Nevoľnosť na cestách – ako proti nej bojovať?

od jozo

Vedeli ste, že až 21% rodín má pri cestách problémy s nevoľnosťou? A až 50% z nich tento problém vôbec nerieši? A pritom môže byť riešenie pomerne jednoduché. Máme pre vás tip, ako nevoľnosti na cestách predísť.

Nevoľnosť pri cestovaní, odborne nazývaná kinetóza je nevoľnosť vyvolaná u cestujúceho pohybmi dopravného prostriedku (loď, lietadlo, auto, autobus – najčastejšie robí problém najmä autobus a loď). Kinetóza je zapríčinená narušením systému rovnováhy v dutine vnútorného ucha, pričom dochádza k dráždeniu blúdivého nervu (nervus vagus), čo následne vyvoláva pocit závrate, nauzey, bledosti a celkovej slabosti. V jednoduchosti povedané, mozog dostáva o jeho horizontálnej a vertikálnej polohy odlišné informácie, ako dostáva od vnútorného ucha. A bráni sa presne tým, čo tak nemáme radi – býva nám zle. Deti sú na kinetózu náchylnejšie ako dospelí, ale bez hanby treba priznať, že s kinetózou sme sa stretli už asi všetci 🙂

Symptómy nevoľnosti (kinetózy) na cestách:

  • zívanie
  • nauzea
  • zvracanie
  • ospalosť
  • bledosť
  • studený pot
  • závrate
  • bolesti hlavy

Keďže často nie je možné prerušiť cestu dopravným prostriedkom (napr. ak ste na lodi či v autobuse na dlhšej ceste), spočíva riešenie v liekovej forme, dnes dostupnej aj na prírodnej báze a rýchlym účinkom a bez vedľajších následkov. Voľne dostupným liekom, ktorý dostanete v každej lekárni a má klinicky dokázaný účinok, je Cocculine. Ak viete, že na cestách zvyknete pocitovať nevoľnosť, je dôležité sa na cestu pripraviť (preventívne), ale aj ak sa objaví nevoľnosť u vás prvýkrát, je môže Cocculine užiť aj kuratívnym spôsobom hneď, ako sa objavia príznaky.

Pre tých, ktorí vedia, že sa nevoľnosť určite dostaví, sa odporúčajú 2 tablety v predvečer cesty a 3x po 2 tablety v deň cesty. Ak sa objavia u vás príznaky náhle a nečakane, odporúčajú sa 2 tablety okamžite a následne podľa potrieb. Cocculine je voľnopredajný liek na prírodnej báze bez vedľajších účinkov a kontraindikácií.

Ak viete po anglicky, tu je zaujímavé výkladové video, ktoré názorňuje zobrazuje, prečo vlastne kinetóza vzniká:

Prečítaj si tiež