Vedeli ste? Čím vyššia nadmorská výška, tým viac prdíte (áno, aj v lietadle)

od jozo

Ak máte radi hory a výstupy do vysokých nadmorských výšok, možno ste postrehli, že okrem zrýchleného dychu vás to rýchlejšie „vetrá“ aj iným spôsobom. Áno, skutočne je to tak – čím vyššia nadmorská výška, tým viac prdíte. V angličtine to má dokonca odborné označenie high-altitude flatus expulsion (HAFE). Existuje dokonca odhad, že vrcholový horolezec za rok vypustí do prostredia v horách o 75 metrov kubických (!) svojich plynov viac, ako bežný návštevník. A skutočne by sme chceli vedieť, ako toto merali 🙂

Za väčším objemom vašich plynov je fyzika

Prečo prdí človek viac, ak sa nachádza vo vyššej nadmorskej výške? Princíp, zdá sa, je veľmi jednoduchý – skúste nafúknuť obyčajný balón a vyniesť ho na nejaký skutočne vysoký vyšší vrchol. Bude väčší v porovnaní s veľkosťou, keď ste boli pod horou. Čím pôjdete vyššie, tým sa bude viac zväčšovať.

Boylov-Mariottov zákon – čím ste totiž vyššie, tým klesá okolitý atmosferický tlak a tým sa balón samotný nafukuje. Keď by ste opäť zišli dole, atmosferický tlak stúpne a začne viac tlačiť na steny balóna a ten sa sfúkne do svojej pôvodnej veľkosti. No a teraz teoreticky tento istý princíp stačí uplatniť na bublinky plynov, ktoré sa vám bežne tvoria v črevách. Iná teória vraví, že s nižšou koncentráciou kyslíka vo vyšších nadmorských výškach klesá schopnosť ľudských čriev posúvať strávenú potravu, takže sa z nej tvorí síce rovnaké množstvo plynu, ale dlhší čas.

Jedna z publikovaných štúdií austrálskych výskumníkov hovorí, že zvýšené uvoľňovanie ľudských plynov (a.k.a. prdenie) začína už od nadmorskej výšky okolo 1400 m.n.m. Presnejšie, ak sa vydáte na vrch vysoký aspoň takejto výšky a v ten istý deň sa vrátite, priemerne si prdnete o 14-krát viac ako bežne 🙂 Zhodou okolností je práve 14 prdov priemerný počet, koľkokrát si zdravý človek cez deň uľaví.

Prdí človek viac v lietadle?

Odpoveď je veľmi jednoduchá – áno. Dokonca ešte viac, keďže si niektorí vedci myslia, že prudký vzlet a drastická zmena nadmorskej výšky ešte viac zatlačí už existujúce plyny vo vašom tele viac ku konečníku. Zároveň niekoľkohodinové sedenie v jednej polohe nedodáva telu ku komfortu. A teraz trocha zamyslenia – keďže v lietadle všetci viac prdíme a zároveň je v ňom uzavretý systém cirkulácie vzduchu…

HAFE: Vtipná téma, seriózne video

Na jednom zo zahraničných cestovateľských premietaní sa objavilo aj serióznejšie video k tejto téme. Má len 5 minút, tak ak máte chuť a čas:

Prečítaj si tiež