Je dobré mať dva cestovné pasy? A dá sa to vôbec?

od jozo

Pri prípravách na našu cestu sme dostali odporúčanie od jedného cestovateľa, aby sme si vybavili druhý pas. Môže sa zísť. Niektoré krajiny pri vstupnej kontrole vcelku neradi vidia pečiatky niektorých iných krajín vo vašom pase (napr. krajín Blízkeho východu). Ale najmä v prípade, že váš aktuálny pas stratíte alebo vám ho ukradnú, nemusíte absolvovať peripetie so slovenským zastupiteľstvom v destinácii, kde sa práve nachádzate a máte v batohu ďalší platný pas. Môžete používať dva pasy súčasne a dá sa to vôbec vybaviť?

Oficiálnu informáciu o možnosti získania druhého (súčasne platného) cestovného pasu nájdete tak trocha zašitú na stránkach MINV:

Ak je občan držiteľom platného cestovného pasu s platnosťou na 10 rokov a požiada o vydanie druhého cestovného pasu, pričom bude následne držiteľom dvoch platných cestovných pasov, druhý cestovný pas sa mu vydá s platnosťou na 5 rokov.

Takže odpoveď je jednoduchá – áno, môžete mať dva pasy platné súčasne, čo mimochodom nie je uplne typicky možné napr. vo všetkých krajinách EÚ. A ako na to? Stačí sa vydať na oddelenie dokladov okresného riaditeľstva policajného zboru v mieste vášho trvalého bydliska (tam, kde sa vydávajú občianske preukazy, pasy pre deti a pod.) a zaplatiť v kiosku kolok v hodnote 33 Eur. Nezabudnite si občiansky preukaz a aj platný cestovný pas (napriek tomu, že si ho ponechávate). Inak si nemusíte vziať so sebou nič – pracovníčka vám žiadosť vytlačí, vy ju iba podpíšete, odfotí vás, zoberie vám odtlačky prstov (ukazováky oboch rúk) a do 30-tich dní dostanete svoj druhý pas, pričom ten pôvodný ukazujete iba na kontrolu. Žiadne zbytočné otázky typu „prečo a načo chcete druhý pas“, očividne je to úplne bežná agenda. Mne to všeho všudy zabralo 23 minút aj so zaplatením kolku a to som bol 12. v poradí. Musím povedať, že na slovenské pomery aspoň niečo prekvapivo dobre funguje 🙂

Prečítaj si tiež