Marseille, je t’aime!…ako sa do Marseille zaľúbiť za 1 deň

od hanka

Mám veru na tomto našom blogu ešte nejaké resty. Už je to takmer dva mesiace, čo som sa vrátila z dvojtýždňovej plavby na MSC Armonia a ešte som vám nestihla všetko poriadne vyrozprávať. Najlepšie tak, aby ste po prečítaní mali chuť zas niekam vycestovať, prípadne sa rovno vyplaviť výletnou loďou. Pomaly sa na nás chystá jeseň a to je tiež celkom pekný čas, aby sme si s nostalgiou zaspomínali na leto a dovolenky.

Tá moja „dovolenka“ bola trochu pracovná, ale čo si budeme hovoriť, asi sa krajšie pracuje, keď je človek obklopený morom, sedí na palube výletnej lode a každý deň sa môže prechádzať po inom krásnom prístave.

Výhľad na Marseille z 12. paluby

Pri mojich dvoch turnusoch toto leto som okrem delegáta na lodi plnila aj funkciu doprovodu našich turistov v jednotlivých prístavoch. Jedným z nich bolo aj najväčšie prístavné mesto v Stredozemnom mori, francúzske druhé najväčšie mesto – Marseille. Možno si to človek v prvom momente ani neuvedomí, ale Marseille je zodpovedná za zopár francúzskych skvostov… práve pri pochode z Marseille do Paríža sa zrodila francúzska hymna – Marseillaisa, v uličkách Marseille sa odohráva príbeh obľúbeného závodného taxikára Daniela z filmu Taxi, Marseille je jedným z domovov absintu a jeho jemnejšej verzie likéru pastis a krásnych vôní a mydiel. Prímorská, francúzska, kultúrna, historická, moderná, voňavá metropola.

Pohľad na Marseille z lode. Panoráme dominuje asi jediná výšková budova GMA CGM Tower – 147 metrov vysoká budova lodnej dopravnej spoločnosti Comanie General Maritime, ktorá bola navrhnutá známou architektkou Zahou Hadid.

Do Marseille som sa zamilovala už pred 4 rokmi, keď však bolo srdce mesta starý prístav – Vieux Port úplne rozbitý a z veľkej časti uzavretý pre rekonštrukciu. Tá sa konala kvôli roku 2013, v ktorom bolo Marseille hlavným Európskym mestom kultúry a aj jeho nedostatky sa vyšperkovali do krásy. Marseille očarilo opäť nie len mňa, ale aj takmer všetkých klientov, ktorý do mesta išli. Prečo?

Vieux Port

Vo Vieux Port vás privíta aj krásny biely kolotoč

Ak máte na Marseille čas len pár hodín. Tak ako jednodňový výletníci resp. pasažieri výletnej lode, určite ich budete chcieť stráviť v uličkách okolo prvého prístavu v Marseille – Vieux Port, v preklade starý prístav. Hoci Marseille má najväčší prístav v Stredozemnom mori, je každému hneď jasné, že sa ním nemyslí Vieux Port. V tomto pôvodnom prístave v Marseille kotvia dnes už len rybárske lode a jachty. Nákladné a výletné lode sa tak blízko k centru mesta nedostanú. Preto bola aj naša MSC Armonia zakotvená cca 20 minút jazdy autobusom od centra. Vieux Port je však srdcom mesta. Každé ráno sa na promenáde, ktorá lemuje prístav koná rybí trh. Ryby sú samozrejme základnou ingredienciou miestneho tradičného jedla, rybieho vývaru zvaného bouillabaisse, alebo pre nás aj „francúzske halászle“. Stačí si len sadnúť do niektorej z mnohých (a bohužiaľ drahých) reštaurácií priamo v prístave a môžete degustovať. My sme mali šťastie na autentickejší zážitok. V jednu nedeľu sa v prístave konala súkromná „grilovačka“ a usmievavý pán domáci ponúkal sardinky aj slávky zvedavým okoloidúcim….ach tí frantíci 🙂

Fort St.Jean a MuCEM

Moderná kaviareň a bistro na nádvorí pevnosti

Vstup do prístavu chránia z oboch strán pevnosti. Na jednej strane Fort St.-Nicolas a na druhej Fort St.-Jean, kam sme sa išli prejsť. Táto pevnosť je zdarma sprístupnená verejnosti a v jej strednej časti sa nachádza príjemná kaviareň a bistro. Chodby a veža pevnosti je voľne dostupná a je z nich krásny výhľad na Marseille. Cez pevnosť viete po mostíku prejsť priamo na ďalšie „nádvorie“. Hneď vedľa tejto stredovekej pevnosti stojí od roku 2013 moderná čierna kocka – múzeum MuCEM = Museum of European and Mediterranean Civilisations,  v preklade Múzeum európskych a stredomorských civilizácií. Dokonalá ukážka krásneho prepojenia historickej a modernej architektúry. Preto, aby ste z tohto miesta mali zážitok ani nie je potrebné do múzea vojsť. Samotné miesto je veľmi krásnym estetickým zážitkom. Samozrejme skvosty sa nachádzajú aj vo vnútri, tak ak máte o kúsok viacej času MuCEM sa oplatí vidieť aj zvnútra.

História a súčasnosť – krásny kontrast

Petit Train de Marseille

Jednou z najvýznamnejších miest v Marseille je bazilika Notre-Dame de la Garde a najpohodlnejším spôsobom, ako sa k nej dostať, je práve turistickým vláčikom „Petit Train de Marseille“. Okružná jazda vláčikom po Marseille urobí radosť predovšetkým tým najmenším. Stanovište vláčikov sa nachádza priamo v prístave a pri ceste smerom k pevnosti St. Jean sa nedá minúť. Lístok stojí 8 Eur pre dospelých a 4 Eurá pre deti, čo je na Marseille-ské pomery, celkom sympatická suma. Táto cesta vláčikom vám ušetrí čas aj šľapanie do kopca a pozriete si rôzne zákutia širšieho centra mesta, do ktorých by ste pri jednodňovej návšteve asi ani nezablúdili. Pre predstavu, o čom je cesta vláčikom a aké pohľady sa vám naskytnú z baziliky Notre-Dame de la Garde som pre vás pripravila krátke video.

Notre-Dame de la Garde

Notre-Dame de la Garde alebo aj „bonne mere“ v preklade „dobrá mama“, ako túto baziliku prezývajú domáci je najvýraznejšou stavbou Marseille. Už len to, že leží na kopci vo výške 149 metrov nad mestom ju dáva do pozornosti každého návštevníka. Ani my sme túto „dobrú mamu“ nemohli obísť. Krásna bazilika bola postavená na mieste, kde kedysi stála pevnosť, ktorá mala strážiť vstup do mesta. Neskôr bola na mieste pevnosti postavená kaplnka na základoch ktorej, bola v roku 1864 dokončená bazilika v podobe, ako ju môžeme vidieť v súčasnosti. Notre-Dame de la Garde, čiže ochranná pani, poskytuje ochranu predovšetkým rybárom a námorníkom, ktorý si sem chodievali, a vraj aj v súčasnosti chodievajú, dávať posväcovať lode. Práve preto je interiér baziliky plný obrazov a modelov lodiek a ďakovných tabúľ. Toto miesto nad Marseille sa oplatí navštíviť aj kvôli výhľadu – Vieux Port, štvrť La Panier, palác Pharo, futbalový štadión Velodrome a krásne ostrovy Frioul, všetky Marseillské krásy si môžete pozrieť z jedného miesta.

Chateu d’If

Ostrovy Frioul vám možno až tak veľa nehovoria, viac vám možno napovie názov jedného z ostrovov „Chateu d’If“, stále nič? Verím, že román Gróf Monte Christo vám prezradí, prečo je ostrov If taký preslávený. Na ostrove sa nachádza väzenie, v ktorom bol väznený práve Gróf Monte Christo v slávnom románe od Alexandra Dumasa. Hoci sa jedná len o fiktívnu postavu, táto legenda sa dostala ľuďom pod kožu natoľko, že masy turistov sa chodia do väznice pozerať na miesto, kade sa hlavnému hrdinovi románu podarilo utiecť z väzenia. Či už fikcia ale skutočnosť, vyprahnuté ostrovy kúsok od pobrežia Marseille sú obľúbeným výletom.

Ostrovy Frioul

Vyplávanie

Asi taký bol v skratke náš deň v Marseille. Toto mesto toho však ponúka ešte oveľa oveľa viac a oplatí sa sem prísť aj na niekoľko dní. Ak však máte len ten jeden deň, či poobedie, verím, že vás tento článok navnadí, prísť a Marseille si obľúbiť.

Smer Baleárske ostrovy

Prečítaj si tiež