Aký notebook si vybrať na dvojmesačnú moto výpravu, aby prežil 20 000 km na motorkách?

od Milan Dzilsky

Štyria Slováci sa vybrali na motorkách prekonať 9 časových pásiem a 20 000 km, aby mohli stráviť takmer dva mesiace na svojich milovaných motorkách. Ako sa však dokumentuje takáto dvojmesačná výprava – aký notebook si na cestu vybrať ako pracovný nástroj? Spýtali sme sa Patrika, ktorý má v štvorčlennej skupine najväčšie IT skúsenosti a je zodpovedný za to, aby sa celý obsah (foto, video) nikde nestratil.

30.6. títo štyria Slováci vyrazili na mega trip na koniec Ruska – čaká ich 20 000 km. Teda, ešte vlastne veľmi nevedia, čo ich čaká 🙂

Ako prebieha takáto výprava a kto sa jej zúčastňuje? Prečítajte si v tomto článku.

Väčšina z nás pracuje denne s počítačom alebo notebookom. Ako si však vybrať notebook na cesty, či skôr necesty? Predstavte si 20 000 km na motorke, denne takmer 500 km, nekonečné otrasy na nespevnených cestách, večer si sadnete k notebooku ufúľaný a zničený, takže musí toho poriadne veľa prežiť. Píše Patrik Cvengroš:

V oblasti IT pracujem už vyše 20 rokov a vždy som sa snažil šíriť osvetu medzi zákazníkmi, aby si notebook vyberali presne podľa toho, na čo ho budú primárne využívať. My sme na našu cestu vybrali Lenovo ThinkPad X270 – pre mňa to bola pomerne jasná voľba. Poďme ale pekne po poriadku a vysvetlime si dôvody výberu tohto modelu na náš mototrip Magadan 2018.

Výber notebooku nechali v partii na mňa. Na začiatku najdôležitejšia otázka: na čo chceme notebook používať? Písanie blogu, rýchla úprava a spracovanie multimédií (tisícky fotiek a stovky videí), zálohovanie microSD kariet, presun dát (ako hlavné zálohovacie médium) a celková organizácia multimédií. Ako IT-čkár chcem byť navyše neustále v kontakte s online svetom, takže bežné office aplikácie, e-maily a samozrejme pripojenie ku nám do firmy a komunikácia s rodinami. Aké vlastnosti takýto notebook musí mať? Mal byť malý, odolný, ľahký, s rozumným výpočtovým výkonom (žiadne herné delo to byť nemusí, ale základný strih videa musí zvládnuť) a najmä musí ponúkať serióznu výdrž na batériu. Ako malý notebook považujem pracovný stroj s veľkosťou displeja do 12,5/13 palcov, ktorý ľahko strčím do moto-tašky. Keďže veľkú časť cesty strávime v divočine, dôležitá je odolnosť voči otrasom, prachu, blatu, rose a nešetrnému zaobchádzaniu. 🙂

Naša X270-ka má matný displej (osobne nemám rád lesklé displeje) s veľkosťou presne 12,5 palca s HD rozlíšením – jasné, že mnohí by dnes chceli už 4K displej, ale na moje 40-ročné oči je HD-čko plne postačujúce 🙂 Notebook poháňa procesor Intel i5 už siedmej generácie, takže výkon taký, ako potrebujeme. RAM-ka je v optimálnej kapacite 8 GB – štyri by bolo málo, 16 zas zbytočne veľa. Samozrejmosťou je SSD disk, ktorý je okrem svojej rýchlosti výrazne odolnejší voči otrasom, ako klasické HDD-čko. 128 GB úložného priestoru nie je práve najvyššie číslo, ale máme dostatok záložných pamäťových médií, takže pohoda. Nechýba šachta na SD kartu, z našich akčných kamier a smartfónov iba vyberieme pamäťovky a zazálohujeme. Dôležité pre mňa je, že je Lenovo ThinkPad X270 vyzbrojený slotom pre SIM kartu na mobilný internet, takže sme prakticky stále online. Čo je ale najpodstatnejšie, tento model má dve baterky, takže výdrž by mala byť niekde na úrovni 10 hodín – najmä keď budeme niekoľko dní mimo civilizácie to bude nadmieru dôležité. Veľmi som zvedavý, aká bude reálna výdrž – určite podám hlásenie.

Notebook nie je úplne najtenší, takže váhou určite nebude patriť medzi ultrabooky, za to šasi notebooku je z odolných materiálov, čo je pri dvojmesačnej preprave na motorkách omnoho dôležitejšie. Vychádza z radu legendárnych T-čkových modelov – tie som svojim zákazníkom rád demonštroval tak, že som sa postavil celou svojou váhou na notebook. Vždy to vydržal, takže rovnakú odolnosť očakávam aj od našej X270-ky – škrabance mi neprekážajú, dôležité je, aby sme neprišli o dáta. Sám som veľmi zvedavý ako si notebook poradí v náročných podmienkach. Naviac notebook budeme aj skutočne používať, nejde o žiadneho vymysleného marketingového krásavca. Už čoskoro teda prvý feedback od IT-čkára s Lenovom na mototripe Bratislava-Magadan.

Prečítajte si aj…

Prečítaj si tiež