Pozrite si nápis v hradnej skale, ktorý nám zanechala II. rímska légia v roku 179

od jozo

Trenčín – mesto, ktoré mnohí z nás poznajú najmä kvôli Pohode. Ale to skôr poznáme vlastne trenčianskeho letisko 🙂 Vydávame sa do centra Trenčína hľadať rímsky nápis, ktorý má byť vytesaný v hradnej skale a má hlásať víťazstvo II. rímskej légie nad Germánmi. Kde sa nachádza?

IMG20160801171606Vchádzame do historického hotela Elizabeth, z ktorého terasy je vidno najvýznamnejšiu rímsku epigrafickú pamiatku na sever od Dunaja. Štvorhviezdičkový hotel, my v šortkách a športových tričkách, tak trocha prepotených po 2-hodinovej jazde 🙂 Nie sme si úplne istí, či nás z hotela nevyhodia, avšak už na recepcii vidno označenie v slovenčine aj angličtine smerujúce návštevníkov hľadajúcich rímsky nápis na prvé poschodie hotela. Na najrozličnejších turistov sú očividne zvyknutí. Vystupujeme z výťahu, smerom doľava a vidíme sochu menšieho vojaka. Tak trocha nechápeme, pretože ďalej sa už ísť nedá.

IMG20160801171650Potom sa však rozhliadame a pochopíme – cez veľké francúzske okno je vidieť hradná skala, ktorú samotný hotel obklopujeme. A v nej vyrytý nápis – že tu skutočne vydržal od roku 179, teda viac ako 1800 rokov, je úžasné. Nápis spomína osadu Laugaricio, podobnú vojenskej osade Gerulata v Rusovciach pri Bratislave. A čo samotný nápis hlása?

IMG20160801171516VICTORIAE AVGSTORV EXERCITUS QVI LAV GARICIONE SEDIT MIL L II DCCCLV MAXIMIANUS LEG II AD CVR F

Čo v preklade znamená: „Na počet víťazstva cisárov vojska, ktoré táborilo v Laugariciu, 855 vojakov II. légie, Marcus Valerius Maximianus, legát II. pomocnej légie dal vyhotoviť“. S veľkou pravdepodobnosťou išlo o cisára Marka Aurélia a jeho vojsko, ktoré porazilo v bitke Germánov.

Na záver príbeh, ktorý je pravdepodobne nepravdivý, ale minimálne pobaví: Keď Rimania obliehali túto oblasť , tak tam vtedy žijúci barbari (z pohľadu Rimanov) v rámci záškodníckych akcií proti nim, narezali most (lávku) vedúcu cez Váh. A rímska armáda keď po ňom šla, tak sa pod nimi samozrejme prelomil, popadali do vody a natešení barbari povyskakovali z úkrytov a jasali kričiac: „Lávka v rici ó, lávka v rici ó“. A tak vtedajší pisár historik zaznamenal toto miesto podľa pokriku domácich ako Laugarício 🙂

Prečítaj si tiež