Recenzia: Sygic Travel – aplikácia, ktorá vám detailne naplánuje vašu cestu

od jozo

Slovenský Sygic sa zahryzol do cestovateľského segmentu novou aplikáciou Sygic Travel, ktorá vám umožní naplánovať vašu cestu do posledných detailov. Od plánovania itineráru, cez zobrazenie najvhodnejšej trasy návštevy pamiatok, navigácie na mape až po bookovanie hotelov či prenájom auta. Ak cestujete bez cestovky, táto aplikácia bude vašou povinnou výbavou.

Screenshot_2016-05-25-12-17-49-02Základom aplikácie Sygic Travel je časť My Trips (moje cesty), rozdelenej do troch častí:

  • Scheduled (plánované)
  • Past (minulé)
  • Trash (kôš)

 

Screenshot_2016-05-25-12-18-15-73Na úvod je potrebné vytvoriť trip a to jednoduchým zadaním miesta, kam sa plánuje vydať a zadaním jeho časového rámcu. Sygic Travel vám ponúkne predpripravené itineráre (Template) pre najzaujímavejšie svetového mestá, my sme sa takto nechali inšpirovať na návštevu zaujímavých miest pri návšteve v New Yorku. V prípade miest, kde predpripravené itineráre nie sú k dispozícii – v našom prípade to bolo najvyššie položené hlavné mesto na svete, La Paz – si môžete itinerár vyskladať sami. Stačí kliknúť na ikonku kalendára, vybrať jeden z dní vášho tripu a kliknúť na Add new (pridať nový). Tu si môžete potom vybrať z piatich kategórii:

  • Places (zaujímavé miesta)
  • Hotels (hotely)
  • Tours & activities (výlety a aktivity)
  • Template (predpripravené itineráre)
  • Note (poznámky)

Databáza zaujímavých miest Places je skutočne bohatá a ponúka výber toho najlepšieho z každého mesta – nemusíte teda robiť rešerš, hľadať odporúčania, všetko máte na jednom mieste. Keď si vyberiete miesta z databázy Places, ktoré vás zaujímavú, môžete si ich pridať k jednotlivým dňom vášho výletu. Ako ich budete postupne pridávať, Sygic Travel vám bude automaticky vytvárať optimálnu trasu na ich návštevu, zobrazí vám dobu presunov medzi jednotlivými miestami a zároveň vám dá odporúčanie na čas vhodný na strávenie na jednotlivých miestach. Keď si následne v pripravenom itinerári kliknete na jednotlivé miesto, načíta sa vám viac či menej detailný popis, s otváracími časmi či vstupnými poplatkami, kontaktmi, oficiálnou stránkou a preklikom na Wikipédiu pre ďalšie informácie. Ak má dané miesto aj kontaktnú adresu, objaví sa vedľa nej tlačidlo navigačnej šípky, ktorá spustí navigáciu na dané miesto podľa toho, akú navigáciu máte v smartfóne predinštalovanú a zvolenú v aplikácii Sygic Travel na navigáciu.

V aplikácii vidíte aj predpoveď počasia, takže ak by malo ďalší deň vo vašej dovolenkovej destinácii pršať, môžete si celý itinerár zmeniť, prípadne presunúť na ďalší deň. Dni môžete v itinerári pridávať alebo uberať. Škoda, že zatiaľ nie je možné presúvať jednotlivé body itineráru medzi dňami jednoduchým pretiahnutím z jedného dňa do druhého. Zatiaľ sa to dá tak, že bod záujmu z daného dňa odoberiete a v nasledujúci deň ho pridáte. V prípade cestovateľov, ktorí radi navštevujú mnoho miest v jeden deň sa však často stáva, že niečo nestihnú a tak si musia tento zmeškaný bod záujmu presunúť o niečo komplikovanejšie.

Screenshot_2016-05-25-12-20-38-44Veľmi užitočná funkcionalita je zobrazenie vytvoreného itineráru na mape so živým náhľadom vašej aktuálnej GPS polohy a taktiež náhľadom optimálnej trasy.

Screenshot_2016-05-25-12-16-56-19V hlavnom prehľade vášho tripu si môžete ďalej priamo cez aplikáciu booknuť hotel či prenajať auto, vidíte rovnako hodnotenie a odporúčania jednotlivých hotelov – nepotrebujete teda otvárať ďalšiu samostatnú aplikáciu na bookovanie ubytovania. Keď budete mať celý trip pripravený, ľahko ho nazdieľate so svojimi spolucestujúcimi. Ak teda cestujete viacerí, je Sygic Travel skvelá pomôcka, ako spoločne vytvárať a dohodovať sa na itinerári (poznáte to, to množstvo vymenených bezradných e-mailov medzi spolucestujúcimi…). K plánovaniu môžete využiť aj webovú verziu aplikácie, ktorú nájdete www.travel.sygic.com. Ak sa prihlásite,  nájdete tu všetky svoje dáta o plánovaných výletoch z mobilnej aplikácie. Bude to vyhovovať najmä tým, ktorí majú malú uhlopriečku displeja na mobile 🙂

Na niekoľkých miestach v aplikácii na váš bude vykukovať tlačidlo „Get Premium“. Za približne 15 ÷ 19 Eur (v závislosti od výmenného kurzu a krajiny, v ktorej máte aktuálne Sygic Travel otvorený), môžete získať balík Sygic Travel Premium, ktorý obsahuje:

  • neobmedzené celosvetové mapy s offline vyhľadávaním
  • pešieho sprievodcu v mnohých mestách
  • prémiový obsah od Fodor’s Travel

Sygic Travel Premium je možné zakúpiť aj pre jednotlivé miesta v cene cca 20 ÷ 30 % z ceny celého Sygic Travel Premium, čo samozrejme motivuje na kúpu celého balíka.

Screenshot_2016-05-25-12-20-05-97Sygic sa plnou vervou pustil do cestovateľského segmentu, čo nás veľmi teší. Počas nasledujúceho obdobia by mal pridávať do aplikácie ďalšie funkcionality, vrátane virtuálneho náhľadu miest v 360-stupňoch. Tak držíme palce 🙂 Sygic Travel je dostupný bezplatne pre iOS a Android.

Prečítaj si tiež