineralizovanú vodu zohriatu na 25°C a veľmi malé množstvo (tzv. aktivačné) špeciálneho mydla. Samozrejme pre textilné oblečenia mydlo na textil a pre kožené oblečenie mydlo na kožu. A nie, nie je to rovnaké, ak sa pýtate. Ďaľším krokom základného čistenia je dezinfekcia oblečenia. Dezinfekciu realizujeme zväčša ozónom alebo dezinfekčnými roztokmi. Záleží o aké materiály a druh oblečenia ide.

Pred ošetrením, všimnite si všetko to znečistenie a únavu materiálu.

Po tomto kroku nastáva proces hĺbkového čistenia, pri ktorom sa s použitím intenzívnych čističov každá jedna časť oblečenia ručne perie, kefuje a prípadne pláka. Tento proces a jeho opakovanie je závislé od stupňa znečistenia a samozrejme od typu a množstva odolnej špiny – asfalt, smola, živice, lepidlá a pod. Niekedy je ho nutné opakovať aj niekoľkokrát.
Samozrejme, že všetko sa čistí nie len zvonku, ale aj zvnútra.

A takto vyzerá moto bunda po ošetrení.

Po tomto úkone sa oblečenie nechá 8 až 12 hodín schnúť. Prirodzene, pri izbovej teplote, bez použitia sušičiek, fénov alebo nedajbože radiátorov.

Čistenie je hĺbkové a niekoľkonásobné.

Nepoužívame tieto zariadenia, pretože to poškodzuje materiály samotného oblečenia, najmä kožu, ale aj Goretex a Corduru. Keď je všetko suché, ide každá časť oblečenia do impregnácie. Pre textil sa používajú roztoky, pre kožu oleje, balzamy alebo pasty. Podľa typu materiálu a niekedy aj farby materiálu.

Použitie balzamu ako impregnačného materiálu.

No a záverom skontrolujeme spony, pracky, zipsy, vložíme späť všetky chrániče a vyberateľné súčasti. Pokiaľ nájdeme drobné poškodenia a dajú sa opraviť, opravíme ich.

Ak nájdeme chyby a vieme ich opraviť, opravíme.

Pokiaľ sa opraviť nedajú, upozorníme zákazníka, čo je v neporiadku. Plastové zipsy sa premažú silikónovým nástrekom. Kovové zipsy špeciálnou vazelínou. Takto ošetrené oblečko dostane svoj vešiak, obal a nálepku a hajde k majiteľovi 🙂

Takže, čistite alebo si dajte vyčistiť vašu výbavu, pravielne, aspoň dvakrát ročne. Pretože:

  • vás bude na ceste lepšie vidno na cestách;
  • oblečenie vám bude dlhšie a spoľahlivejšie slúžiť;
  • vlastnosti materiálov oblečenia budu udržiavané vo funkčnom stave. Suchá koža stratí až 70% svojej odolnosti ako koža udržiavaná, čistá a impregnovaná;
  • budete sa v čistom a voňavom cítiť lepšie. Budete mať lepšiu pohodu pri jazde a jazda tým bude väčším zážitkom;
  • zvýšite odolnosť oblečenia proti presakovaniu vody. Naimpregnované materiály majú vyššiu odolnosť voči prepusteniu vody ako nenaimpregnované;
  • vaše oblečenie bude aj po rokoch vyzerať ako nové, čím zvýšite jeho prípadnú popredajnú hodnotu;
  • zdravie a hygiena – nebudete v prepotenom a smrad2avom. Nebudete mať exémy, vyrážky a iné kožné problémy.

Ak si chcete aj vy dať vaše moto oblečenie profesionálne vyčistiť, neváhajte kontaktovať LeathClean!

Prečítaj si tiež