Zika vírus – od roku 1947 až po dnes (symptómy, prevencia, rozšírenie)

od jozo

Prvýkrát bol izolovaný už v roku 1947 u opíc v lese Zika v Ugande, odkiaľ dostal tento vírus svoje pomenovnie. Ojedinelé prípady ochorenia boli popísané o rok neskôr v rovnakej krajine, neskôr v roku 1954 v Nigérii a Tanzánii. Zika vírus patrí do skupiny flavivírusov a prenáša sa uštiputím komármi rodu Aedes (samičky druhu Aedes aegypti), ktoré taktiež šíria chorobu dengue či žltú zimnicu a sú aktívne najmä cez deň. V súčasnosti je najviac postihnutá oblasť tropickej a subtropickej Južnej Ameriky, kde má tento komár ideálne podmienky na rozmnožovanie. Aké sú symptómy? Aká je prevencia? Kde je vírus najviac rozšírený?

aedes aegypti

Najmä samičky komára Aedes aegypti prenášajú zika vírus, sú aktívne najmä cez deň.

Symptómy sa obyčajne objavia po 3 ÷ 7 dňoch od uštipnutia komárom. Medzi symptómy patrí zvýšená teplota do 38,5°C, vyrážky, bolesť kĺbov a zápal spojiviek. Sekundárne je to bolesť svalov, hlavy, očí a vracanie. Ochorenie má zvyčajne mierne príznaky podobné nachladnutiu či chrípke, symptómy odznejú po pár dňoch až týždni. Vo väčšíne prípadov (80 %) však prebieha ochorenie bez akýchkoľvek klinických príznakov a teda nakazený nemusí ani vedieť, že prekonal nákazu zika vírusom. Úmrtia po nakazení zika vírusom sú ojedinelé.

zika virus pod mikroskopom

Zika vírus pod mikroskopom

Počas prepuknutia epidémie v Brazílii sa značne zvýšil počet prípadov mikrocefálie (zaostávanie či predčasné ukončenie rastu mozgu) u novorodencov, ktorých matky prekonali infekciu počas tehotenstva. Infekcia spôsobená vírusom zika sa spája aj s Guillan-Barrého syndrómom (GBS). Ten spôsobuje, že vlastný imunitný systém napáda nervové bunky a spôsobuje svalovú slabosť až paralýzu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ale varuje, že príčinná súvislosť medzi vírusovou infekciou tehotných a následné poškodenie plodu nebola potvrdená. Životaschopný vírus bol zistený v spermiách viac ako 2 týždne po zotavení z choroby a boli hlásené dva potvrdené prípady prenosu pohlavným stykom.

Vzhľadom na existujúce riziko poškodenia plodu sa tehotným ženám (v ktoromkoľvek trimestri) prípadne ženám, ktoré plánujú otehotnieť, odporúča necestovať do postihnutých oblastí. Taktiež sa odporúča ženám, ktorých partner cestoval do krajín postihnutých zika vírusom, vyhnúť sa nechránenému pohlavnému styku v období do 28 dní po jeho návrate a do 6 mesiacov v prípade, že zika vírus bol v jeho tele potvrdený. Rovnako sa odporúča darcom krvi, aby po návrate z krajín postihnutých vírusov prečkali obdobie 28 dní. Zika vírus sa neprenáša materským mliekom pri dojčení.

Do roku 2007 bolo zdokumentovaných 14 prípadov nakazením zika vírusom. V máji roku 2015 panamerická zdravotnícka organizácia (PAHO) vydala výstrahu po potvrdenom nakazení zika vírusom v Brazílii. Od 22.9.2015 do 9.1.2016 bolo v Brazílii nahlásených 3530 suspektných prípadov mikrocefálie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) 1.2.2016 označila zika vírus za verejnú zdravotnú hrozbu (PHEIC). Od 1.1.2007 ohlásilo výskyt zika vírusu 64 krajín a teritórií. Dnes rozlišujeme najmä dve línie zika vírusu – africkú a ázijskú, pričom výskumy ukazujú, že aktuálne problémy v Južnej Amerike sú naviazané na ázijskú líniu zika vírusu. Dnes sa zika vírus vyskytuje najmä v Afrike, na americkom kontinente, v Ázii a v oblasti Tichého oceánu. V súčasnosti nie je evidovaný prenos zika vírusu v Európe a zavlečené prípady sú zriedkavé. Mapa s vyznačenými oblasťami s výskytom zika vírusu (aktualizácia k 31.5.2016):

zika-map-worldK dispozícii aktuálne nie je žiadna špeciálna vakcína ani liečba. Infekcii sa vyhnete iba tým, že zabránite poštípaniu komárom. Odporúča sa:

  • používať repelenty s min. obsahom 30 % látky DEET (N, N-diethyl-3-methylbenzamide), picaridinom, IR353
  • vyberať si ubytovanie so sieťkami na oknách a klimatizáciou, prípadne používanie moskytiér
  • nosiť oblečenie s dlhými rukávami a dlhé nohavice
  • aplikovať prípravky proti komárom na oblečenie (permethrin), nie na pokožku
  • vyhýbať sa oblastiam so stojatou vodou
  • vyhýbať sa oblastiam zamorenými komármi
  • pri zhoršenom zdravotnom stave vyhľadať pomoc lekára

Liečba je symptomatická, pacient by mal dodržiavať pokoj na lôžku, piť dostatok tekutín a brať bežné lieky proti horúčke a bolesti (paracetamol).

Diagnóza je stanovená na základe pozorovaných symptómov a cestovnej dokumentácie. Diagnóza nakazenia zika vírusom môže byť potvrdená iba laboratórnymi testami na prítomnosť RNA zika vírusu v krvi alebo iných telesných tekutinách, vrátane moču.
Odborníci z NHS predpokladajú, že vírus sa môže rozšíriť do väčšiny amerických krajín s výnimkou Kanady a Chile. Pred cestou si prečítajte aktuálne informácie o rozšírení zika vírusu tu alebo tu. 101-stranovú prezentáciu o zika víruse nájdete v angličtine na www.cdc.gov/zika/comm-resources/zika101slides.pptx

Keďže náš štvormesačný trip v roku 2016 obsahoval 1,5 mesiaca v Južnej Amerike, pred cestou sme dlho zvažovali, či túto časť cesty absolvovať alebo nie. Nakoniec sme sa rozhodli na cestu sa vydať a tento článok je písaný v Bolívii, koncom mája 2016.

Zdroje:
[1] http://www.ruvzba.sk/aktuality/Zika.pdf
[2] http://www.cdc.gov/zika/about/
[3] http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/zika-travel-information
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Zika_virus
[5] http://www.nhs.uk/Conditions/zika-virus/Pages/Introduction.aspx
[6] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/zika/en/
[7] http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=2762:o-je-zika-virus&catid=68:epidemiologia&Itemid=76
[8] http://www.zdravie.sk/clanok/55112/co-je-zika-virus-maju-sa-tehotne-zeny-obavat
[9] http://svet.sme.sk/c/20081390/virologicka-pandemia-virusu-zika-nateraz-nehrozi.html
[10] http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-countries-with-transmission.aspx

Prečítaj si tiež