Bol som sa dať dobrovoľne otestovať na koronavírus (COVID-19) – ako to prebieha?

od jozo

Najskôr boli komerčné testy (dobrovoľné a samoplatcovské) na ochorenie COVID-19 spustené, potom ich vláda zastavila, aby ich znovu sprístupnila verejnosti. V piatok 3.4.2020 mi niekto spomenul, že dá na test objednať – rýchlo som pogooglil, hneď na najbližší pondelok (6.4.2020) som našiel voľný termín a išiel sa dať dobrovoľne otestovať.  Ako prebieha Drive-through testovanie na ochorenie COVID-19 a kam je možné sa dať ísť otestovať? V článku nájdete zoznam odberných miest všetkých súkromných laboratórii na celom Slovensku.

Tento článok nie je PR žiadnej firmy, ktorá testovanie ponúka. Za test som si sám zaplatil, cieľom je zdieľať skúsenosti z tohto procesu a získať trocha pokoja na duši (dúfam, z negatívneho výsledku) v týchto krušných časoch.

Kam sa ísť dať otestovať na COVID-19 a ako sa objednať?

Aktuálne poskytujú komerčné testovanie na Slovensku 4 laboratóriá:

Zvolil som Medirex (náhodne). Hneď na úvod treba povedať, že dobrovoľné vyšetrenie nie je hradené zo zdravotného poistenia a treba si ho uhradiť ako samoplátca. Ak však máte s príznakmi odporúčanie (žiadanku) od lekára, dostanete tzv. COVID-19-PASS a na jeho základe vám vyšetrenie na ochorenie COVID-19 spravia bezplatne. Rovnako tak máte nárok na bezplatný test, pokiaľ sa vraciate z dovolenky alebo služobnej cesty z rizikových krajín. V tomto prípade musíte vyplniť formulár, presunúť sa do domácej karantény a najskôr v 5. deň od príchodu absolvovať test, v ktorého negatívnom prípade môžete ukončiť karanténu.

Bez príznakov (preventívne) si však musíte test na COVID-19 uhradiť sami. Cena v Medirexe bola rovných 70 eur. Pri prvotnom spustení komerčných testov bola cena takéhoto testu u Alpha Medical 38 eur, dnes pýtajú za rovnaký výkon 49 eur. Synlab pýta rovnako ako Medirex 70 eur. Stanovisko Medirexu k výške poplatku: „Cena 70 eur zahŕňa reálne náklady na zabezpečenie odberových centier, mobilných odberových tímov, ochranných pracovných prostriedkov, prácu ľudí, dopravné náklady či zadováženie prístrojovej technológie.“

Platba za test je možná online, bežne dostupnými platobnými kartami alebo cez vybrané slovenské internetové bankovníctva (Slovenská sporiteľňa, Tatra Banka). Cez web sa objednáte na presný čas (s presnosťou na 5 minút, avšak môžete prísť aj trocha skôr). V piatok pri opätovnom spustení testovania boli prekvapivo dostupné ešte aj pondelkové termíny, prakticky všetky medzi 10:00 a 14:00, kedy testovanie prebieha. V pondelok už boli termíny na najbližšie 3 dni vybookované.

Odporúčam použiť pri bookovaní termínu prehliadač na notebooku, cez mobilný telefón (Android, Chrome) ma nepustil web prevádzkovateľa k platbe.

Odberné miesta na test na COVID-19 firmy Alpha Medical

Súkromné laboratórium Alpha Medical ponúka aktuálne 12 odberných miest:

  1. Bratislava, Šancová 110 (drive-through)
  2. Humenné, ul. Komenského 6 (drive-through)
  3. Dunajská Streda, Veľkoblahovská cesta 23 (drive-through)
  4. Topoľčany, Pavlovova 17 (drive-through)
  5. Michalovce, Špitálska ulica 2 (drive-through)
  6. Galanta, Hodská 373/38 (drive-through)
  7. Čadca, ul. Palárikova 2311 (drive-through)
  8. Spišská Nová Ves, Jána Jánskeho 1 (drive-through)
  9. Rožňava, Špitálska 1 (drive-through)
  10. Vranov nad Topľou, M. R. Štefanika 187 (drive-through)
  11. Žiar nad Hronom, Sládkovičova 11 (drive-through)
  12. Svidník, MUDr. Pribulu 412/4 (drive-through)

Odberné miesta na test na COVID-19 firmy Medirex

Súkromné laboratórium Medirex ponúka aktuálne 10 odberných miest:

  1. Bratislava, Galvániho 17/C (drive-through)
  2. Bratislava, Poliklinika Mýtna, Mýtna 5 (drive-through)
  3. Malacky, Duklianskych hrdinov 34 (drive-through)
  4. Nitra, Novozámocká 67 (drive-through)
  5. Košice, Magnetizárska 2/B (drive-through)
  6. Levice, Parkovisko, Zdeňka Nejedlého 9 (drive-through)
  7. Nová Baňa, Cintorínska 20 (drive-through)
  8. Piešťany, Rekreačná 2 (drive-through)
  9. Poprad, Športová 1 (drive-through)
  10. Stará Ľubovňa, Obrancov mieru 3 (drive-through)

Odberné miesta na test na COVID-19 firmy Synlab

Súkromné laboratórium Synlab ponúka aktuálne 4 odberné miesta:

  1. Prešov, pri areáli Fakultnej nemocnice J.A. (drive-through)
  2. Ilava, v areáli NsP Ilava (drive-through)
  3. Kráľovský Chlmec, v areáli NsP Kráľovský Chlmec (drive-through)
  4. Bratislava, Poliklinika Tehelná (prístup pešo)

Odberné miesta na test na COVID-19 firmy Rýchlotest-COVID, Salvus

Súkromné laboratórium Salvus ponúka aktuálne 1 odberné miesto:

  1. Bratislava, Továrenská 14 (prístup pešo)

Drive-trough testovanie na COVID-19

Na vyšetrenie musíte prísť autom. Počas celého vyšetrenia sa z auta nevystupuje. Funguje to prakticky rovnako ako keď idete do McDonald-u po burger, dokonca je to rýchlejšie 🙂 Testovať sa môžu dať všetci od veku 15 rokov v sprievode so zákonným zástupcom, od 18 rokov samostatne. V aute môžete byť kľudne viacerí na testovanie (podľa toho, koľko sa vás do auta zmestí), avšak každý si musí zakúpiť svoj termín samostatne. Tzn. neušetríte, keď pôjdete viacerí.

Pokyny pred komerčným odberom

Pred odberom je potrebné dodržať tieto pokyny:

  • minimálne dve hodiny sa nesmie jesť
  • nepiť
  • nefajčiť
  • nežuť žuvačku
  • nepoužívať kvapky alebo spreje do nosa a do hrdla
  • neumývať si zuby a nepoužívať ústnu vodu (to neznamená, že to nemôžete spraviť ráno v deň odberu).

Idem na to – dobrovoľný test na ochorenie COVID-19

Keďže bývame neďaleko Bratislavy, rozhodol som sa pre „pobočku“ na Galvániho. Odporúčam prísť cca 30 minút pred termínom, pretože na príjazdovom kruháči sú menšie kolóny kvôli drive-trough nakupujúcim v Hornbachu 🙂 Pri ceste uvidíte na stĺpoch navigačné tabule, všetko ľahko nájdete na prvý pokus. Pri prvej „kontrole“ stojí SBS-kár, ktorý si iba slovne overí, či idete na kontrolu. O asi 50 m ďalej vás pracovníčka Medirexu skontroluje podľa občianskeho preukazu (inak stále nechápem, na čo potrebujú brať všetci pracovníci občianske preukazy fyzicky do ruky, najmä keď im rukami/rukavicami prešlo neúrekom vecí – odporúčam mať so sebou dezinfekčný gél). Celý čas sedíte v aute a posúvate sa bližšie k samotnému miestu vyšetrenia. Ja som prišiel o niečo skôr, nemusel som čakať na konkrétny čas a dostal som sa aj na rad skôr. Počkáte podľa množstva áut pred vami, za cca hodinu pozorovania nebol rad nikdy dlhší ako na 10 minút.

Ako prebieha a vyzerá výterový test na COVID-19?

Keď sa dostanete na rad, posuniete sa s autom o 10 m na odberové „pracovisko“, kde vás čakajú 3 pracovníci v „skafandroch“ ako z menšieho sci-fi filmu. Prečo som dal slovo pracovisko do úvodzoviek? Možno som očakával aspoň nejaký pokus o sterilizovaný stan a nie úplne voľne na chodníku iba pár stolov, stoličiek a odberové súpravy (možno ale aj toto má svoj dôvod – ak o ňom niekto viete, dajte vedieť, rád článok aktualizujem). Podobne vyzerajú mnohé odberové miesta na Slovensku.

Samotný test pozostáva z výteru z hrdla a nosa. Najskôr vás pracovníčka požiada, aby ste si odkašľali a vyfúkali z nosa všetko nepotrebné. Následne vám smeruje asi 15 cm dlhý odberový tampón do hrdla a ďalší do nosa. Nie je to bolestivé, výter z hrdla je v pohode, ale výter z nosa je trocha nepríjemný – netušil som, že sú nosové dutiny tak hlboké 🙂

Ako rýchlo sa dozviem výsledok testu na COVID-19?

Výsledok (či už pozitívny alebo negatívny) by mal prísť do 48 hodín SMS a emailom s tým, že pokiaľ bude pozitívny, ozve sa vám s ďalšími krokmi niekto z Úradu verejného zdravotníctva. A to je všetko, samotný odber netrvá viac ako 30 sekúnd, pekne sa vám poďakujú a môžete ísť domov.

Výborný článok o ambulantných rýchlotestoch (čo je ďalšia možnosť testovania) nájdete na blogu Denníka N (autorka Jana Radošovská).

Aktualizácia: Na druhý deň ráno, menej ako 24 hodín po odbere mi pípla správa s výsledkom. Z nášho okolia sa dalo dobrovoľne otestovať už viacero ľudí, všetkým prišli výsledky na druhý deň.

Ako v skutočnosti v laboratóriu testujú?

Samotný test na zistenie prítomnosti koronavírusu SARS-CoV-2 (vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19) je realizovaný metódou real time PCR s reverznou transkripciou – ide o molekulárnu metódu, ktorá detekuje prítomnosť vírusu (živého aj mŕtveho) v odobratej vzorke. Metóda je veľmi špecifická, čiže s vysokou pravdepodobnosťou nezachytí iný vírus a tak isto je dostatočne citlivá, aby bola schopná zachytiť väčšinu nakazených.

Ak je človek nakazený vírusom SARS-CoV-2, tak má pozitívny výsledok testu už minimálne dva dni pred prvými klinickými príznakmi a taktiež niekoľko dní po zdanlivom vyzdravení. Jej výhodou je v aktuálnej situácii možnosť zachytenia ľudí, ktorí nemajú žiadne klinické príznaky ochorenia, no môžu byť zdrojom infekcie pre svoje okolie (tzv. asymptomatickí prenášači).

Metóda real time PCR s reverznou transkripciou znie trocha zložito. Zložitý názov testu v sebe obsahuje informáciu, že v metóde dochádza k prepisu koronavírusovej genetickej informácie – RNA, na DNA (tento proces sa nazýva tzv. reverzná transkripcia) a jej detekcii v reálnom čase, tj. kvantitatívne (čiže real-time). PCR (Polymerase Chain Reaction – polymerázová reťazová reakcia) je metóda množenia časti genetickej informácie (v tomto prípade vírusu). Vďaka tomu je ľahšie “viditeľný” a teda aj odhaliteľný v testovanej vzorke. Ak vás zaujímajú detaily, odporúčame tento článok.

PS: Ak aj budete testovaní negatívne (v čo držíme každému palce), neznamená to, že máte prestať s doposiaľ používanou ochranou tváre, rúk či častejším umývaním rúk!

Prečítaj si tiež