Island v zime – akú fototechniku so sebou zobrať?

od jozo

Pred cestou na Island sme v našom bucket liste mali jednoznačnú položku – túžili sme vidieť polárnu žiaru (na čo je v zimnom období najlepší predpoklad) a o to viac sme si chceli tento moment zvečniť. Neradíme sa k fotografickým profesionálom, ale cestovateľská fotografia nás veľmi baví a čoraz viac sa do nej ponárame. Akú fotografickú techniku by sme vám odporúčili, aby ste si mohli kvalitne zachytiť výhľady na Islande a nebodaj zaznamenať aj polárnu žiaru?

Tu je náš zoznam fototechniky, ktorú sme brali so sebou:

  • Full-frame digitálna zrkadlovka Canon EOS 6D Mark II – najmä full-frame čip je v tomto ohľade veľmi dôležitý, pretože ponúka výrazne väčšiu plochu na zachytenie svetla v porovnaní s APS-C čipmi (zrkadlovky z triedy entry level), nehovoriac už o veľkosti čipu zo smartfónov. Určite sa nechceme púšťať do vojny mobil vs zrkadlovka a obhajovať jednu či druhú stranu – aj s kvalitným fotomobilom (Huawei P20, Sony Xperia XZ3, iPhone X…) zachytíte dnes už krásne zábery. V momente však, ako nastanú horšie svetelné podmienky (napr. polárna žiara sa dá vidieť iba v noci) alebo si budete chcieť fotky vytlačiť aspoň v o kúsok väčšom formáte ako 10 x 15 cm zistíte, že mobilná fotka je na tieto úkony čiastočne až veľmi nepoužiteľná (pretože fyziku dopadu a spracovania svetla sa oklamať veľmi nedá). A najmä, full-frame čip použitý v tomto foťáku umožňuje „vytočiť“ ISO až niekde k hodnote 6400 s rozumnou dávkou šumu a s hodnotami okolo 1600-3200 je šum pre bežného pozorovateľa už zanedbateľný, aj keď profík bude ešte krútiť trocha hlavou 🙂
  • Extrémne širokouhlý (zoomovací) objektív Canon EF 11-24mm f/4L USM, ktorí nám našťastie zapožičali z Canonu – bohužiaľ je tá cena na pomery bežného smrteľníka trocha privysoká, na druhej strane je kresba tohto objektívu v kombinácii s extrémne širokým uhlom záberu niečo, čo posunie úroveň vašej islandskej fotky o level vyššie. 
  • Portrétový objektív Sigma 50/1.4 DG HSM ART sme zobrali z dvoch dôvodov – v prípade chuť robiť portrétnejšie zábery, ale najmä kvôli výbornej svetelnosti (F1.4), ktorá umožňuje zredukovať hodnoty ISO na veľmi rozumnú hodnotu najmä pri horších svetelných podmienkach.
  • Tele objektív Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 – toto bola tak trocha dilema, lebo 1,5 kg v batohu navyše už poriadne cítiť. Avšak na pozorovanie veľrýb či vtáctva v divokej prírode by sme s bežnými objektívmi veľmi veľa toho nenafotili. 
  • Dron DJI Mavic Pro – pohľad z výšky ponúka jednoducho inú perspektívu nášho sveta. Lietanie s dronom na Islande je legálne pri dodržaní stanovených podmienok (max. výška 120 m, mimo budov a ľudí, lietanie na dohľad). Niektoré cestovateľské miesta majú jasné označenie ako miesta so zákazom lietania, tieto pravidlá vždy rešpektujeme. 
  • Statív Manfrotto BeFree – ak si chcete spraviť selfie fotku so zrkadlovkou, statív bude vašim verným parťákom na ceste. Ale najmä pri fotení polárnej žiary sa bez statívu kvôli dlhším časom uzávierky nezaobídete.
  • Každý z nás má samozrejme smartfón, na ktorý väčšinou produkujeme iba fotky a videá do našich Instastories 🙂

A ako to vyzerá vo výsledku? Mrknite napr. náš Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Prečítaj si tiež