Recept: talianske tiramisu za 30 minút

od jozo

Keď sme si naposledy robili taliansky večer na balkóne, nesmel ako dezert chýbať tiramisu. Rýchly na prípravu, chuťovo typický dezert, ktorý chutí snáď všetkým generáciám. Máme pre vás recept, vďaka ktorému si mega chutné tiramisu pripravíte sami doma za 30 minút. A to najlepšie – zvládne to aj úplný kuchársky začiatočník. A hneď prvý výsledok bude skvelý!

Čo potrebujete na tiramisu?

  • 2 balenia piškótov
  • 2 smotanové nátierky (ideálne talianske Mascarpone)
  • 2 smotany na šľahanie
  • Kakao
  • Trstinový cukor
  • Káva (1 bežne veľká ranná káva)
  • Rum (0,5 dcl bude v pohode stačiť)

Kúsok histórie tiramisu

Tiramisu (alebo aj tiramisú) pochádza pôvodne z Benátok a dnes je jedným z najznámejších talianskych dezertov. Z histórie sa veľa toho dohľadať nedá, recepty nesiahajú ani 50 rokov späť. „Tirami su“ znamená „vytiahni ma“ / „zdvihni ma“, čo vo voľnom preklade znamená niečo ako zlepšiť niekomu inému náladu. Každá oblasť Talianska má svoju trocha personalizovanú verziu tiramisu. Tiramisu však nie je chránený žiadnou registrovanou ochrannou známkou, preto „originál“ vlastne neexistuje.

Postup, ako pripraviť tiramisu za 30 minút

Na úvod si uvaríme kávu (my používame obyčajnú „neskávu“), necháme vychladnúť a dáme ju do hlbokého taniera a primiešame trocha rumu. Môže byť klasický tuzemák, ale aj kvalitnejší rum, do originálneho tiramisu patrí Amareto (mandľový likér). Ak robíme tiramisu pre deti, môžete rum/likér úplne vynechať. Inak môžete dať rumu za polievkovú lyžicu, možno dve.

Do väčšej misky vyklopíme 1 balenie Mascarpone (môžete nahradiť Philidelphiou, Manou, Bánoveckou tánierkou – malo byť to byť jednoducho smotanová nátierka bez príchute), gramážou zhruba 300-350 gramov. Primiešame 5 polievkových lyžíc trstinového cukru a dobre premiešame s nátierkou.

Vyšľaháme 2 balenia smotany na šľahanie a pomaly túto šľahačku primiešame do nátierky. Dôležité je, aby ste tu postupovali pomaly. inak sa tento mix môže „zgrcnúť“. Vo výsledku by vám mal vzniknúť krém, ktorý bude mať jednotnú konzistenciu. Budeme ním potierať piškóty.

Zoberieme ideálne sklenenú väčšiu ploskú misu. Do nej budeme postupne pridávať vrstvy piškót (budeme ich predtým namáčať) a vrstvy nátierky, až kým nedosiahneme vrchol misy. My používame klasickú jenskú misu alebo klasickú zapekaciu misu. Vezmeme piškóty, namočíme približne z polovice do kávy s rumom a dávame postupne do misy. Vytvoríme jednu vrstvu. Keď máme pripravenú vrstvu piškót, zoberieme nátierku a potrieme približne 0,5 cm vysokou vrstvou všetky piškóty tak, aby ich nebolo vidieť (alebo iba minimálne).

My kupujeme podlhovasté, z jednej strany cukrom obalené piškóty, ale prakticky sa tu nemusíte obávať a môžete použiť akékoľvek piškóty. Všetky produkty sme poľahky nakúpili v Tescu.

Postup zopakujeme a spravíme druhú a tretiu vrstvu piškótov prekladanú nátierkou, až kým sa nedostaneme na vrch misy. Vrch zarovnáme ako najlepšie vieme. Dáme do chladničky na pár hodín, kým nátierka dobre zatuhne. Ak tiramisu strávi v chladničke aspoň pol dňa, je to ideálne. Preto si my radi pripravujeme tiramisu deň vopred pred podávaním.

Pred podávaním posypeme celú misu kakaom (cez sitko). Na vrch ešte môžete pridať na skrášlenie napr. jahody, mandle či kúsok mäty. My nezvykneme vo väčšine prípadov pridávať nič 🙂 Dobrú chuť!

Prečítaj si tiež