Elektronický očkovací preukaz (COVID-PASS): ako funguje a kde ho získam?

od jozo

Pandémia COVID-19 zmenila naše životy. Takmer zastavila letecké cestovanie, zrušili sa koncerty, festivaly, zatvorili sa obchody, zdravotnícke systémy v mnohých krajinách kolabujú. Nádejou je očkovanie, najmä pre cestovný ruch, ktorý COVID-19 dostal na kolená. Je veľmi pravdepodobné, že okrem bežného cestovateľského dokladu (pas či občiansky preukaz) budeme mať od roku 2021 mať so sebou na cestách aj nový doklad – očkovací preukaz (očkovací pas). V niektorých dikusiách sa označuje ako ako COVID-PASS. S najväčšou pravdepodobnosťou v elektronickej forme. Digitálny alebo tzv. univerzálny očkovací pas bude potvrdením, že ste úspešne zaočkovaní proti koronavírusu.

Ako funguje digitálny očkovací pas?

Common Trust Network je nová aliancia viacerých leteckých dopravcov (sú v nej prepravcovia ako Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines či Virgin Atlantic), ktorí spojili sily, pretože patria do odvetvia, ktoré kríza zasiahla najvýraznejšie. Ich predstavou je aplikácia, s ktorou by sa cestujúci preukazovali a mohli by tak bez ďalších výraznejších obmedzení nastúpiť do lietadla. Nie je to ale iba o leteckých dopravcoch. Poľsko už ako jedna z prvých krajín zrušila obmedzenie vstupu na svoje územie pre tých, ktorí už budú zaočkovaní oboma dávkami vakcíny.

Appke zatiaľ vyzerá ako o nenáročné riešenie (ak nehovoríme o právnych či etických otázkach, ktoré rozoberáme na konci článku). Osobne mi takéto riešenie dáva zmysel. Používateľ by mal appku (Commonpass.org), do ktorej si bude môcť bezpečne nahrávať svoje zdravotné záznamy. Appka bude vedieť vygenerovať QR kód, na základe ktorého si potom dopravca overí, či cestujúci spĺňa ním stanovené podmienky bez toho, aby získal prístup k citlivým zdravotným záznamom.

Zdravotné záznamy budú v aplikácií, pričom vy ako cestujúci pri nástupe do lietadla iba ukážete QR kód, ktorý by okrem niekoľkých základných osobných údajov (napr. meno, priezvisko a rok narodenia) zobrazil po naskenovaní kódu iba informáciu, či je všetko v poriadku. Niektorí prepravcovia možno budú vyžadovať potvrdenie o očkovaní, niektoré krajiny pri vstupe informáciu o absolvovaní antigénového alebo PCR testu. Všetky tieto záznamy budú uložené v appke a vy si iba vygenerujete QR kód s potrebným potvrdením, s ktorým si druhá strana jednoducho a rýchlo overí, či spĺňate jej požiadavky.

Chcelo by to spoločný prístup ku COVID-PASS-u

Anglická NHS (celonárodný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti by chcel niečo podobné zintegrovať do svojej appky slúžiacej na contact tracing. S ďalšou podobnou aplikáciu prichádza aj gigant IBM (Digital Health Pass) a je jasný, že ďalší a ďalší hráči budú len pribúdať… a to sme ešte ani poriadne nezačali. Jedna appka pre letecké spoločnosti, ďalšia appka pre vstup do každej krajiny? Hlúposť, takto to fungovať nemôže. Bude existovať elektronický očkovací preukaz napr. na úrovni Európskej únie? Uvidíme, zatiaľ nebolo o ničom finálne rozhodnuté.

Kde získam elektronický očkovací preukaz?

COVID-PASS s veľkou pravdepodobnosťou získa elektronická očkovací preukaz každý občan Slovenska v elektronickej podobe po tom, čo bude zaočkovaný dvomi dávkami vakcíny.

Koľko stojí elektronický očkovací preukaz?

Som presvedčený o tom, že za COVID-PASS je nebude nič platiť. Je záujmom mnohých organizácií (v cestovnom ruchu, štátov, dopravných spoločností, …), aby sa život vrátil do normálu.

Výhody elektronického očkovacieho preukazu

Dnes sa očkovania proti rôznym chorobám vyžadujú pri vstupe do viacerých krajín. Viac ako tucet afrických krajín vyžaduje pri vstupe predložiť aj očkovací preukaz proti žltej zimnici. Očkovanie proti meningokokovej meningitíde sa vyžaduje pri púti do Mekky a desiatky ďalších krajín majú rôzne ďalšie očkovacie odporúčania (napr. proti japonskej encefalitíde). Jedna z výhod celosvetovo uznávaného očkovacieho preukazu je jeho univerzálnosť. Všetky svoje zdravotné záznamy by som tak mal neustále so sebou, v jednotnom formáte.

Ďalšou výhodou je, že na jednom mieste tak budem mať informácie nie len o všetkých svojich očkovaniach, ale napr. aj o negatívnych testoch na rôzne choroby. Neviem ako vy, ale ja som sa už bol dať na COVID-19 otestovať takmer 10-krát (PCR testy, antigénové testy, protilátkové testy) a už som aj zabudol, ktorý test som kedy absolvoval. Do appky by sa mohli doplniť údaje o mojej krvnej skupine, alergiách, predpisy na lieky…

Nevýhody elektronického očkovacieho preukazu

Digitálny očkovací pas so sebou prináša aj mnoho (inak vcelku zaujímavých) právnych aj etických problémov. Keďže ide o zdravotné údaje, ktoré sú kategorizované často ako veľmi citlivé, bude obzvlášť dôležité zabezpečiť ich uchovávanie, šifrovanie a prístup iba pre autorizovaných používateľov.

Čo však, ak človek patrí do skupiny, ktorá sa dobrovoľne nechce dať zaočkovať? Máme potom právo sa k nemu správať ako k občanovi „inej kategórie“ a napríklad nedovoliť mu vstup na palubu lietadla? A čo v prípade, že sa zaočkovať chcem dať, ale stále čakám na vakcínu, pričom niekto iný ju už dostal o pár mesiacov (prípadne rokov) skôr a on/ona už cestovať môže? Nie je to nefér? Ako sa budú preukazovať elektronickým očkovacím preukazom tí, ktorí nevlastnia smartfón? Nedá sa očkovací preukaz rovno zintegrovať do občianskeho preukazu s čipom (to je ten, čo dnes bežne všetci na Slovensku nosíme), prípadne uvažovať už o jeho integrácii pri plánovaných elektronických občianskych preukazoch? Toto je iba pár vybraných a pritom veľmi zaujímavých otázok, na ktoré prinesie odpoveď až čas.

Článok priebežne aktualizujeme. Zdroj obrázku na titulke: CommonPass.org

Prečítaj si tiež