Overený recept na Pho Ga – takto chutí pravá vietnamská polievka (video)

od jozo

Vopred sa priznávame, že máme radi ázijskú kuchyňu a veľmi si fičíme na vietnamských vývaroch, najmä Pho Bo (hovädzí) a Pho Ga (hovädzí). V Bratislave je už mnoho miest, kde si môžete na túto fantastickú polievku odskočiť, odporúčame za nás Bambus Bistro na Šancovej a PHOčkáreň v Eurovei. Jeden víkend sa Hanka rozhodla, že nám skúsi doma spraviť Pho Ga. Našla tento videorecept a výsledok bol že na parádu. Tak sa chceme podeliť, vyskúšajte to aj vy!

Takto si pripravíte pravú thajskú polievku Phở

Ako vyzerala príprava u nás?

Hanka prípravu Pho Ga zachytila aj v príbehu u nás na Instagrame (@cestujemespolu), takže si prípravu môžete pozrieť aj na pár rýchlych záberoch:

Zaujímavosti, ktoré ste o polievke Pho netušili (fun facts)

  • Pho pochádza zo severného Vietnamu, neďaleko Hanoja. Prvýkrát sa objavil recept na Pho okolo roku 1880 počas francúzskej koloniálnej nadvlády. Dnes je Pho vnímané ako národné jedlo Vietnamu.
  • Ide o kombináciu čínskej, francúzskej a lokálnej kuchyne, z ktorej ale Vietnamci spravili svoj unikát.
  • Japonci milujú Pho natoľko, že si vybrali svoj 4. apríl ako „Pho Day“.
  • Vo Vietname nájdete bežne cez 40 druhov polievky Pho, najznámejšia je hovädzia, kuracia, kačacia, Pho z vnútorností, rybacia, krevetová, vegánska…
  • Historicky sa Pho jedávalo najmä na raňajky, dnes je to najmä na obed a na večeru. Podáva sa kvôli svojej veľkosti (typicky až okolo 0,75l vývaru) ako hlavné jedlo.
  • Správne sa Pho je s paličkami aj lyžičkou súčasne. Najskôr si lyžičkou odchlípnite z vývaru a potom si do úst dajte čokoľvek, na čo máte chuť zo samotného obsahu.
  • Tajná prísada? Trpezlivosť. Najvýraznejšiu chuť vývaru dosiahnete, keď necháte kosti rozvariť až na samotný vývar. A to trvá dlhé hodiny.
  • Typické Pho má zhruba 300-500 kalórií a ide o veľmi zdravé jedlo, my ho milujeme najmä keď sme mierne nachladnutí. Jedno poriadne Pho a sme späť na nohách.

Prečítaj si tiež