Partia Slovákov sa vydala na trip po západe USA – inšpirujte sa aj vy!

od jozo

Plánujete trip po západe USA, ale neviete ako na to? Táto oblasť Ameriky ponúka naozaj veľa zaujímavých miest a dychberúcich výhľadov a naplánovať si výlet tak, aby ste toho videli a zažili čo najviac, dá celkom zabrať. My sme tam strávili 16 dní a dali sme dokopy naše cestovateľské rady a tipy, ktoré vám (dúfajme) uľahčia plánovanie a pomôžu užiť si road trip čo možno najviac.

Píše Michal Lednický.

Aký okruh zvoliť?

Záleží to od toho, akú dlhú dovolenku v práci dostanete 🙂 Samozrejme, čím viac, tým lepšie. Ideálne je ísť aspoň na také tri týždne, pretože vzdialenosti medzi jednotlivými miestami sú v niektorých prípadoch dosť veľké a je tam naozaj veľa toho, čo sa dá zažiť a vidieť. Takisto to záleží aj od toho, či preferujete skôr prírodu alebo mestský život. Najlepší je mix toho aj toho. Určite oceníte, keď sa z rušného a vysvieteného Las Vegas presuniete do pokojného sveta prírody alebo naopak, ak vás už nebudú baviť túry, môžete sa vybrať na párty do LA. Ak máte času menej, iba týždeň či 10 dní, radšej si veľa neplánujte a poriadne si to užite . Odporúčame si zároveň nechať aspoň jedeň deň ako rezervu v prípade neočakávaných problémov alebo ak sa rozhodnete niekde ostať dlhšie.

Kedy ísť a ako sa tam dostať?

Všeobecne najlepším obdobím na cestovanie je mimo hlavnú sezónu, kedy tam nie je veľa ľudí a aj počasie je tiež fajn. Ale ani v hlavnej sezóne to nie je najhoršie, ak si to viete rozumne naplánovať. Napr. my sme cestovali po Amerike v apríli, kedy síce na niektorých miestach ešte mrzlo, prípadne boli niektoré výhliadky zatvorené, ale zase v Death Valley sme mali príjemných 25 °C (na rozdiel od letných 40-tok) a aj v takom San Franciscu bolo fajné počasie. Ako ideálny termín sa javí prelom mája a júna, prípadne september.

Na západe máte na výber viacero miest, kam môžete priletieť. Asi najlepší východiskový bod je San Francisco, prípadne LA a dostať sa tam viete z viacerých okolitých miest , ako napr. Viedeň, Praha či Budapešť. Letenku nie je problém zohnať aj za menej ako 400 €, no ceny treba sledovať niekoľko mesiacov vopred. Na nete nájdete veľa portálov, ktoré sledujú akciové letenky, stačí len pogoogliť.

Potrebujem víza?

Na vstup do USA nepotrebujete víza, stačí vám len schválená elektronická autorizácia ESTA, biometrický pas a cesta nesmie trvať viac ako 90 dní. Žiadosť ESTA vypĺňajte len na oficiálnej stránke a nie cez rôzne iné stránky, ktoré vašu žiadosť len prepošlú ďalej a účtujú si za to nemalú províziu. Poplatok za žiadosť je 14 USD a schválenie väčšinou prebehne do pár minút. Upozorňujeme, že o schválení nedostanete žiadny mail, preto odporúčame spraviť si screen-shot zo stránky. Niekedy si zvyknú potvrdenie o ESTA vypýtať na letisku.

Požičanie auta

Auto si rezervujte vopred online a vyzdvihnite si ho priamo na letisku. Pri preberaní auta vám potom budú ponúkať rôzne dodatočné poistenia, ktoré na 99% nebudete potrebovať. My sme si okrem povinných žiadne iné nedali, no záleží na vás, do akého terénu s autom pôjdete a či si budete chcieť niečo pripoistiť. Čo sme si však zaplatili, bolo FPO (fuel purchase option). Tým si vlastne predplatíte benzín dopredu a môžete tak auto vrátiť aj s prázdnou nádržou. Je to výhodné napr. vtedy, ak nemáte čas pred vrátením auta ešte dotankovať, no z finančného hľadiska sa to neoplatí. Ak totiž auto vrátite s plnou, či polovičnou nádržou, peniaze vám späť nevrátia. My by sme si to už nedali. Ďalšiu vec, ktorú si skontrolujte, je to, či máte v cene aj ďalšieho šoféra (prípadne viacerých) alebo musíte za každého doplácať.

Vo veľkých mestách odporúčame si dopredu pozisťovať možnosti parkovania a vyhýbať sa parkovaniu priamo na ulici pri parkovacích hodinách. Je to najdrahšia možnosť. Výhodnejšie je parkovať v parkovacích domoch. Zadarmo parkovať sa dá napr. pred Walmartom. Vo veľkých mestách sa počaš špičky tvoria veľké kolóny, preto je lepšie po nich jazdiť skoro ráno. V LA sme išli kilometer dlhú trasu skoro dve hodiny 🙂

Pred návštevou národných parkov odporúčame mať aspoň polovicu nádrže. V takom Death Valley sme niekedy prešli aj 200 km bez toho, aby sme nejakú pumpu videli a tam by ste počas leta veru nechceli, aby vám došiel benzín 🙂

Ako na ubytko

Ubytovanie sa dá poriešiť aj na mieste a nie je nutné mať ho rezervované dopredu. V San Diegu alebo LA sme hľadali voľný motel aj o 11 večer a nemali sme s tým veľký problém. V národných parkoch, ak to dovolí počasie, odporúčame stanovať v kempoch. Ceny sa väčšinou pohybujú okolo 15-20 USD za miesto. Niektoré kempy bývajú obsadené aj niekoľko mesiacov dopredu, v iných zase nájdete miesto aj v daný deň. Treba si to overiť najlepšie na oficiálnych stránkach daného parku a keď tak rovno spraviť rezerváciu. Dá sa stanovať aj mimo kempov, prípadne prespať v aute, ale nie všade je to dovolené. Na tejto stránke si môžete takéto miesta pozrieť a nájdete tu aj s recenzie od ľudí. Ak ale nechcete bývať v moteloch alebo stanovať, radšej si ubytko booknite dopredu cez booking alebo Airbnb a nainštalujete si do mobilu ich aplikácie. Ak využijete registráciu cez naše linky, dostanete navyše zľavu. V hoteloch sa potom na recepcii pýtajte, či nemajú zľavové kupóny (napr. na vstupy, jedlo atď.).

Náš tip: Ak cestujete nepárny počet, zaplaťte si izbu v moteli pre štyroch a ubytujete sa všetci piati. Vstup do izby býva zvyčajne z parkoviska a tak nie je problém, aby tam piaty človek nenápadne prekĺzol. My sme to takto robili v každom moteli a ušetrili sme tak dosť peňazí.

Čo robiť a vidieť v národných parkoch a mestách?

Pred takýmto výletom odporúčame prečítať si rôzne fóra, cestovateľské blogy alebo si pozrieť fotky na instagrame či videá na youtube, aby ste získali predstavu, čo vás tam čaká. Vďaka tomu si môžete poznačiť miesta, ktoré chcete určite navštíviť alebo naopak vyškrtnúť z plánu tie, čo vás nezaujmú. Pred návštevou národného parku si vždy pozrite na ich oficiálnej stránke aktuálnu situáciu, či nie sú nejaké obmedzenia, aké sú možnosti turistiky a vyberte si 2-3 túry, na ktoré chcete ísť. Aj tak nestihnete prejsť všetky a je dobré mať záložný plán, ak niektorá túra nebude prístupná, prípadne vás obmedzí počasie. Na vstup do parkov si zakúpte tzv. Annual pass, ktorý vám umožní vstup do všetkých národných parkov. Jeho oficiálna cena je 80 USD, ale použitý sa dá zohnať na bazoši za 20-30€. Vzadu je totiž miesto na dva podpisy.

Ak plánujete vo veľkomestách navštíviť aj nejaké atrakcie, pozrite si aké ponúkajú vstupné priamo na ich oficiálnych stránkach. Takisto možete pohľadať na googli zľavové kupóny, veľakrát sa dajú nájsť veľmi výhodné ponuky. Prípadne si môžete vyskladať aj svoj vlastný zoznam atrakcií napr. na tejto stránke, čo vám vie ušetriť peniaze aj čas. Nie vždy je to ale výhodné, preto si to vždy porovnajte aj s oficiálnym vstupným.

Ďalšie naše overené tipy a triky

  • do veľkej batožiny si zabaľte fľasu vody, keď pristanete, nemusíte kupovať drahú vodu na letisku
  • do lietadla si zoberte pero na vyplnenie colného formulára
  • ak nemáte na kufri TSA zámok, použite radšej sťahovacie pásky (pri prípadnej kontrole vám zámok rozstrihnú)
  • do príručnej batožiny si zabaľte rezervné oblečenie pre prípad, že vám stratia batožinu alebo ju zabudnú naložiť (máme osobnú skúsenosť)
  • do USA je zakázané dovážať mäso (takže žiadne paštéty, konzervy a dokonca ani sušené mäso)
  • ak budete kupovať stan, kúpte ho vo Walmarte, do mesiaca ho potom môžete vrátiť (my sme tak vrátili spacáky aj stan)
  • v obchodoch si vybavte zákaznícku kartičku, pri každom nákupe tak ušetríte nemalé peniaze
  • pri kúpe alkoholu je vždy potrebné predložiť doklad totožnosti (náš OP niekedy neakceptovali, tak je lepšie ukazovať vodičák alebo pas) a to všetci v skupine, aj keď kupujete pivo len pre jedného
  • v T-mobile si kúpte za cca 30 $ SIM kartu Tourist plan (2 GB dát, 1000 voľných minút v USA, neobmedzené SMS do celého sveta), jej platnosť je 3 týždne
  • spravte si kópie všetkých dokladov a pošlite si ich na mail (prípadne si ich uložte niekde offline)
  • stiahnite si offline mapy do mobilu
  • v amerických zásuviek potrebujete adaptér, no ak si pribalíte aj predlžovačku, stačí vám potom len jeden adaptér
  • zoberte si aj nabíjací adaptér do auta, mobily a foťáky budete nabíjať často

Náš tip: Najkrajšie zážitky sú tie neplánované a preto to s plánovaním moc nepreháňajte a poriadne si to užívajte 🙂

Prečítaj si tiež