Kde a ako zohnať lokálnu SIM kartu v Albánsku?

od jozo

Napriek tomu, že Albánsko je iba na skok z Chorvátska, Talianska, či Grécka, nie je členom Európskej únie a teda ste na jeho území v roamingu s vcelku mastnými príplatkami. Keďže je u mnohých slovenských operátorov Albánsko zaradené (spolu napr. s Čiernou Horou) až do poslednej roamingovej (najdrahšej) zóny s exotickými krajinami, sú ceny za volania, SMS, ale najmä dáta úplne nepochopiteľné. Napr. slovenský operátor O2 si pýta 2,50 € za minútu hovoru, 0,35 € za SMS/MMS a teraz pozor, 9 000 € za jeden GB prenesených dát! Ak chcete zostať pripojení aj na vašej dovolenke v Albánsku, máme pre vás tip, kde, ako a za koľko zohnať lokálnu SIM kartu.

Turistická SIM karta v Albánsku – vybavíte ju na každom rohu za 5 minút

Či už priletíte do Albánska cez medzinárodné letisko v Tirane, niektorým hraničným priechodom cez Čiernu Horu, preplavíte sa z Talianska či Grécka, dajte si pozor, aby ste si v mobilných telefónoch vypli dátový roaming (ja si pre istotu vypínam úplne mobilné dátové prenosy). A hlavne, vôbec sa nestresujte, ako sa vám podarí zohnať si lokálnu SIM kartu, je to až detsky ľahké:

  • Vyhľadajte predajňu operátora Vodafone alebo One (obaja majú podobné pokrytie, ponúkajú podobné rýchlosti a majú identické ceny). Vodafone nájdete podľa typicky červenej farby, One podľa svetlomodrej. My sme zvolili Vodafone, lebo to bola prvá predajňa, na ktorú sme narazili 🙂 PS: na predajňu či predajničku mobilného operátora narazíte doslova na každom rohu, aj v tej najmenšej dedinke.
  • Vypýtajte si lokálnu turistickú SIM kartu. Typicky sú k dispozícii 2-3 balíčky s predplatenými dátami, SIM karta je zdarma a je platná 21 dní.
  • SIM karta s 5 GB dátami stojí 1200 lek (10 €), 15 GB balík vás výjde na 1500 (12 €) lek a 35 GB balík 2000 lek (16 €). Ceny sú oficiálne, bežne k nim dostanete aj bloček. My sme si zvolili najväčší 35 GB balík, lebo si na cestách aj streamujeme filmy z Netflixu či HBO Max.

To je všetko 🙂 SIM kartu dostanete v troch veľkostiach cez adaptéry (klasická SIM, mini SIM, micro SIM), vylúpnete si veľkosť, ktorú potrebujete, vložíte do telefónu, zadáte PIN kód (nájdete na obale k SIM karte) a ste online. Nám celý tento proces zabral presne 4 minúty. SIM kartu v predajni zaregistrujú na vaše meno, takže ku kúpe budete potrebovať cestovný pas (je možné, že si ho v niektorej z predajní budú chcieť okopírovať).

Mimochodom, v týchto balíčkoch máte aj niekoľko tisíc minút na volania a SMS, ktoré sme my absolútne nevyužili. Ak budete hľadať ekonomicky čo najefektívnejšiu SIM kartu, vyskúšajte od operátora One 3 GB verziu turistickej SIM karty iba za 400 lek (3,50 €)!

Tip: ak si budete chciet v prípade operátora Vodafone overiť, koľko vám ešte zostáva predplatených dát, pošlite prázdnu SMS na číslo 131, obratom vám príde informácia o zostatku.

Prenosové rýchlosti v Albánsku sú fantastické

A prenosové rýchlosti? Odpadol som:

  • Vo väčších mestách (Tirana, Durres, Vlore) sa bežne v rámci 4G+ siete dostanete cez 250 Mbit/s!
  • Na vidieku, v horách a menších mestečkách sa bez problémov dostanete cez 100 Mbit/s…

Áno, za 16 € takmer na celý mesiac surfujete v Albánsku rýchlosťami, ktoré sú na Slovensku dostupné cez optické pripojenie 🙂 Vitajte v Albánsku, užite si lokálne surfovanie po internete!

Prečítaj si tiež