Recept: talianske Aglio e Olio (cestoviny na cesnaku a oleji) za 15 minút

od jozo

Extrémne ľahké na prípravu, chutné na jazyku a zdravé v žalúdku. Aglio e Olio sú cestoviny, ktoré nájdete snáď na každom menu ktorejkoľvek talianskej reštaurácie. Špagety na cesnaku a oleji možno na prvý pohľad vyzerajú ako lacné jedlo, jeho chuť je však výrazná a príjemná. Príprava je extrémne jednoduchá a každý aj kuchársky začiatočník Aglio o Elio pripraví za menej ako 15 minút.

Čo potrebujeme na Aglio e Olio?

  • 1 balenie špagiet (500 g)
  • 2-3 strúčiky čerstvého cesnaku
  • Panenský olivový olej
  • Trocha drveného čili (voliteľne)
  • Trocha petržlenovej vňate (voliteľne)

Postup, ako pripraviť Aglio e Olio za menej ako 15 minút

Špagety uvaríme v horúcej slanej vode podľa návodu na špagetách, typicky to býva 8-10 minút. Kým sa nám varia špagety, na panvici na rozhorúčenom panenskom olivovom oleji si orestujeme 2-3 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky. Cesnak restujeme len veľmi krátko (kým napočítame do 10), pokým nepustí vôňu. Rýchlosť je dôležitá kvôli tomu, aby nezhorkol. Prisypeme na drobno nasekané čili (tento krok môžete vynechať). My si zvykneme naozaj dopriať, ale záleží od toho, ako štipľavé jedlo máte radi. Dobre premiešame, aby sa prepojili chute.

Kvalitný olivový olej a parmezán výrazne ovplyvnia chuť a kvalitu tohto jedla. A nesmieme zabudnúť ani na čerstvý cesnak, oplatí sa zbehnúť do obchodu pre čo najčerstvejší. Všetky produkty na toto jedlo sme poľahky nakúpili v Tescu.

Špagety scedíme, ale približne jednu šálku vody z týchto špagiet si necháme bokom. Do panvice, kde sa restoval cesnak s čili, vložíme špagety. Všetko poctivo premiešame na jemnom plameni a následne zalejeme šálkou vody z cestovín. Necháme pár minút povariť, kým sa voda z cestovín do veľkej miery neodparí.

Na záver (pri servírovaní) pridáme na vrch postrúhaný parmezán a my ešte pridávame na vrch aj trocha petržlenovej vňate. A už vám nezostáva nič iné, iba si tento jednoduchý a chutný pokrm vychutnať.

Prečítaj si tiež