Koľko stojí týždňová dovolenka na Malte?

od jozo

Chystáte sa na Maltu alebo pokukujete po tejto atraktívnej destinácii v stredozemnom mori? Chcete ísť sám, dvojica či s partiou, no netušíte, čo takýto trip môže stáť? V seriáli Koľko stojí… prinášame reálne náklady na dovolenky a výlety zo všetkých destinácií, ktoré sme navštívili. Takže otázka – koľko stojí týždňová dovolenka na Malte?

Nepatríme k žiadnym „fancy“ cestovateľom, radi sa uskromníme, na druhej strane radi investujeme do zážitkov a vždy ochutnáme lokálnu kuchyňu. Maltu sme navštívili na začiatku sezóny (marec), kedy je ešte takmer vyprázdnená od masového turizmu, napriek tomu sú teploty už veľmi príjemné (blížiace sa k nášmu letu), ale do mora odporúčame iba odvážnejším…. aj keď, my sme sa hecli aj na potápanie 🙂

Tip od domácich: Malta je skvelá destinácia na navštívenie na prelome v októbri a novembri, keď je more stále príjemne vyhriate, no všetci turisti sú už dávno doma.

7 dní na Malte vrátane všetkého – za koľko?

V rozpise našich nákladov uvádzame všetky reálne náklady od začiatku nášho cesty až po návrat – vrátane ubytovania, stravy, dopravy, všetkých presunov či drobných nákupov, ak sme na niečo zabudli (čo sa nám zatiaľ asi vždy podarilo) 🙂 Tak poďme na to, naše náklady na týždňovú dovolenku na Malte – ceny sú vždy za dve osoby, pod rozpisom je potom aj prepočet na osobu:

  • 134,51 eur sme dali za letenky z Bratislavy (cez Ryanair) kupované približne s 3-mesačným predstihom, ale aj mesiac pred cestou sa držali na veľmi podobnej úrovni
  • 5,40 eur sme platili Taxify na letisko a z letiska v Bratislave k odparkovanému autu (odporúčame tento trik na lacné parkovanie)
  • 386 eur nás stálo všetko jedlo a pitie – v rámci ubytovania sme nemali žiadnu stravu, takže sme všetko riešili po vlastnej osi. Vyskúšali sme lokálne pastizzerias, vybehli sme na večernú párty, posedeli v lokálnej reštike, spravili si piknik a nezabudli sme ani na domáce pivko.
  • my sme mali ubytko v rámci nášho jazykového pobytu cez Maltalingua.cz, avšak v marci sa ceny ubytovania pohybujú medzi 15-30 eur na osobu a noc v závislosti od štandardu (hostel, súkromné ubytovanie). Pri cene 20 eur za osobu a noc by nás ubytovanie vyšlo na 280 eur.
  • 43 eur nás vyšla lokálna preprava – autobusy, trajekty, Taxify
  • 13 eur sme zaplatili za veci, na ktoré sme doma zabudli – opaľovací krém a USB kábel 🙂
  • 110 eur stálo potápanie s Concept Scuba Malta, išlo o jeden ponor k vraku pri Vallette – k vraku sme sa potápali prvýkrát a bolo to veľmi príjemné, aj keď mala voda iba 15°C!
  • 154 eur sme dali za nákupy (tentokrát sme to trocha prehnali) 🙂
  • 45 eur stál prenájom auta na dva dni vrátane poistenia – ideálne by bolo vziať autíčko na deň dlhšie, ale aj za 2 dni toho stihnete pobehať skutočne veľa.
  • 1,5 eur – magnetka 🙂
  • Spolu: 1172 eur na dve osoby – so všetkým, čo k tomu patrí to vychádza na osobu 586 eur. Ak by sme sa neboli potápať a neminuli toľko na nákupy, bolo by to ešte sympatickejších 454 eur na osobu vrátane leteniek, ubytovania, stravovania, jedla a lokálnej dopravy.

Užiť si Maltu za 450 eur na osobu na začiatku sezóny, bez masy turistov, s horúcimi lúčmi slnka – za tú pohodu a oddych to rozhodne stálo! 🙂 My sme náš trip na Maltu brali viac či menej ako našu súkromnú dovolenku a oddych od pracovného nasadenia (tým, že máme bežné práce a iba obmedzené množstvo dovolenkových dní), napriek tomu sme neodolali a foťák sme mali neustále so sebou. Malta nám však dopriala pohodové dni, neskoré ranné vstávanie za slnečných lúčov, plno krásnych výhľadov z útesov, posedení pri mori a pochutnávaní si na domácich špecialitách.

Malta je malá, historická, veľmi dobre prepojená autobusovou dopravou. Čas tu akoby zastal 15-20 rokov dozadu – nenájdete tu žiadne moderné budovy, obrovské nákupné centrá, čo je však dobre. Ani by sa to sem nehodilo 🙂 Určite tu však nájdete pohodových Malťanov, ktorí vedia všetci plynule po anglicky, nikdy nemali problém s úsmevom, no ruku na srdce – čas im veľa nehovorí 🙂 Tak to ale na Malte chodí – autobusy si treba skontrolovať v appke ‚tallinja‘ – tie nechodia nikdy na čas. A keď si dohodnete aktivitu so štartom napr. o 9:00, vôbec sa nestresujte, keď nikto o 9:30 ešte nebude na mieste. Vydajte sa aj vy na Maltu bez hodiniek, bez očakávaní a budete príjemne prekvapení.

Prečítaj si tiež